Datum publikace 02. 08. 2017 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za červenec 2017

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Začátkem prázdnin zkrachoval dodavatel EET, tržby v e-shopech trhaly rekordy a studie ukázala, jak jsou na tom OSVČ s důchody. Buďte v obraze a podívejte se, co důležitého se v červenci událo pro podnikatele a malé firmy.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_07

Dodavatel EET pokladen zkrachoval

S nečekanou zprávou se museli začátkem července vypořádat podnikatelé a firmy využívající pokladní systém eet1 od společnosti E.E.T. One, a.s. Firma v insolvenci dluží více než 2 miliony korun a i přesto, že měla původně našlápnuto na lídra trhu, je první padlou obětí na trhu EET pokladních systémů.

Firma svým uživatelům zajistila převod zaplaceného kreditu ke společnosti Dotykačka, ke které mohli zájemci přejít do konce července. Firmy a podnikatelé, kteří nechtějí využívat služeb Dotykačky a nebo nestihli přechod k jinému poskytovali vyřídit, mohou sáhnout po řešení pomocí Profi Účtenky. Ta funguje na stejném operačním systému jako eet1 a nevyžaduje tak nákup nové pokladny.

Více o krachu ee1 si přečtěte zde a zjistěte, jak případně přejít na Profi Účtenku.

Tržby v e-shopech lámou rekordy, Češi za 6 měsíců utratili skoro 50 miliard

Za prvních šest měsíců utratili Češi podle portálu Heureka.cz v e-shopech 46,4 miliard korun, což je o 13 % víc než za stejné období vloni. Nedávný odhad Asociace pro elektronickou komerci dokonce předpokládá, že by tržby za celý tento rok mohly překonat rekordní hranici 100 miliard.

Češi na internetu více nakupují jídlo, léky i spotřební zboží, pro které si dříve chodili do kamenných obchodů. Stále častěji lidé na internetu nakupují také oblečení a obuv. Roste i podíl seniorů, kteří objevují výhody on-line nákupů.

Přečtěte si, kolik a za co Češi na internetu utrácí.

OSVČ mají podle studie o 13 % nižší důchody než zaměstnanci. Není to ale tak úplně pravda

V červenci médii prolétla zpráva o studii, která se věnovala výši důchodů podnikatelů a zaměstnanců. Z výzkumu Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) vyplynulo, že v době nástupu do penze berou OSVČ o 13 % nižší důchod než zaměstnanci. Studie ovšem neporovnává skutečná ekonomická data, ale modelové situace.

Praxe ukazuje, že rozdíl může být ještě větší. Pokud OSVČ odvádí minimální zálohy, může si na výši důchodu pohoršit až o 47 %. Aby podnikatel získal průměrnou penzi 11 tisíc měsíčně, měl by na zálohách odvádět 6 tisíc korun anebo si na důchod spořit.

Přečtěte si více o modelových situacích z výzkumu a zjistěte, co si o situaci myslí ministryně práce.

Nový živnostenský zákon sníží byrokracii a „uzavře“ rejstřík

V polovině měsíce poslanci schválili novelu živnostenského zákona. Podnikatelé se díky ní zbaví některých byrokratických povinností, naopak se ztíží přístup do živnostenského rejstříku, jehož údaje bude nově možné využívat jen k osobním účelům.

Novela přinese tyto změny:

  • Podnikatelé nebudou muset oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu právnické osoby a další informace. Živnostenský úřad si tyto údaje zjistí sám nahlédnutím do veřejných rejstříků.
  • Podnikatele, kterým bylo na základě § 58 odst. 2 nebo 3 živnostenského zákona zrušeno živnostenské oprávnění k provozování živnosti v příbuzném oboru, novela tohoto omezení zbaví.
  • Pro všechny podnikatele, kteří podle § 8 odst. 6 živnostenského zákona nesmí po zrušení živnostenského oprávnění provozovat stejnou nebo podobnou činnost, se sjednotí doba zákazu na 3 roky.

Zjistěte více o chystaných změnách v živnostenském zákoně.

ČSSZ má skoro 100% úspěšnost při výběru pojistného

Bezmála 214 miliard korun vybrala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na sociálním zabezpečení od ledna do konce června tohoto roku. S výběrem je ČSSZ úspěšná na 99,5 %, ale i přesto je v pomyslném mínusu – na výdajích za důchody a dávky nemocenského pojištění vyplatila za stejné období 220 miliard korun.

V období od ledna do června tohoto roku se na ČSSZ přihlásilo 992 nových OSVČ, přičemž dvě třetiny z nich si platí zálohy na důchodovém pojištění.

Lépe se daně daří vybírat také státu, který jen na DPH vybral o 14 % víc než vloni.

Přečtěte si více o údajích z ČSSZ nebo zjistěte, kolik se vybralo na daních.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek