Datum publikace 12. 07. 2018 Komentáře 0 Sdílet článek

Nastavte si iDoklad od A do Z [1.díl – Firma]

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 1
Náhledový obrázek

Díváte se do Nastavení pouze, když něco nefunguje nebo měníte fakturační údaje? Možná vám uniká spoustu možností, které iDoklad nabízí, a které najdete právě v Nastavení. Projděte si ho proto záložku po záložce s naším seriálem o Nastavení iDokladu.

V prvním díle vás provedeme nejobecnějším nastavením záložky Firma. Najdete zde hlavně nastavení

  • kontaktních a účetních údajů
  • a také vzhledu faktury.

Prohlédněte si naše video, nebo si dále v článku projděte celé Nastavení krok za krokem.

Nastavení najdete v pravém rohu pod ikonou ozubeného kolečka. Klikněte na první záložku Firma a otevřou se vám Kontaktní údaje.

1

Načtěte informace o firmě automaticky

Nejprve vyplňte údaje o své firmě, případně o vás jako o podnikající fyzické osobě. Stačí vyplnit IČ a kliknout na Načíst údaje z registru firem ARES. Údaje včetně adresy nebo DIČ se vám doplní automaticky.

Pole Stát nemůžete změnit. Ten totiž volíte už při registraci a automaticky máte tedy předvolenou Českou republiku nebo Slovensko.

E-mail, který zde vyplníte, se bude zobrazovat na vašich fakturách. Zadejte tedy svůj kontaktní e-mail, který se může lišit od toho, který jste použili při registraci do iDokladu.

Vyplňte také telefonní číslo, mobilní číslo, fax nebo webové stránky a klikněte na Uložit.

pasted image 0 (1)

Další je na řadě záložka Účetní údaje

Měnu změnit nemůžete. Máte totiž povinnost vést své účetnictví v českých korunách nebo na Slovensku v eurech. Pokud fakturujete do cizí země, měnu změníte přímo na faktuře přes možnost Více podrobností v pravé části obrazovky (nastavení v cizí měny můžete provést i na pravidelné faktuře).

Vyberte, jestli jste nebo nejste plátce DPH, případně, jestli jste identifikovaná osoba. Jestliže jste plátci DPH, vyberte si i zdaňovací období, to vám výrazně usnadní generování podkladů k přiznání k DPH a kontrolnímu hlášení.

Vystavujete často zálohové faktury? Doporučujeme zaškrtnout políčko Záloha je daňový pohyb. Díky tomu můžete vygenerovat daňový doklad k přijatým úhradám zálohových faktur. Tuto volbu ale můžete nastavit u každé zálohové faktury zvlášť.

Zaškrtnutím políčka Členění DPH si také usnadníte generování podkladů z iDokladu pro přiznání k DPH a kontrolnímu hlášení. Umožňuje přesné zařazení položek dokladu do správného řádku v přiznání.

3

Má-li vaše firma spisovou značku, na faktuře nesmí podle zákona o účetnictví chybět. Proto si ji vyplňte.

Dále vyberte, jestli jste právnická nebo fyzická osoba, příslušný finanční úřad (podle místa podnikání) a hlavní činnost podle kategorizace NACE. Díky tomuto nastavení nemusíte údaje vyplňovat na finančním portále. Opět klikněte na Uložit.

Přizpůsobte si faktury i iDoklad na míru

Věděli jste, že logo iDokladu v pravém horním rohu můžete nahradit logem své firmy? Stačí zaškrtnout Použít logo v hlavičce aplikace.

Logo a podpis na fakturu (třeba s razítkem), nahrajete níže. Stačí kliknout na Načíst logo, Načíst podpis a nahrát příslušné soubory ve formátech GIF, JPG, JPEG nebo PNG. Optimální formát je 280 × 100 px.

Vaše faktury budou na klienty díky tomuto nastavení působit ještě profesionálněji.

4

Nastavte si iDoklad do poslední desetinné čárky

Jako poslední je v menu záložka Další údaje. Zde si nastavíte možnosti týkající se desetinných míst u množství a ceny zboží na faktuře.

Pokud chcete být na fakturách skutečně přesní, můžete zvolit až 4 desetinná místa.

NÁŠ TIP: Přehlednější ale je (pokud to vaše podnikání umožňuje) zaokrouhlovat pouze na 1 desetinné místo. Například 3 desetinná místa se mohou plést s řádem tisíců.

Pokud máte iDoklad propojený s účetním systémem (například Money), doporučujeme nezaškrtávat políčko Povolit úpravy po exportu do účetních systémů. Jestliže úpravy povolíte a spolupracujete s účetní, upozorněte ji, aby prováděla pravidelnou synchronizaci a nedocházelo k nesrovnalostem.

Nechte zaškrtnutou také možnost Doklady při smazání neodstraňovat trvale, ale přesouvat do koše (ten asi ale musíte nejdřív aktivovat). Když se vám stane, že fakturu smažete omylem, můžete ji kdykoliv obnovit. Koš najdete v přehledu faktur v sekci Prodej – Faktury na liště Filtr. Nezapomeňte opět kliknout na Uložit.

pasted image 0

Související články

Vyřešte daňové přiznání za rok 2021 pomocí iDokladu

09. 03. 2022 2 minuty čtení 3
Přečíst článek

Detailní návod zdarma, jak vyplnit daňové přiznání svépomocí [živé vysílání]

24. 02. 2022 2 minuty čtení 2
Přečíst článek