Datum publikace 15. 09. 2023 Sdílet článek

Podávejte daňové přiznání elektronicky

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 3
Náhledový obrázek
Už dávno neplatí, že kvůli daňovému přiznání musíte navštívit finanční úřad. Dnes již můžete vše vyřídit online z pohodlí domova a kromě vlastního času ušetřit i nemálo papíru. Poradíme vám, jak na to.

Konzervativně, nebo moderně?

Začněme od začátku. Daňové přiznání samozřejmě můžete vyplňovat osobně na finančním úřadu, což mnoho lidí dodnes považuje za bezpečnější a „poctivější“ variantu. Pokud jste ale moderněji založeni, vše ohledně daňového přiznání zvládnete jen s pomocí svého počítače. K dispozici máte hned několik způsobů elektronického vyřízení:

  • daňový portál EPO (Elektronická podání pro finanční správu),
  • aplikaci Online finanční úřad (DIS+),
  • datovou schránku,
  • případně specializovaný software třetích stran.

Jen pro pořádek – všechny uvedené možnosti předpokládají, že podklady pro daňové přiznání již máte připravené. Pokud pak nechcete jejich přípravou strávit mnoho času s kalkulačkou v ruce, využijte pomoc online fakturačního programu iDoklad. S jeho pomocí je export podkladů záležitostí několika minut, kdy za vás iDoklad spočítá vše důležité sám. Pak už stačí jen podklady vyexportovat a nahrát na vámi vybraný portál české daňové správy.

Elektronická podání pro Finanční správu (EPO)

Daňový portál EPO je provozován českou Finanční správou, a naleznete jej jako součást webového portálu MOJE Daně. S pomocí tohoto jednoduchého rozhraní můžete podávat nejen daňové přiznání, ale také řadu dalších elektronických formulářů (DPH, silniční daň, daň z nemovitostí apod.).

Daňový portál vás vyplněním elektronického formuláře provede s pomocí intuitivního průvodce, který vámi zadané údaje automaticky přidá do odpovídajících kolonek přiznání. Zároveň se zde rovnou dozvíte, kolik jste na daních za daný rok přeplatili či naopak nedoplatili, a zda tedy můžete od státu očekávat vrácení části daně.

Online finanční úřad (DIS+)

Jak název napovídá, tento portál slouží jako online protějšek klasického finančního úřadu, jehož prostřednictvím vyřídíte stejné agendy jako při fyzické návštěvě. Přihlášení můžete provést hned několika způsoby:

  • identitou občana: zde máte na výběr mezi bankovní identitou, aplikací eObčanka, systémem MojeID a dalšími možnostmi,
  • s pomocí datové schránky,
  • přístupovými údaji přidělenými Finanční správou ČR.

V sekci Formuláře pak už stačí jen kliknout na Nový elektronický formulář a vybrat vámi požadovaný dokument. I zde vám daňový portál s elektronickým podáním pomůže formou průvodce.

Datová schránka

S orgány finanční správy můžete komunikovat také skrze datovou schránku, která vám umožňuje identifikovat se, aniž byste museli řešit elektronický podpis či jiné náležitosti. Zkrátka jen připravíte přiznání a odešlete do datové schránky vašeho příslušného finančního úřadu. Pozor: Přiznání touto formou je třeba odesílat ve formátu XML, nestačí tradiční PDF.

Software třetích stran

K odeslání daňového přiznání také můžete využít některý z řady účetních programů, které umožňují vygenerovat veškeré potřebné údaje a odeslat daňového přiznání ověřené vaším elektronickým podpisem (který je ale třeba nejdříve si zajistit). Sem patří mimo jiné i výše zmíněný iDoklad. 

Jak je to s termíny podání?

Pro rok 2023 byl hraničním termínem pro elektronické podání daňového přiznání za minulý rok 2. května 2023. Fyzicky bylo třeba přiznání podat ještě o měsíc dříve, a to 3. dubna 2023. Pokud jste pak využili služeb daňového poradce, měli jste čas až do 3. července 2023.

Zapojte se do video akademie pro podnikatele

Vstup do podnikání je vždycky náročný zejména co do úředních povinností každého podnikatele. Pokud teprve začínáte, můžete využít naší mini akademii, kterou jsme pro vás připravili, abychom vám veškeré úřední procesy co možná nejvíc zjednodušili. Vstup do mini akademie je pro začínající podnikatele zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek