Datum publikace 06. 05. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za duben 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Přes 300 000 opožděných daňových přiznání, nejvíce nespolehlivých plátců DPH v historii a klamavé slevy v polovině zkontrolovaných případů. Zdá se, že nezodpovědných a nepoctivých podnikatelů přibývá. Zjistěte, jak je to doopravdy v pravidelném přehledu událostí za duben.

blank

1. Polovina zkontrolovaných prodejců klame slevami

Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce 5 161 kontrol. Ty se zaměřily předevší na dodržování nabídky a prodeje zboží ve slevových akcích. V 2 464 případech (tedy téměř u poloviny) ČOI zjistila porušení právních předpisů.

Nejčastěji se obchodníci provinili proti zákonu o ochraně spotřebitele. Účtovali například jinou cenu, než deklarovali nebo neuváděli konečnou cenu. Inspektoři udělili pokuty v celkové výši skoro 42 milionů korun a také zákazy prodeje jednotlivých produktů.

Čtěte více o kontrolách ČOI v roce 2018.

2. V ČR je nejvíce nespolehlivých plátců DPH v historii

A přibývá jich stále více. Na konci března bylo v České republice 17 736 ekonomických subjektů, které nesprávně odváděly DPH. Meziročně se tak jejich počet zvýšil o 36 %. Přibývají hlavně nespolehlivé osoby, kterých je 9 804.

„Ačkoliv nespolehliví plátci DPH začali koncem roku 2017 ubývat, počty nespolehlivých osob, což jsou firmy, které se po zrušení registrace DPH přesunuly do této kategorie, přibývají velmi rychlým tempem,“ zhodnotila analytička Petra Štěpánová.

Zjistěte více o nespolehlivých plátcích DPH v ČR.

3. Ministryně Schillerová chce zveřejňovat informace o firmách

Finanční správa bude v budoucnu odtajňovat informace o hospodaření firem. Tedy alespoň podle podle návrhu nadresortní skupiny vedené ministryní financí Alenou Schillerovou.

Firmy mají povinnost zveřejňovat své účetní závěrky už nyní. Více než 60 % z nich ale tuto povinnost ignoruje. Podle navrhované změny bude výsledky zveřejňovat přímo finanční úřad z dat, které získá spolu s daňovým přiznáním. Firmy se však obávají, že dojde k jejich zneužití.

„Skutečnost, že český veřejný rejstřík je, přes existující sankce, jen poloprázdný, ukazuje, že je něco špatně. Řada firem se totiž obává, že si bez ohledu na hrozbu pokuty zveřejněním přivodí více škody než užitku, hlavně pokud jde o zneužití dat konkurencí,“ řekl ředitel Odboru legislativy, práva a analýzy Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Čtěte více o plánu Ministerstva financí.

4. Daňové přiznání podalo po termínu 300 000 lidí

Mnoho podnikatelů odevzdává daňové přiznání na poslední chvíli. Najde se jich také spoustu, kteří ho odevzdávají dokonce po termínu. Do 8. dubna měli možnost podat opožděné přiznání k dani z příjmů bez sankcí. Tuto možnost využilo skoro 300 000 fyzických osob a 72 tisíc právnických.

Pokuta se v případě překročení tohoto data vypočítá ze stanovené daně, která z přiznání vyplývá. Je to 0,05 % z této daně za každý den prodlení. Pokud však pokuta nepřesáhne 200 Kč, úřady ji ani nepřepisují a podnikatelé ji nemusí platit.

Přečtěte si více o opožděných daňových přiznáních.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek