Případová studie společnosti Blakkwood Records

„Nevím, v kolik bych bez iDokladu chodil spát,” říká majitel Blakkwood Records

Hudba naplnila jeho dětství. Miroslava Štolfa k ní vedli rodiče, kteří učili na Základní umělecké škole. O podnikání nikdy nepřemýšlel, ale aby se své vášni mohl věnovat, chtěl kolem sebe vytvořit co nejlepší podmínky. Jenže na hudební scéně se nenašlo vydavatelství podle jeho představ. V roce 2014 proto založil s Lukášem Jirkovským a Michalem Pokorným hudební nakladatelství Blakkwood Records - firmu, která vydává hudbu a tvoří vlastní módní značku.
Čtěte dále
Miroslav Štolf
Blakkwood Records
Podnikatel: Miroslav Štolf Obor podnikání: hudební vydavatelství Web: blakk.market Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

miroslav-stolfa

„Našim hlavním cílem je nabídnout široké veřejnosti kvalitní zvuk za přijatelnou cenu. Díky tomu u nás může nahrávat úplně kdokoliv, třeba i obyčejný kluk z ulice, který si jde za svým hudebním snem.”

Co vás nejvíce lákalo na podnikání?

Možnost být co nejvíce nezávislý na okolí a vše držet pevně ve svých rukách.

A jaké byly začátky?

Díky rodičům a tomu, že jsem se na hudební scéně už dříve pohyboval, pro mě branže nebyla španělskou vesnicí. Zato veškeré náležitosti a povinnosti okolo firmy, to byly neprobádané vody. Zvládnutí administrativy nebo pochopení daňového systému nám kvůli omezeným znalostem nějakou chvíli trvalo. Na jednu stranu to bylo otravné, ale na druhou stranu se moc rád učím nové věci, a tak to pro mě byla určitá forma zábavy.

Teď už jste administrativu zvládli?

Zvládli, ale když to hodnotím s odstupem času, přijde mi to zbytečně složité. Stojí nás to spoustu energie, která by se dala přesměrovat do kreativních činností. České ekonomice by to pomohlo více, než když musí firmy řešit další a další zákony. Studio vedeme pouze ve třech lidech a všichni se snažíme maximálně soustředit na kreativní činnosti, které jsou pro nás klíčové. Každá administrativní novinka je zátěž.

Jaká maličkost vám během pracovního dne udělá největší radost?

Po zimě mi největší radost udělalo hezké počasí, co teď pár dní bylo. Prostě jsem se sebral, odešel z kanceláře a užíval si, jak svítí slunce a je úplně modré nebe. Nabilo mě to energií! Kdybych to ale měl vzít celoročně, tak mě nejvíce potěší, když nám napíše fanoušek nebo posluchač, že si váží toho, co tvoříme. Hudbou dodáváme lidem sílu a energii pro zdolávání nejrůznějších životních strastí. Připomene mi to, že vlastně i já dělám svět trochu lepším místem. A to je skvělý pocit.

K hudebníkům se v Blakkwood Records chovají tak, jak kdysi chtěli, aby se společnosti chovaly k nim.

K hudebníkům se v Blakkwood Records chovají tak, jak kdysi chtěli, aby se společnosti chovaly k nim.

Které nástroje podle vás nejvíce usnadňují podnikání drobným živnostníkům?

Každý software či aplikace, která je dostupná zdarma, podnikání zjednoduší. Hlavně v začátcích, kdy člověk nemá jistoty a je rád za každou ušetřenou korunu. Kromě iDokladu nejčastěji používám organizační aplikaci Asana, kde si plánuji práci a všechny úkoly na denní bázi. Plán mám i na několik týdnů dopředu. Někdo používá diář, někdo Google kalendář, ale mně je nejblíže právě Asana. Organizace úkolů je pro mě klíčová. Nic si nemusím pamatovat a mám čistou hlavu na kreativní činnosti.

Používáte ještě nějaké další?

Dříve jsem používal Toggl. Měří čas strávený prací nad určitým projektem. Měl jsem ho spíše ze zvědavosti. Nicméně věřím, že se může hodně lidem hodit. Pro mě nepostradatelnou aplikací je Evernote. Baví mě ta nezávislost na platformě a organizovanost poznámek. Hojně používám i Google Dokumenty a Tabulky, které v mém životě od jisté chvíle naprosto nahradily klasický balík MS Office. Jsou zdarma a hlavně cloudové – tedy dostupné z jakéhokoliv přístroje online.

A jak sdílíte data?

Denně používám Dropbox. Vysloveně mě obtěžuje, když mi někdo pošle soubory ke stažení přes služby, kde je milion reklam a člověku trvá i více než 30 vteřin, než se prokliká ke stažení souboru. Vždy děkuji všem, kteří mi posílají odkaz na soubory z Dropboxu.

Máte i nějaký software, který používáte pro vnitřní organizaci firmy?

Věřím, že existuje mnoho užitečných aplikací, ale já se s nimi popravdě nesetkal. Od začátku existence naší firmy vyvíjím vlastní program, který používáme pro objednávky, dodavatele nebo třeba sklad. Ale kdybych nebyl programátor, určitě bychom hledali něco externího.

Blakk Studio je nezávislé nahrávací studio, které vzniklo v roce 2013.

Blakk Studio je nezávislé nahrávací studio, které vzniklo v roce 2013.

Jaká byla vaše cesta k iDokladu?

První rok jsme používali pro evidenci faktur jeden nejmenovaný český program, protože ho měl k dispozici náš bývalý společník ve svých dalších firmách. Po jeho odchodu jsem se rozhodl najít nový software. Chtěl jsem, aby vše bylo dostupné online, abych měl k dispozici příjemné rozhraní pro programování aplikací, intuitivní uživatelské rozhraní a zároveň aby aplikace měla pěkný design. Chtěl jsem zkrátka mít pocit, že jsou má data v bezpečí v rukách profesionálů.

Vyzkoušel jste i jiné programy?

Po krátkém testování dostupných produktů na trhu se mi nejvíce zalíbil právě iDoklad. Splňoval všechna kritéria a navíc byl zdarma. Doufal jsem, že když projekt zaštiťuje Solitea Česká republika, tak nikdy nezestárne a bude vždy aktuální. Nechci vypadat jako „jabkofil“, ale často si říkám, že iDoklad je, jako kdyby ho navrhoval a vytvořil Apple. Perfektní a přehledný design v kombinaci s intuitivní a perfektní funkčností.

Která z funkcí iDokladu vám nejvíce urychluje a usnadňuje práci?

Řekl bych, že API, díky kterému je iDoklad propojený s naší interní online aplikací. Faktury tak vystavujeme víceméně automaticky. Vzpomínám si, že ještě před iDokladem jsem si každý večer musel na hodinu sednout a vystavovat ručně faktury. Dnes těch faktur máme mnohonásobně více, takže ani nechci přemýšlet, v kolik bych chodil spát.

Rozjel marketing v Shoptetu a Slevomatu: teď je Radek Hudák na volné noze a díky iDokladu má víc času na rozjezd podnikání
Radek Hudák I