Datum publikace 08. 04. 2015 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za březen 2015

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Podle březnových událostí se zdá, že začala lovecká sezóna. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) vyhlásila válku, ČSOB vyzvala k lovu podnikatelů a Miroslav Kalousek mluvil o boji s 27hlavým drakem. Tak snad nebude tak zle.

blank

1. Podnikatelem roku se stal majitel Koh-i-nooru

V úterý 3. března na pražském Žofíně proběhlo vyhlášení 15. ročníku soutěže EY Podnikatel roku a vítězem se stal Vlastislav Bříza, majitel holdingu Koh-i-noor. Břízu nyní čeká cesta do Monte Carla, kde může jako první Čech získat celosvětový titul.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Sobotka si rýpnul do živnostníků kvůli zdravotnímu pojištění

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že živnostníci na zdravotním pojištění odvádějí méně, než z něj čerpají. Za pravdu mu daly odbory, mluvčí vlády a ministr financí Andrej Babiš ale uvedli, že o zvýšení odvodů u OSVČ neuvažují. Výrok striktně odsoudila ASMP.

Celý článek si přečtěte zde.

3. ASMP vyhlásila válku “veřejným blábolům”

Jelikož premiér nebyl jediný, kdo se v březnu do živnostníků opřel, ASMP zareagovala vyhlášením války. Konkrétně brojí proti každému, kdo se vyjádří na adresu OSVČ bez toho, aby si předem zjistil či ověřil fakta. Cílem medializace těchto výroků a jejich uvedení na pravou míru má být napravení pověsti živnostníků.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Kalousek chce pro živnostníky jediný kontrolní úřad

Téma živnostníků nenechalo v březnu chladným ani šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Podle něj na činnost OSVČ dohlíží 27 úřadů, které přirovnal k draku s 27 hlavami. TOP 09 v souvislosti s výrokem předložila návrh zákona, který by zavedl jediné kontrolní místo. Zjednodušila by se tak administrativa i komunikace mezi státem a podnikateli.

Celý článek si přečtěte zde.

5. ČSOB hledá obchody a loví podnikatele

V březnu přišla banka ČSOB s neobvyklým projektem. Sbírá od lidí tipy, jaké zboží a služby jim nejvíce chybí v jejich okolí. Tyto informace následně nabízí malým a středním firmám jako součást poradenství. Podnikatelé díky službě získají tip na výnosný byznys a banka nové klienty.

Celý článek si přečtěte zde.

6. Češky chtějí podnikat – stále dostávají méně peněz než muži

Česká republika patří k zemím, kde jsou největší rozdíly mezi příjmy mužů a žen, proto nepřekvapí, že Češky mají zájem o podnikání. Z loni vydaných živnostenských listů jich 40 % patřilo právě ženám a aktuálně je podnikatelek už 35 % z celkového množství živnostníků.

Celý článek si přečtěte zde.

7. Ministerstvo financí vyvrací mýty o elektronické evidenci tržeb

O elektronické evidenci tržeb jsme psali už v únoru, stále však vyvstávají nové otázky a objevují se nepřesné informace. Ministerstvo financí se na vzrůstající zmatky rozhodlo odpovědět souhrnným článkem, kde vyvrací 7 nejčastějších pověr.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek