Štítky Datum publikace 18. 03. 2020 Sdílet článek

Koronavirus v ČR a podnikatelé. Čtěte, jak se mění legislativa a jak řešit konkrétní situace

Author Seyfor, a. s. 8 minut čtení 0
Náhledový obrázek

S novými opatřeními přichází vláda každý den. Zjistěte, jaké legislativní dopady má koronavirus na podnikatele, jaká opatření ve vašem podnikání přijmout a jak řešit různé situace se zaměstnanci. (Článek je aktuální k 18. 3. 2020)

Povinné roušky a nákupní hodiny pro důchodce

Na svém jednání 18. března schválila vláda nové povinnosti pro veřejnost. Dodržovat je musí všichni bez výjimky.

Klíčové je, že:

  • Od čtvrtka 19. března platí povinnost nosit venku roušky, ústenky, šátky nebo šály.
  • Od středy 18. března budou v maloobchodních prodejnách s jídlem nakupovat jen lidé nad 65 let. Týká se času mezi 10. a 12. hodinou dopoledne. Kontroly zatím v plánu nejsou, vláda spoléhá na zodpovědnosti lidí.

Dále platí, že:

  • České dráhy ruší některé expresní linky.
  • Lázně nesmí přijímat nové hosty.
  • Češi vracející se z práce v zahraničí musí procházet zdravotními prohlídkami.

Klíčové dění v legislativě: liberační a stabilizační balíček

Na koronavirus zareagovalo ministerstvo financí liberačním a stabilizačním balíčkem, který ministryně Schillerová podepsala v pondělí 16. 3. Pro podnikatele to znamená velké novinky:

 

  1. Daňové přiznání můžete podat až do 1. 7. 2020.
    Termín se posouvá o tři měsíce pro právnické i fyzické osoby. Pokud ale čekáte na přeplatky, které vám vrátí stát, podejte určitě přiznání v řádném termínu. Prodloužení lhůty neznamená, že vám stát přeplatky pošle později. Termín pro vrácení přeplatků je 30 dnů od podání daňového přiznání, nejdříve tedy 30. dubna 2020.
  2. Úředníci vám prominou pokuty za opožděné tvrzení daně (přiznání, hlášení nebo vyúčtování) a za nepodání kontrolního hlášení.
    Pokud nepodáte kontrolní hlášení k DPH, nebojte se pokut za období od 1. března do 31. července. Musíte ale prokázat, že zdržení souvisí s koronavirem – například kvůli onemocnění či karanténě účetních. Ministryně oznámila, že úředníci budou každý případ posuzovat individuálně.
  3. Úředníci vám prominou pokutu za nepodání kontrolního hlášení.
    Bez výzvy správce daně vám automaticky prominou pokutu ve výši 1000 Kč, která vznikla v době od 1. března do 31. července 2020.
    Ostatní pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení či daňového přiznání úředníci posoudí a prominou na vaši individuální žádost z důvodů, které souvisí s koronavirem.
  4. Evidovat tržby musíte, ale čekají vás 3 měsíce bez pokut.
    Se startem 3. a 4. vlny EET od 1. května 2020 ministerstvo hýbat nechce. Alena Schillerová ale přislíbila mírný postup úředníků finanční správy a celníků.

Pokud spadáte do 3. a 4. vlny EET a zatím jste si nevyzvedli na úřadě autentizační údaje ani nemáte datovou schránku (to jsou jediné dva způsoby, jak získáte údaje), zařizování odložte a na úřad nechoďte. Z domova si zatím vyberte vhodné EET řešení nebo si stáhněte aplikaci Profi Účtenka a vyzkoušejte ji.

Ministerstvo financí slíbilo, že minimálně do 1. srpna nebude rozdávat pokuty. Neplatí to ale pro stávající evidující z 1. a 2. vlny – ti už mají k EET vše zařízení a v evidenci tržeb musí pokračovat.

Podívejte se na další aktuality na webu finanční správy.

Pomoc pro podnikatele: vláda schválila úvěr COVID

Vláda schválila 9. března bezúročné úvěry pro firmy zasažené koronavirem. Na úvěr COVID ve výši 500 tisíc až 15 milionů korun mají nárok mikropodniky a malé a střední firmy, které zaměstnávají do 250 lidí a které omezil koronavirus. Úvěr je určený na provoz, nikoliv na investice. Žádost o úvěr můžete podávat od 16. března přes E-Podatelnu banky. V návodu si přečtete, jak na to.

Praktické kroky v době koronaviru

Co bude s OSVČ, kteří nemohou pracovat?

Živnostníci a podnikatelé v nejtěžší situaci mohou pobírat dávku mimořádné okamžité pomoci. Na koncepčním řešení jejich situace vláda pracuje – sledujte proto stále aktuální informace.

