Případová studie společnosti Akademie dobrovolných záchranářů

„Mýtů kolem první pomoci je ve společnosti stále nezdravě mnoho,” upozorňuje Petr Urban z Akademie dobrovolných záchranářů

Na začátku je často šok, dezorientace nebo panika. Ačkoliv kurzy první pomoci absolvujeme na školách, v autoškole nebo v zaměstnání, při skutečné nehodě nebo zranění si často nevíme rady. Petr Urban a jeho kolegové z Akademie dobrovolných záchranářů se snaží tuto situaci změnit.
Čtěte dále
Petr Urban
Akademie dobrovolných záchranářů
Podnikatel: Petr Urban Obor podnikání: pořádání kurzů první pomoci Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Jak lidé při první pomoci nejčastěji chybují?

Jsou to nejrůznější babské rady, které se ve společnosti uchytily. Najdete je i na internetu, protože obsah stránek nikdo nehlídá. Občas se až děsím, na jaká doporučení narazím.

Máte konkrétní příklad?

Chybují při ošetřování popálenin. Na spálené místo patří podle většiny účastníků našich kurzů nějaká mast. Starší ročníky doporučují i máslo nebo sádlo. To je ale velká chyba. Při domácí popálenině je důležité místo řádně zchladit a následně sterilně zakrýt. Kůže je rozpálená, když na ni dáte tuk, může se začít až škvařit.

blank

S jakými dalšími mýty se setkáváte?

Je jich až nezdravě mnoho. Řešením epileptického záchvatu rozhodně není zalehnutí člověka tak, aby se nemohl hýbat nebo páčení čelistí od sebe, abyste mu vytáhli jazyk. Správným řešením je zavolat záchranku, můžete pacientovi mírně přidržovat hlavu, ale zapadnutí jazyku se nebojte.

Akademie dobrovolných záchranářů a iDoklad

S iDokladem fakturují od roku: 2013
Využívané předplatné: Oblíbený
Nejoblíbenější funkce: Vyhledávání ve vydaných i přijatých fakturách.

blank

Jakým způsobem zažité mýty boříte?

Pořádáme školení pro všechny věkové kategorie. Děláme modelové ukázky, ty mají úspěch. Nezahlcujeme diváky zbytečnými detaily, aby pochopili, že málo je někdy více. Proto si informace zapamatují a odcházejí spokojení. Věřím, že po takovém školení na mýtus zapomenou.

blank

Čím se Akademie dobrovolných záchranářů kromě osvěty veřejnosti zabývá?

Dohlížíme třeba na společenských nebo sportovních akcích, převážně v okolí Ústí nad Labem. Hodně mě baví akce s cyklisty. Jsou to pohodáři, ale někdy se dostaneme k opravdu ošklivým zraněním. Někteří z nich jsou neuvěřitelně paličatí. Už jsem se setkal i s tím, že závodník se snažil po pádu zapřít zlomeninu, jen aby mohl závod dokončit.

blank

Pomáháte i v krizových situacích, stejně jako dobrovolní hasiči?

Ano, fungujeme podobně. Jsme neziskovka, pomáháme ve svém volném čase všem, kteří se ocitli v ohrožení zdraví nebo života. V České republice jde nejčastěji o pomoc při povodních nebo požárech. Asistujeme profesionálním záchranářům při evakuacích, odklízení následků katastrof a máme na starosti pomoc v evakuačních centrech. Pomáháme i se záchranou zvířat.

blank

Jaká oblast pomoci vás nejvíce baví?

Mám rád školení první pomoci a dohled na sportovních akcích, srdcovka je i výuka plavání dětí s handicapem. Je velice náročné, když musíte odnaučit malé dítě s panikou z vody udržet hlavu nad hladinou a cítit se bezpečně. Když to zvládnu a dítě je z toho šťastné, mám ohromnou radost.

Co vám dobrovolnická záchranná služba dává?

Nejkrásnější pocit rozhodně je, když někomu zachráním život. Ale i jistota, že na nic nejsem sám, že kolem sebe mám zodpovědnou partu podobně smýšlejících lidí, je nádherná.

blank

Proč jste začali používat iDoklad?

Nesnáším fakturaci a celé účetnictví. Papírování ze mě vždy vysávalo energii. Proto mě překvapilo, že vystavování faktur a dalších dokladů je přes iDoklad jednoduché, nad papíry strávím výrazně méně času.

Co vám na iDokladu nejvíce vyhovuje?

Náš spolek je hodně malý, ale iDoklad je cenově dostupný. Navíc jako neziskovka ho máme se slevou. Mám rád jeho přehlednost. Když potřebuji najít starší dokument, vše je přehledně seřazené, nemusím nikde složitě listovat a dohledávat.

Chytré farmaření nezvládnete s hloupou fakturací. iDoklad byla jasná volba, říká Michal Tesařík ze startupu inGreen
Michal Tesařík I inGreen