Případová studie: Míša Landová

Díky iDokladu má známá cukrářka Míša Landová víc času na pečení a své kurzy

Foodblogerka Míša Landová šla za svým snem a vyměnila kancelářskou práci za pečení sladkých dobrot. Na svém blogu Víkendové pečení sdílí recepty, pořádá cukrářské kurzy a loni vydala svou první kuchařku. S jejím prodejem jí velmi pomáhá iDoklad, který automaticky vystavuje a odesílá všechny faktury.
Čtěte dále
Míša Landová
Víkendové pečení
Podnikatel: Míša Landová Obor podnikání: cukrářské kurzy a e-shop s kuchařkou Web: vikendovepeceni.cz Průměrný počet faktur za měsíc: 550 Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Z kanceláře do zástěry

Míša Landová dříve pracovala v administrativě a logistice, avšak její životní vášní bylo pečení. Uvědomovala si ale, že kmitat do západu slunce v kuchyni je pořádná dřina – proto zvolila zlatou střední cestu a stala se lektorkou cukrářských kurzů. „Předávání zkušeností druhým byla moje cesta, jak se věnovat tomu, co mě baví, aniž bych musela péct od rána do večera,” vysvětluje Míša Landová.

Jako lektorka spolupracuje s kuchařskými školami po celém Česku, například s populární brněnskou školou Kuliner nebo pražskou Ola Kala. „Baví mě potkávat se s lidmi, kteří jsou do pečení stejně zapálení jako já. Moje kurzy navštěvují především nadšení amatéři a fanoušci mého blogu, ale občas se objeví i začínající kavárníci nebo cukráři,” popisuje návštěvníky kurzů Míša.

Kromě kurzů naživo nabízí i online kurzy, které si její fanoušci oblíbili zejména během pandemie covidu. Na pozadí svého podnikání si také Míša sama vede účetnictví, spravuje e-shop a tvoří web. „Navenek jsem blogerka a cukrářka, ale v reálu je ta práce mnohem různorodější – a právě různorodost mě na mém podnikání baví nejvíc,” popisuje.

Na prodej kuchařky už excelová tabulka nestačila

V roce 2020 vydala Míša Landová svou první kuchařku se sladkými recepty, kterou sama distribuuje. Založila si na webu e-shop, a to byl moment, kdy zjistila, že k podnikání bude potřebovat fakturační aplikaci.

„Dokud jsem nabízela jenom kurzy, měla jsem pár faktur měsíčně a vystačila jsem si s tabulkou v Excelu. S příchodem e-shopu už jsem ale věděla, že tabulka stačit nebude. Očekávala jsem stovky objednávek od fanoušků a tolik faktur bych sama prostě nezvládla,” vypráví Míša.

Míša Landová o fakturační službě iDoklad do té doby neslyšela, ale dostala na ni doporučení od těch nejpovolanějších: „IT společnost, která mi pomáhala s implementací e-shopu na web, mi doporučila iDoklad. Jejich klienti ho často používají a jsou s ním spokojení.” Míša používá e-shop od WooCommerce, který lze s iDokladem snadno propojit.

Nejprve si stáhla zkušební verzi se všemi funkcemi na dva měsíce zdarma, aby vyzkoušela, jak se jí v iDokladu pracuje. „Hned první den jsem věděla, že ta aplikace je přesně pro mě. Je velmi intuitivní a hned na první dobrou jsem v ní našla vše, co jsem potřebovala,” popisuje první dojmy Míša.

Hned první měsíc iDoklad automaticky vyřídil téměř tisíc faktur

iDoklad prošel u Míši Landové hned na začátku zatěžkávacím testem. „V prvním měsíci jsem kuchařky prodala skoro tisíc výtisků, což znamená tisíc faktur. Díky propojení iDokladu s e-shopem jsem je ale nemusela řešit. Zákazník si knihu koupil na e-shopu, zaplatil, jeho údaje mi přišly do iDokladu a ten mu sám vystavil a poslal fakturu,” popisuje proces Míša.

„Byla to pro mě obrovská úleva. Hromadu času jsem v té době strávila psaním věnování, balením knih nebo lepením štítků pro dopravce a nedokážu si představit, že bych u toho ještě vystavovala faktury,” líčí vydání kuchařky Míša. Jsem také ráda, že nemusím řešit chyby ve fakturách, kterým bych se nevyhnula, kdybych faktury vystavovala ručně.”

blank

Míše se snadněji vystavují také faktury za kurzy. Ty chystá ručně a má jich zhruba deset měsíčně. „Klienty mám uložené v adresáři, takže většinu údajů na faktuře už iDoklad vyplní za mě, což je velmi pohodlné.”

Více času na kreativní práci

Kromě automatizace faktur z e-shopu a vystavování faktur za kurzy našla Míša pro iDoklad ještě další využití. Například do něj zadává přijaté faktury, aby měla na jednom místě přehled o všech příjmech a výdajích. Od loňského roku se také stala plátcem DPH, takže si v iDokladu každý měsíc na tři kliknutí vytvoří kontrolní hlášení.

„Věděla jsem, že po spuštění e-shopu budu mít s distribucí kuchařek spoustu práce, ale iDoklad mě velké části rutiny zbavil. Takže vše v pohodě stíhám a mám i čas vymýšlet nové recepty. Já a iDoklad jsme se prostě velmi rychle skamarádili,” uzavírá Míša.

blank Podnikatel: Michaela Landová / Víkendové pečení

Obor podnikání: Cukrářské kurzy a e-shop s kuchařkou

Web: www.vikendovepeceni.cz

Průměrný počet faktur za měsíc: 550

Počet zaměstnanců: 0

Automatizace je pro e-shop zásadní. S iDokladem to jde raz–dva, oceňuje majitel Massive home Erik Hajrapetjan
Ing. Erik Hajrapetjan I Massive home