Datum publikace 18. 02. 2015 Komentáře 0 Sdílet článek

Leden 2015: Co by nemělo uniknout žádnému živnostníkovi ani malé firmě

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Probrali jsme se články o podnikání, daních a dalších oborech, které zajímají každého podnikatele a vybrali z nich 7 nejdůležitějších. Některé vás potěší, jiné naštvou, ale o všech je dobré mít přehled. Nezapomeňte, že neznalost neomlouvá a že můžete ušetřit (nebo ztratit) i tisíce korun ročně.

1. Sleva na dani za školku

Novou slevu mohou uplatnit zaměstnanci i živnostníci, kteří mají dítě ve školce. Stačí od provozovatele získat potvrzení o úhradě školkovného (bez cestovného či stravného). Zaměstnanci ho museli do 15. února dodat do účtárny, živnostníkům ale stačí, když ho předloží při podání daňového přiznání. Výše slevy se odvozuje od částky za školkovné, od daně si ale můžete odečíst až 8500 Kč za rok 2014 a 9200 Kč za rok 2015.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Pozor na špatná čísla účtů při placení daně

Finanční úřady sice změnily čísla účtů už v roce 2013, ale až do konce loňského roku se na ně peníze posílat daly. Platby totiž byly automaticky přesměrovány na nové účty. S 1. lednem 2015 ale tato možnost zanikla a peníze se při zaslání na starý účet vrátí zpět. Na daňovém účtu tak vzniká nedoplatek a hrozí i sankce v podobě úroku z prodlení. Přestože bylo času víc než dost, ČNB od 1. ledna eviduje okolo 9 500 plateb na zrušené účty.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Finanční úřad může prominout úrok z prodlení a úrok z posečkané částky

Od 1. ledna mohou finanční úřady zvážit individuální důvody zpoždění platby a prominout úrok z prodlení a úrok z posečkané částky. Prominout je nově možné i penále do 75% výše částky. Pro prominutí musíte splnit celou řadu kritérií, především už ale ke dni podání žádosti musíte mít zaplacenou daň. Pokud jsou úroky vyšší než 3 000 Kč, bude vás žádost stát 1 000 Kč.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Českem se šíří tzv. katalogové podvody

V lednu se množily případy, kdy podnikatelé sedli na lep tzv. katalogovým podvodníkům. Ti rozesílali zdánlivě nenápadné faktury týkající se zápisů do různých katalogů. Nepozorný příjemce je často uhradil s ostatními fakturami, tím se ale zavázal k dalšímu placení tisícikorunových částek za bezvýznamné služby.

Celý článek si přečtěte zde.

5. Zjednodušilo se zaměstnávání lidí

Dosud musely mít firmy na pracovišti smlouvy všech zaměstnanců, včetně pracovníků se živnostenským listem. To bylo složité například pro stavební firmy nebo společnosti s více provozovnami. Od ledna ale kontrolorům stačí jen přístup k online databázím sociální správy a úřadů práce. Firmy musí ale nadále uchovávat kopie dohod o provedení práce.

Celý článek si přečtěte zde.

6. Živnostníkům se zvyšují zálohy

V roce 2015 se zvýšila průměrná mzda, a to znamená vyšší minimální zálohy na pojistném. Podnikatelé s nízkým ziskem si proto letos připlatí o 94 Kč a na důchodovém a zdravotním pojištění tak dohromady odvedou 3 740 Kč. Za každý den zpoždění při platbě nové částky hrozí penále ve výši 0,05 % z dlužného pojistného.

Celý článek si přečtěte zde.

7. Samozaměstnavatelé možná nebudou muset kategorizovat práci

V půlce ledna měla Poslanecká sněmovna projednávat novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Poslanci se k projednávání zatím nedostali, pokud by ale novela prošla, drobní podnikatelé už by nemuseli kategorizovat práce a vést evidenci výkonu rizikové práce. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že zrušení povinnosti by ušetřilo až 10 000 Kč.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek