Datum publikace 04. 07. 2016 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za červen 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Světem v červnu hýbal brexit, českou podnikatelskou sférou zase otřásla aféra LevneElektro.cz. Dělo se toho ale mnohem víc a pozadu nezůstala ani EET.

MonthlyReport_iDoklad_06

1. Ministerstvo financí vyslyšelo návrhy AMSP ČR a zjednoduší EET

Jednodušší režim pro e-shopy a jednodušší náprava výpadku prodeje z důvodu selhání přístroje. Tyto dva návrhy AMSP ČR (Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR) akceptovalo ministerstvo financí a o dalších rozhodne v nejbližších týdnech.

Celý článek si přečtěte zde

2. EET se možná spustí až v roce 2017

V pořadu Kauza dne na Radiu Impuls ministr financí Andrej Babiš připustil, že by se opět mohl odložit start EET. O tom, zda se celý projekt spustí až v únoru 2017, chce místopředseda vlády rozhodnout v průběhu srpna.

Celý článek si přečtěte zde

3. Babiš slíbil daňové přiznání na dvě stránky

Babiš v červnu odhalil nový projekt ministerstva financí s názvem “MOJE daně”. Vlajkovou lodí je zjednodušený formulář daňového přiznání pro poplatníky, kteří nemají příjmy ze zahraničí a přiznání si podávají mimo jiné kvůli daňovým úlevám. Formulář by měl mít dvě strany a být k dispozici už příští rok.

Celý článek si přečtěte zde

4. Brexit české podnikatele neohrozí, tvrdí předseda AMSP ČR

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček očekává, že jakmile se uklidní rozbouřené emoce, vrátí se situace na finančních trzích do normálu. Obchod mezi britskými a českými podnikateli pak bude probíhat jako před vystoupením Británie z EU.

Celý článek si přečtěte zde

5. České firmy nemají zájem o zaměstnance s částečným úvazkem

V České republice pracuje na částečný úvazek jen 5,8 % žen, přičemž evropský průměr je víc než pětinásobný. Důvodem může být absence institutu děleného pracovního místa, nemožnost pracovat na částečný úvazek a zároveň pobírat podporu a v neposlední řadě také neschopnost manažerů.

Celý článek si přečtěte zde

6. Kauza LevneElektro.cz nabírá na obrátkách

Kriminalisté podezřívají provozovatele e-shopu LevneElektro.cz z daňových úniků ve výši desítek milionů korun. Údajně se vyhýbali placení DPH pomocí řetězce firem. Majitel e-shopu Petr Václav ale tvrdí: ”Důvodem pro pozastavení je účast společnosti v obchodním řetězci firem, kterými byla podvedena a za jejichž protiprávní jednání při (ne)odvodu DPH nese díky přenesené daňové povinnosti odpovědnost.” Kauza rozvířila debatu o ručení za daňové povinnosti dodavatelů.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek