Datum publikace 05. 10. 2016 Komentáře 0 Sdílet článek

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za září 2016

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Počet nespolehlivých plátců DPH roste geometrickou řadou. V případě dalších neplatičů – zdravotního a důchodového pojištění – vláda plánuje zmírnění sankcí. Také si přečtěte 5 důležitých novinek o EET, nebo jak vypadá průměrný český podnikatel.

monthlyreport_idoklad_09

1. Vláda chystá zmírnění postihů za pozdní platbu pojištění

V současnosti jsou živnostníci za opoždění s platbou za nemocenské pojištění trestáni zánikem nároku na nemocenskou. V případě nezaplacení důchodového pojištění okamžitě naskakuje penále.

Zákon, který by měl začít platit nejpozději v polovině roku 2018, tyto podmínky zjemňuje. Penále bude po zaplacení pojistného v dalším měsíci odpuštěno a nebude hrozit vypadnutí ze systému nemocenského pojištění

Celý článek si přečtěte zde

2. 80 % nových s.r.o. má základní kapitál 1 Kč

Možnost založit společnost s ručením omezeným se sníženým základním kapitálem ve výši 1 Kč je v ČR už více než půl roku. A této možnosti využívá stále více lidí. V roce 2014 mělo základní kapitál 64 % nových s.r.o. O rok později to bylo 75 % a letos už je tento podíl více než 80%.

Vysokému počtu firem s nízkým kapitálem nahrávají podle analytičky Petry Štěpánkové ze společnosti Bisnode i nižší poplatky při zakládání a klesající popularita podnikání na živnostenský list.

Celý článek si přečtěte zde

3. V ČR je přes 6 000 neplatičů DPH. I kvůli kontrolnímu hlášení

Pojem neplatič je trochu nepřesný, protože status nespolehlivého plátce DPH získá i ten, kdo nepodá daňové přiznání nebo kontrolní hlášení. I kvůli tomu roste počet nespolehlivých plátců geometrickou řadou. V roce 2014 bylo takových firem a živnostníků pouhých 117.

Firmám a živnostníkům na seznamu hrozí častější a přísnější kontroly od finančních úřadů. Status nespolehlivého plátce DPH je ale i důrazným varováním pro společnosti, které s firmou spolupracují. Více než třetina nespolehlivých je registrována v Praze.

Celý článek si přečtěte zde

4. EET se kvapem blíží. Přečtěte si 5 věcí, které byste měli vědět

V nově zveřejněné metodice je několik informací, o kterých se dosud příliš nemluvilo. Podnikatelé musí před spuštěním evidence finančnímu úřadu oznámit údaje o všech provozovnách, ve kterých provádí činnosti, z nichž plynou evidované tržby. Dalším důležitým faktem je, že evidenci tržeb nepodléhají příjmy od zaměstnanců (např. platba zaměstnance za rekreaci).

Dále mimo jiné na účtence mohou být i údaje, které nejsou pro EET podstatné, správce daně má informační povinnost a můžete si od finančního úřadu nechat udělat posudek toho, jestli se vás EET vůbec týká.

Celý článek si přečtěte zde

5. Jak vypadá typický český podnikatel?

Podle průzkumu společnosti EY málo spí, špatně se stravuje, bolí ho záda a kvůli tomu všemu trpí nadváhou. Navíc neumí odpočívat. Odpočinkem tráví pouhou hodinu denně a příliš nesportuje.

Přesto jsou čeští podnikatelé se svým životem spokojeni. 8 z 10 si žádné potíže nepřipouští a cítí se zdravě. V dobrém stavu jsou čeští živnostníci také po psychické stránce. Depresemi trpí pouze každý dvacátý.

Celý článek si přečtěte zde

Související články

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 121
Přečíst článek

Nenechte se okrást podvodníky: jak bezpečně fakturovat

23. 09. 2021 5 minut čtení 2
Přečíst článek