Datum publikace 07. 02. 2024 Sdílet článek

Finanční zdraví firmy: jak ho zjistit a co udělat pro jeho zlepšení

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek
Stejně jako zdraví člověka je i finanční zdraví firmy naprosto důležité pro její život. Ukazuje, v jak dobré kondici podnik je a jak se mu daří. Zda má vaše firma zdravé finance, zjistíte pomocí finanční analýzy a sledováním několika ukazatelů. V článku se na ně podíváme.

Co je to finanční zdraví

Když má firma zdravé finance, znamená to, že se nachází v uspokojivé finanční situaci. Nejen aktuálně, ale i při pohledu do budoucnosti – má dostatek peněz a majetku, dobře s ním nakládá a hospodaří, zhodnocuje ho a je díky tomu stabilní.

Co ovlivňuje finanční zdraví firmy

Finanční zdraví podniku je kombinace faktorů, které ovlivňují finanční situaci firmy. Patří mezi ně:

Cash flow (peněžní tok) neboli poměr peněz, které přichází a odchází z firemních účtů. Ukazuje, jak je firma schopna splácet závazky a můžete na základě něho optimalizovat další financování firmy.

Pořádek a přehled v příjmech a výdajích, ale také závazcích vůči dodavatelům či bankám, vám pomůže udržovat iDoklad.

Finanční rezervy, tedy peníze, které máte ve firmě připravené k řešení případných problémů a krizí. Rezervy není dobré jen šetřit, ale také investovat a zhodnocovat.

Obchodní strategie, tedy vaše obecná připravenost na různé situace, které neovlivníte, ale mohou mít zásadní dopad na fungování vaší firmy. Pro její sestavení potřebujete mít přehled o dění ve firmě i na trhu, abyste dokázali rozpoznat příležitosti i rizika a reagovat na ně.

Jak posoudit finanční zdraví firmy

Finanční zdraví podniku zjistíte pomocí finanční analýzy. Sledujte při ní ukazatele, které vypovídají o stavu vašich financí. Jsou to:

  • ziskovost (rentabilita) – posuzujete schopnost firmy dosahovat zisků a efektivitu svého nakládání s tržbami a kapitálem,
  • aktivita – jak efektivně hospodaříte s aktivy, tedy s majetkem a pohledávkami,
  • likvidita – jak dobře zvládáte plnit své finanční závazky a jestli včas a v plné výši platíte faktury, úvěry nebo mzdy zaměstnancům,
  • míra zadluženosti – do jaké míry je firma zadlužená a jak dobře využíváte dluhy k financování firmy.

Sledováním těchto ukazatelů získáte důležité informace o finančním zdraví firmy. Pokud vám některé z nich vychází negativně, ještě to neznamená, že firma upadá – berte to tak, že máte vodítko, na co se více zaměřit.

Proč sledovat finanční zdraví

Když sledujete finanční zdraví svého podniku sledovat, získáte informace, podle kterých se můžete správně rozhodovat – do čeho investovat, zda nabírat nové zaměstnance, kdy je vhodný čas na růst a podobně.

Na rozdíl od účetnictví, které vám nabízí data k určitému okamžiku, totiž získáte širší pohled na to, jak se firmě daří.

Výsledky finanční analýzy a informace o finančním zdraví firmy budou zajímat také investory či banky, které žádáte o úvěr, dodavatele a odběratele, partnery i vaše zaměstnance.

Co dělat pro zlepšení finančního zdraví

Při finanční analýze a sledování finančního zdraví vycházejte z účetnictví firmy, sbírejte data z interních účetních a jiných systémů, ale sledujte také data zvenčí – abyste měli přehled o situaci na trhu, o zákaznících i o konkurenci.

Podle toho podnikejte kroky pro zlepšení finančního zdraví firmy, například:

  • udržujte kladné cash flow a důležité finanční ukazatele,
  • rozumně investujte do rozvoje firmy,
  • mějte vypracovanou strategii a sledujte dění na trhu, připravte se na krizové scénáře,
  • dobře plánujte rozpočet, sledujte příjmy a výdaje, stanovujte si cíle a vyhodnocujte je,

  • zabývejte se i finančním zdravím zaměstnanců, protože jejich spokojenost přispívá k finančnímu zdraví celé firmy.

Osvojte si základy podnikání

Aby se vaší firmě dařilo, potřebujete dobře zvládat nejrůznější záludnosti podnikání. Pomůže vám s tím naše mini akademie – v krátkých videích vám lektoři se zkušeností z praxe představí základy fakturace, daní, cenotvorby nebo třeba účetnictví. Pro začínající podnikatele jsou všechna videa zdarma.

Související články

Jak vybrat ten nejlepší firemní účet pro vaše podnikání

11. 04. 2024 12 minut čtení 0
Přečíst článek

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek