Případová studie: Klára Smolíková

Díky iDokladu mám nejhezčí faktury v okolí, říká spisovatelka Klára Smolíková

Spisovatelka Klára Smolíková píše popularizační knihy pro děti, ve kterých jim hravým stylem představuje témata z historie, řemesel nebo literatury. Podílela se třeba na sérii dětských detektivek Tajná dvojka. Nyní u dětí i odborné veřejnosti boduje s knížkou S Komenským do komiksu: Únikovka s Amosem. K tomu se živí besedami, semináři a psaním metodických materiálů pro školy a muzea. Pravidelně také přispívá do dětských i odborných časopisů. iDoklad jí pomáhá udržet pořádek ve stovkách faktur a má prý díky němu ty nejhezčí faktury ve svém okolí.
Čtěte dále
Klára Smolíková
klarasmolikova.cz
Podnikatel: Klára Smolíková Obor podnikání: spisovatelka, scénáristka a lektorka Web: klarasmolikova.cz Průměrný počet faktur za měsíc: 30 Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Z muzea na volnou nohu

Klára Smolíková vykročila na volnou nohu, když zatoužila mít víc času na to, co ji baví nejvíc. „Pracovala jsem naposledy jako vedoucí vzdělávání Národního muzea, a přestože mě práce bavila, chtěla jsem mít více času na psaní a kreativní práci obecně,” vysvětluje Klára. Z muzea kvůli množství práce často odcházela jako poslední a na psaní knih těžko hledala čas a energii.

Jako spisovatelka se Klára věnuje popularizační literatuře. To znamená, že si vybere odborné téma, například z historie, a předává ho zábavnou formou dál, nejčastěji dětem. „Pomocí popularizace se snažím dětem představit témata, která pro ně na první pohled nemusí být zajímavá nebo jsou v učebnicích podaná příliš nudně. Například téma husitství jsem pro děti zpracovala ve formě knihy o klukovi ze současnosti s prvky fantasy. Hojně také využívám formu komiksů,” popisuje svou tvorbu.

blank

Klára Smolíková v knihovně Jezerka, která je součástí Městské knihovny v Praze

Klára také často vyráží za čtenáři na besedy do škol nebo knihoven. Sama o sobě tvrdí, že je vzácný úkaz extroverta mezi spisovateli. „Setkávání s lidmi mě na práci nabíjí úplně nejvíc. Třeba když vidím, že se děti začaly o témata z mých knih zajímat nebo jsem v nich probudila zájem o vlastní tvorbu. Na besedy nejezdím jako někdo, kdo se přijel pochlubit novou knihou, ale chci si s nimi o tématu povídat a pomocí různých úkolů je do něj vtáhnout. Velkou radost mi pak udělá, když za mnou děti přijdou a dílo pochválí, aniž by je k tomu navedl nějaký dospělí,“ směje se Klára.

Ve své tvorbě chci být nezávislá

Klára uznává, že samotným psaním by se jako freelancerka neuživila, a proto se věnuje i dalším činnostem, které s psaním více či méně souvisí. „Nechci se živit čistě psaním knih. Zbytečně bych se stresovala z prodejů a nemohla psát tak, jak doopravdy chci a o čem chci. Nevybírám si témata podle toho, jaký mají krátkodobý prodejní potenciál. Primárně mě proto živí lektorství, živé besedy či psaní metodických materiálů. To samé jsem v podstatě dělala, když jsem byla zaměstnána v muzeích v Táboře či Praze, ale měla jsem k tomu mnohem víc papírování, které mě zdržovalo od psaní,“ vzpomíná Klára.

Klára uznává, že spoustu administrativy řeší i na volné noze, ale vidí v ní rozdíly. „Na volné noze mě administrativa tolik netíží. Například organizovat vlastní eventy je příjemnější, než když je máte pořádat někomu jinému. A pokud se něco pokazí, můžu se zlobit jen sama na sebe.“

blank

Když se Klára pustila do podnikání, musela řešit také faktury. Za měsíc jich vystaví klidně tři desítky pokaždé pro jiného odběratele, často se specifickými požadavky na formulace třeba kvůli financování z různých grantů: „Když jsem zakládala živnost, měla jsem s fakturací jako ekonomický laik spoustu starostí. Fakturovala jsem ručně v excelových tabulkách a stálo mě to spoustu nervů,“ vzpomíná Klára.

Už vím, kdo mi dluží nebo zda se blížím k limitu pro DPH

S iDokladem se Klára setkala v roce 2016, když už jí excelové faktury lezly přes hlavu. Manžel, který se na to nemohl dívat, vyhledal program na internetu a zpětně jí tehdy do něj přepsal faktury od začátku roku. „Byla to pro mě obrovská změna. Najednou jsem měla faktury přehledně na jednom místě a nemusela jsem neustále ověřovat, zda v nich nemám chyby, nezůstaly nezaplacené nebo jestli jsem si je omylem nepřepsala.“

iDoklad usnadnil Kláře podnikatelský život hned na několika frontách. Například knihovnám, které od ní nakupovaly knížky, dříve ručně vypisovala paragony. Dnes raději posílá faktury. „Je to pro mě mnohem rychlejší a jednodušší. Zaklikám položky v ceníku, za pár minut mám fakturu hotovou a nikdo nemusí luštit můj škrabopis,“ směje se.

blank

Během turbulentních změn daných covidem také iDoklad Kláru zachránil před plátcovstvím DPH. „Od jara 2020 mi odpadla všechna živá setkání a besedy, tak jsem si musela nasmlouvat novou práci, která se samozřejmě nějakou dobu rozjížděla. Jenže pak se s podzimem a druhou covidovou vlnou všichni rozhoupali k on-line formátům. Mě navíc začala distanční setkání se čtenáři i webináře s dospělými bavit, protože jsem nikam nemusela cestovat, stihla jsem jich mít za den víc než živých besed a taky jsem chtěla zacelit výpadky příjmů z předchozích měsíců. Takže mi najednou příjmy vyskočily. Nebýt iDokladu, stal by se ze mě plátce DPH, aniž bych o tom věděla. Aplikace mě včas upozornila, že se k limitu blížím. A vlastně mě donutila zvolnit.“

Nejhezčí faktury v oboru

„iDoklad mi přinesl klid, šetří mi čas a připadám si při fakturování jako profesionál. Knihovna ode mě koupí knížky a já jí okamžitě vystavím fakturu, která je bez chyb a vypadá reprezentativně. Dokonce jsem slyšela, že mám ve svém oboru nejhezčí faktury,“ směje se Klára.

„Zároveň velmi oceňuji, že mám k iDokladu přístup odkudkoliv. Většinu času jsem na cestách po republice a fakturační program cestuje se mnou. Nečekám, až si doma zpětně vystavím všechny doklady, ale vyřizuji vše ihned. iDoklad pro mě byl kvalitativní i kvantitativní skok kupředu a rozhodně bych neměnila,“ zakončuje spisovatelka.

blank Podnikatel: Klára Smolíková

Obor podnikání: Spisovatelka, scénáristka a lektorka

Web: http://klarasmolikova.cz/

Průměrný počet faktur za měsíc: 30

„Chcete se odlišit? Pište popisky pro lidi,” vzkazuje UX a SEO specialista Ivo Kylián
Ivo Kylián I