Případová studie

„Nejvíce mě baví ta ‘hra’ s čísly,” přibližuje kouzlo své práce účetní Lenka Vlašánková

V oboru je už 17 let a největší výzvou pro ni bylo 3 roky pracovat na finančním úřadu jako daňový kontrolor. Jak vnímá svoji práci účetní Lenka Vlašánková?
Čtěte dále
Lenka Vlašánková
Podnikatel: Lenka Vlašánková Obor podnikání: účetní Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

rozhovor-lenka-vlasankova-velky

Vidíte nějaký posun od doby, co se stále více fakturuje on-line?

Rozhodně ano. Vystavené faktury mohu rovnou importovat do svého účetního programu i bez přepisování, což je obrovské zjednodušení. A na podnikatele přechod do on-linu vytváří nátlak, aby byli více v obraze, co se užívání počítače týče.

Doporučujete svým klientům sledovat nějaké zdroje o změnách legislativy nebo vše hlídáte za ně?

Převážně sleduji vše sama a o změnách, které se jednotlivých klientů týkají, je hned informuji. Při náročnějších změnách, jako bylo EET, ale hlavně napovídám, co a kde sledovat.

A které zdroje sledujete vy?

Sleduji běžné zdroje jako je denní tisk nebo ekonomické zprávy na webu Aktuálně.cz či iHNed.cz. Dále odebírám účetní e-maily od společnost Verlag-Dashofer a jezdím pravidelně na školení daňového poradce.

Jakou máte zkušenost s on-line fakturačními programy?

Nejvíce pozitivních zkušeností mám s iDokladem. I když z pohledu uživatele mám pouze základní uživatelské znalosti, zdá se mi intuitivní, jednoduchý k ovládání a přehledný. Nejlepší na něm je, že mi usnadňuje práci.

Která z funkcí vám nejvíce šetří čas?

Rozhodně import faktur do účetního softwaru Money S3 – to je pro mě obrovské usnadnění.

Setkala jste se někdy s nějakým netradičním požadavkem při účtování?

Když pominu skutečnost, že spousta podnikatelů zkouší do daní „protlačit” i svoje osobní potřeby, jako je například sauna nebo bazén, tak jsem se s žádným opravdu netradičním požadavkem ještě nesetkala.

Pro jakou nejzajímavější firmu jste vedla účetnictví?

Všechny „moje” firmy jsou pro mě zajímavé, ale asi nejvíce upřednostňuji stavební firmy. To mě baví. Také mě hodně zaujala firma, která vyrábí obtisky na modely letadel, převážně z druhé světové války, a zasílá je do celého světa.

Co vás na práci účetní nejvíce baví?

Baví mě ta „hra” s čísly. Mám ráda, když dokážu chaosu dávat řád. Třeba když mi klient donese hromadu neuspořádaných dokladů a já po několika hodinách práce vidím přehledný výsledek. A taky mi dělá radost, když mohu s klienty jednat a odpovídat na jejich zvídavé otázky.

Jana Chladová z Kolorky.cz: I díky iDokladu mám víc času na ty hezké části podnikání
Jana Chladová I Kolorky.cz