Karanténa má na některé živnostníky fatální dopady. Pokud se rozhodnete pro pozastavení živnosti, vyřiďte to s úřady, ať nemusíte platit zálohy na pojistné. Oznamte to:

Nezapomeňte, že doba, po kterou přerušíte živnost, se vám nezapočítává do důchodu.

Na živnostenský úřad kvůli přerušení živnosti nemusíte povinně. Zároveň ale živnostenský úřad nabízí zajímavou variantu přerušení živnosti. Pokud vyplníte na živnosťáku Jednotný registrační formulář, půjdou informace o přerušení vaší živnosti automaticky do centrálního registru, odkud si je sama zjistí pojišťovna, sociální správa i finanční úřad.

Práce z domova

Ideální je, pokud můžete bez problémů pracovat doma, případně pokud umožníte home office svým zaměstnancům.

Pokud je to pro vaši firmu nebo pro vás osobně první příležitost, jak si home office vyzkoušet, oceníte naše tipy na nástroje usnadňující práci z domova.

  • Microsoft Teams – zdarma telefonujete, chatujete a přednášíte s nástrojem pro týmy od společnosti Microsoft. Tento standardně placený software Microsoft uvolnil zdarma, aby ulehčil práci lidem na home office.
  • Google – uvolnil Hangouts Meet, G Suite a G Suite Education pro své zákazníky. Díky tomu se zúčastní hromadné on-line schůzky až 250 lidí a můžete vysílat pro tisíce diváků.
  • Cisco Webex – v programu Webex společnosti Cisco se přihlásíte k 90denní zkušební lhůtě zdarma. Můžete komunikovat se 100 lidmi přes video, sdílet si obrazovky počítače atd.

Jak se chovat a co (ne)dělat v práci

Pokud vám vaše práce nedovoluje přejít na home office, dodržujte klíčové hygienické zásady.

  • Pečlivě a pravidelně si umývejte ruce, používejte dezinfekční gely a mýdla.
  • Otírejte mobily a další věci jako peněženku nebo tašku dezinfekčními ubrousky.
  • Používejte kapesníky na jedno použití, ihned je vyhoďte.
  • Nesahejte si na obličej, nekašlete do dlaní.
  • Hodně větrejte.
  • Dodržujte vzdálenost od kolegů i lidí například v MHD. Ideálně alespoň dva metry.
  • Pokud máte možnost, noste roušku či respirátor. Už teď je to povinné v pražské i brněnské MHD. Problém je v jejich nedostatku, ale můžete si je alespoň ušít nebo koupit ručně šité. Dokonalá ochrana to není, ale je to zodpovědné.

Co když je zaměstnanec v karanténě

Po návratu ze zahraničí nebo při jakémkoliv podezření na koronavirus musí váš zaměstnanec do 14denní karantény. V praxi to znamená, že má povinnost zůstávat doma a nechodit ven, tedy ani do práce.

Zaměstnanec vám předloží takzvané Oznámení o nařízení karantény, které mu vystaví lékař nebo hygienik. Vy mu za celých 14 dní vyplatíte 60 % výdělku.

Zaměstnanci odchází pečovat o dítě

Rodiče dětí do 10 let mají nárok zůstat s dítětem doma po dobu 9 dní a pobírat ošetřovné. Při něm dostávají 60 % své výplaty od státu, nikoliv od zaměstnavatele. Formulář vystavuje škola, kam dítě chodí, ne lékař. Zaměstnavatel ho společně s Přílohou k žádosti o dávku předává na správu sociálního zabezpečení.

Na ošetřovné mají nárok zaměstnanci, na OSVČ se nevztahuje. Sledujte stále aktuální informace – je možné, že ošetřovné začne platit i pro OSVČ, případně se jeho lhůta prodlouží.

Podrobnosti o ošetřovném čtete na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Zaměstnanci jsou stále v zahraničí

Při pracovní cestě nebo na dovolené se mohl váš zaměstnanec dostat do nařízené karantény.

V tom případě ho musíte omluvit z práce a po celou 14denní karanténu mu vyplácet 60 % výdělku. Nezáleží na tom, zda je v karanténě kvůli dovolené nebo služební cestě.

Jak spolupracovat s účetní na dálku

I v mimořádné situaci můžete dál spolupracovat se svým účetním. Přes iDoklad s ním jednoduše sdílíte všechny doklady například přes e-mail.

Podívejte se, jak to nastavíte.

————–

Přečtete si i další články o legislativních změnách v souvislosti s Covid-19.

Jste klientem iDokladu a máte otázku ohledně koronaviru a podnikání? Obraťte se na naši zákaznickou linku na čísle 549 522 506.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek