Datum publikace 04. 11. 2016 Komentáře 0 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za říjen 2016

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

O kolik se zvednou odvody na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ, kolik je v ČR podnikatelů a jak chce asociace malých a středních podniků zvýšit počet řemeslníků? Na tyto a další otázky vám odpoví náš měsíční přehled novinek.

Měsíční přehledy - říjen

1. Přečtěte si pravidla pro uplatňování nákladů při podnikání z domova

Podnikání z domu přináší spoustu nesporných výhod. Je ale třeba si dávat pozor při oddělování nákladů na soukromý život a podnikání. Pokud náklady svědomitě rozdělíte, nemáte se čeho bát. Ujasněte si však mimo jiné, co je provozovna, jak uplatňovat náklady na internet, telefon a energie, a které náklady jsou daňově uznatelné.

Celý článek si přečtete zde

2. Pro OSVČ se v roce 2017 výrazně zvedne povinné pojištění

Záloha na sociální pojištění poprvé v historii přesáhne hranici 2 000 Kč a to o 61 Kč. Na zdravotní pojištění si pak podnikatelé budou muset každý měsíc připravit 1 906 Kč. Tyto částky platí pro hlavní činnost, pro vedlejší se sociální pojištění zvedne ze současných 789 Kč na 825 Kč.

Celý článek si přečtete zde

3. V Česku aktivně podniká téměř 1 000 000 lidí

Od začátku roku přibylo téměř 20 tisíc nových podnikatelů. Hranice milionu je tak nedaleko. Počty podnikatelů mohou ale prořídnout kvůli blížící se elektronické evidenci tržeb. Lidí, kteří mají podnikatelskou činnost jako hlavní zdroj příjmu, je 591 000 a nejvíce je jich tradičně v Praze.

Celý článek si přečtete zde

4. V Evropě je každý čtvrtý start-up založený na pomoci potřebným

Tzv. sociální ekonomika tvoří 10 % HDP v celé Evropské unii. Práci v tomto odvětví našlo už 11 milionů lidí. Sociální podnikání využívá standardní byznysové modely, ale zároveň svou aktivitou řeší sociální problém určité skupiny, ať už jde o zdravotně postižené nebo třeba bývalé trestance.

Celý článek si přečtete zde

5. V České republice ubývá řemeslníků

Za posledních 15 let vznikalo v průměru 24 000 řemeslných živností za rok. V posledním roce to ale bylo pouhých 10 000. Asociace malých a středních podniků chce nyní tento vývoj zvrátit a připravuje nový živnostenský zákon. Ten bude mimo jiné řešit problém s tzv. hodinovými manželi, kteří nejsou pro vykonávané profese dostatečně kvalifikovaní.

Celý článek si přečtete zde

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek