Datum publikace 07. 12. 2015 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za listopad 2015

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Listopad byl ve znamení průzkumů, výzkumů a také lámání rekordů. Podnikatelé více věří ekonomice, chtějí investovat a stále stoupá počet lidí, kteří podnikají “na vedlejšák”. Zdá se, že vyhlídky na rok 2016 jsou pro OSVČ a malé firmy velmi slibné. Jen ta elektronická evidence tržeb se zase odkládá…

blank

1. Podnikatelé oslavili svůj svátek ve velkém stylu

3. listopadu slaví svátek nejenom Hubert, ale také všichni čeští podnikatelé. A právě ti letos zlomili rekord, když se jich sešlo více než 600 na 13. ročníku Dne podnikatelů České republiky. Konala se valná hromada AMSP ČR, exportní fórum pro malé a střední podniky a galavečer spojený s vyhlášením nejlepších tuzemských podnikatelů.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Na vedlejšák podniká rekordní počet lidí

Počet živnostníků “na plný úvazek” sice klesá, OSVČ vedlejších už je ale skoro 400 tisíc. Jak tedy vyplývá ze statistik České správy sociálního zabezpečení, podnikáním si nyní přivydělává nejvíce lidí v historii.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Po Super sousedovi přijdou Mistři řemesel

V září jsme informovali o nové službě Super soused. Ukázalo se, že o portály, které zprostředkovávají drobné práce, je čím větší zájem. Nutně tak láká i nepoctivé podnikatele, což se nelíbí AMSP ČR. V rámci Roku řemesel 2016 proto chystá vlastní vyhledávač prověřených řemeslníků Mistři řemesel.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Finanční správa rozesílá SMS zprávy plátcům DPH

V listopadu rozjela novou kampaň Finanční správa. Plátce DPH nyní informuje o kontrolním hlášení prostřednictvím SMS zpráv, e-mailů nebo datových schránek. První SMS ve znění “Nova povinnost pro platce DPH od 1.1.2016: KONTROLNI HLASENI. Vice info na www.financnisprava.cz/kontrolnihlaseni. Od 1.1.2016 podani k DPH pouze elektronicky. ” obdrželo 110 tisíc plátců.

Celý článek si přečtěte zde.

5. Podnikatelé více věří ekonomice a chtějí investovat

Jak spotřebitelé, tak podnikatelé v listopadu více věřili české ekonomice. Vyplývá to z indexu očekávání firem ČSOB a protože hospodářství roste napříč eurozónou, dvě pětiny podnikatelů se chystají v nadcházejících 12 měsících investovat.

Celý článek si přečtěte zde.

6. EET bude nejdříve na podzim 2016

Zákon o elektronické evidenci tržeb zřejmě nebude schválen dříve než v prvních měsících roku 2016. Původně plánovaný start se tak už počtvrté odkládá a ze srpna se přesouvá na podzim.

Celý článek si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek