Případová studie: Broňa Sobotka

Učitel angličtiny Broňa díky iDokladu neřeší papírování a srší nápady

Bronislav Sobotka, nejznámější Broňa na českém internetu, si před mnoha lety začal výukou angličtiny přivydělávat. Finančně si polepšil, ale byl extrémně vytížený. Proto vybudoval online byznys zaměřený na výuku angličtiny. Dnes ho ze 70 % živí online kurzy, má finanční i časovou svobodu a díky iDokladu vše hladce běží.
Čtěte dále
Bronislav Sobotka
brona.cz
Podnikatel: Bronislav Sobotka Obor podnikání: online byznys zaměřený na výuku angličtiny Web: brona.cz Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Dlouhodobá mise: rozmluvit celé Česko

Broňa v online světě začínal natáčením videí na YouTube, která dnes mají přes 10 milionů zhlédnutí. Jako youtubera ani digitálního tvůrce ale sám sebe nevidí. „Pořád jsem nadšeným učitelem angličtiny, změnilo se jen prostředí výuky,“ objasňuje Broňa. Mimo to vytváří online kurzy, točí podcasty, školí, vydává knihy a nově i deskové hry.

Do všeho se vrhám po hlavě, rád zkouším nové věci a formáty. Ať už ale dělám cokoliv, musí to být v souladu s mojí misí – pomáhám lidem zamilovat se do angličtiny,“ popisuje Broňa.

Jeho nejnovějším počinem jsou konverzační kartičky Rozmluvíme Česko, které lidem zlepšují mluvený projev. Korespondují s Broňovou dlouhodobou vizí –  jakmile do České republiky přijede turista a vydá se do nejzapadlejší hospůdky v republice, všichni se s ním perfektně domluví anglicky.

Broňovi typičtí zákazníci jsou profesionálové ve svém oboru – třeba manažeři, kteří kvůli povýšení potřebují vypilovat angličtinu. Druhou skupinu tvoří věční začátečníci – lidi, kteří to párkrát zkusili a nevyšlo to.

blank

Lidé za mnou přicházejí, protože tvrdím, že anglicky naučím každého. Ostatně já sám jsem toho důkazem – z jazyků jsem ve škole propadal. Někdy lidé potřebují jen popostrčit a inspirovat. Když mi přijde reference od babičky v důchodě, že s vnoučaty mluví anglicky, mám obrovskou radost. Přesně kvůli takovým příběhům to dělám,“ říká Broňa.

Dnes zažívá naprostou svobodu, ale ne vždy to tak bylo

Když jsem před lety začínal učit na gymplu, dostával jsem 14 tisíc čistého. Z toho 10 tisíc padlo na nájem. Dopoledne jsem učil na gymplu, odpoledne doučoval a přemýšlel jsem, jak z toho ven,“ vzpomíná Broňa na své začátky.

Na gymplu přestal učit v roce 2021. Nyní nárazově pořádá kurzy pro učitele, školení a besedy. Vyhovuje mu, že nikam nemusí pravidelně docházet a díky online podnikání má finanční i časovou svobodu. „Vycestovat na delší dobu jsem dřív mohl jen o prázdninách a svazovalo mě to. Teď si užívám, že v kalendáři nemám nic pevně daného a můžu kdykoliv odjet,“ popisuje Broňa.

Cesta ke svobodnému podnikání ale stála Broňu spoustu úsilí. „10 let intenzivně pracuji na tom, abych byl svobodný. A to se mi splnilo. Mám ženu a téměř roční dcerku a nesmírně si čas strávený s nimi užívám,“ usmívá se Broňa.

blank

Konec stresu a nejistoty, víc času a energie na tvorbu

Fakturační program iDoklad Broňa používá od roku 2016. Vedl ho k tomu rostoucí počet faktur a rozjezd internetového byznysu. „Líbilo se mi, že fakturu v iDokladu vystavím na pár kliknutí a v dokladech mám konečně pořádek,“ pochvaluje si Broňa.

Odepisováním zákazníkům a fanouškům stráví klidně 3–4 hodiny denně. „Často se mi svěřují s osobními příběhy. Píšou mně, takže mi nepřijde fér zaměstnat na vyřizování e-mailů někoho jiného. Proto jsem před pár lety začal spoustu jiných činností delegovat.“

Do týmu přijal asistentku Aničku a účetní Nelu, díky kterým má s administrativou a účetnictvím méně práce.

Anička mimo jiné řeší fakturaci a ušetří mi několik hodin měsíčně. Ale hlavní přínos se dá jen těžko vyčíslit. Když mi odpadly administrativní povinnosti, můžu o to víc energie věnovat do tvorby. Mám čistou hlavu a spoustu nápadů,“ shrnuje Broňa.

blank

Snadná orientace v iDokladu a rychlá podpora

Virtuální asistentka Anička v iDokladu nejčastěji vystavuje faktury a dobropisy, čas od času i cenové nabídky. „Ručně vystavuju faktury například školám, které chtějí fakturu předem. Zbývajících 80–90% vystavených faktur odchází automatizovaně při zakoupení online kurzu,“ popisuje Anička. iDoklad je totiž propojený s e-commerce platformou WordPress na Broňových stránkách.

Anička dohlíží na fakturaci i svým dalším klientům. „Oproti ostatním fakturačním programům je pro mě iDoklad nejlépe přehledný a jeho zákaznická podpora funguje na jedničku. Po spárování s bankou ihned vidím, které faktury jsou už zaplacené a nemusím je ručně označovat jako uhrazené. Navíc je bezva, že se do něj můžu připojit na dálku i z druhého konce republiky,“ oceňuje Anička.

Běžnou agendu Anička vyřizuje sama. Složitější případy konzultuje s účetní, která má do iDokladu přístup. Na konci každého měsíce si účetní faktury z iDokladu stáhne a zpracuje přiznání k DPH.

blank

Chci lidi motivovat při učení cizích jazyků

Jsem rád, že se mi dlouhodobě daří vyvázat z administrátorské role. Díky mému týmu a iDokladu teď všechno šlape, jak má. Kdybych si ode dneška vzal dvouměsíční volno, nikdo by si toho nevšiml. Jen by mi po návratu asi vybouchl e-mail,“ směje se Broňa.

A jaké má plány do budoucna? „Zrovna chystám online kurz čistě v angličtině pro polský trh. Je to pro mě výzva. Mluvím na ně jazykem, kterému ještě tak dobře nerozumí,“ uvádí Broňa a doplňuje: „Přemýšlím taky o aplikaci s 1 000 nejpoužívanějšími anglickými slovy nebo o vydání knihy her pro učitele,“ uzavírá Broňa.

„Chcete se odlišit? Pište popisky pro lidi,” vzkazuje UX a SEO specialista Ivo Kylián
Ivo Kylián I