Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Jak správně vypsat zjednodušený daňový doklad neboli paragon

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 29
Náhledový obrázek

Zjednodušený daňový doklad může plátce DPH vystavit, pokud přijímá platbu do 10 tisíc korun. Zjednodušená verze existuje proto, aby podnikatelům usnadnila práci s drobnými transakcemi a nezahlcovala je zbytečnou administrativou.

Zjednodušený daňový doklad známe všichni nejčastěji pod názvy „paragon – daňový doklad“, „stvrzenka“  či „účtenka“. Na rozdíl od plného daňového dokladu (faktura – daňový doklad) nemusí obsahovat identifikaci kupujícího, základ a výši daně či cenu za jednotku.

Náležitosti paragonu – daňového dokladu

Co tedy zjednodušený daňový doklad obsahovat musí a jak správně vyplnit? Uvádějte na něj tyto údaje:

  • firma (příp. jméno a příjmení) prodávajícího,
  • sídlo nebo místo podnikání,
  • DIČ prodávajícího,
  • číslo dokladu,
  • zboží či služba (tedy předmět plnění),
  • datum vystavení,
  • datum uskutečnění zdanitelného plnění,
  • cena celkem (vč. DPH),
  • sazba daně.

Dejte si pozor na výjimky. I když přijímáte platbu do 10 tisíc korun, v některých případech nemůžete zjednodušený daňový doklad vystavit. Jsou to následující:

  1. Dodáváte-li do jiného členského státu zboží, na které se vztahuje osvobození od daně s nárokem na odpočet daně.
  2. Uskutečňujete-li plnění, u něhož je povinna přiznat daň osoba, pro kterou se plnění uskutečňuje.
  3. Prodáváte-li zboží, které je předmětem spotřební daně z tabákových výrobků, za jiné než pevné ceny pro konečného spotřebitele.
  4. Zasíláte-li zboží do tuzemska s místem plnění v tuzemsku. (Tj. jako e-shop při zasílání zboží nemůžete vystavovat zjednodušený daňový doklad.)

Rozdíly mezi doklady

Rozdíl mezi pokladním dokladem a paragonem je, že pokladními doklady evidujete pohyby hotovosti v kase, zatímto paragon můžete vystavit i na platby kartou či jinými způsoby. Více o pokladních dokladech se dozvíte zde.

Od faktury pak zjednodušený daňový doklad (paragon) odlišuje především moment uhrazení. Paragon zpravidla vystavujete, když od zákazníka přebíráte peníze osobně, transakce je tedy už dokončená. Zatímco v případě platby na fakturu dostanete peníze až později.

Originál paragonu si dle zvyku nechává ten, kdo peníze vydává. Zákon to ale přesně nestanovuje, takže je na vás, jak se domluvíte se zákazníkem. Podívejte se na náš velký průvodce doklady, ať se orientujete.

Zapojte se do video akademie pro podnikatele

Problematika paragonů je naštěstí relativně jednoduchá. Pokud ale s podnikáním začínáte, čeká vás spousta složitějších „špeků“. Abyste jejich studováním nestrávili moc času, připravili jsme mini akademii pro podnikatele. Ve videích vám zkušení odborníci poradí, na co si dát pozor a jak úspěšně rozjet byznys.

Vstup do mini akademie je pro začínající podnikatele zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek