Datum publikace 05. 02. 2018 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za leden 2018

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Lednové novinky potěší především menší podnikatele. Ministerstvo pro ně zvažuje výjimku z EET i výhodnější úvěry. Zjednoduší se také vybírání poplatků pro OSA. Čtěte, jaké změny se chystají.

1. Ministerstvo financí zvažuje výjimky z EET pro menší podnikatele

Po zásahu Ústavního soudu, který nedávno zrušil část zákona o EET a odložil 3. a 4. vlnu na neurčito, připravuje Ministerstvo financí novelu. Podle ministryně financí Schillerové jsou na stole tři varianty.

Jednou z nich je osvobození od EET pro podnikatele s ročním obratem do 250 nebo 500 tisíc využívajících paušální daň. Výše maximálního obratu pro nárok na výjimku je stále v jednání.

Podívejte se na další varianty

2. Státem zvýhodněné úvěry nově i pro menší firmy

Program Expanze Českomoravské záruční a rozvojové banky se od poloviny ledna rozšířil do dalších oblastí podnikání. Bezúročný investiční úvěr mohou nově získat menší podnikatelé z cestovního ruchu, dopravy, vzdělávání, kultury, zdravotnictví a dalších služeb.

„Během prvních měsíců, co program běží, jsme zaznamenali velký zájem o tento zvýhodněný úvěr i ze strany podnikatelů působících v jiných oborech, než které dosud byly podporovány. Stejně tak jím chtěli podnikatelé financovat projekty menšího rozsahu. Vyšli jsme jim proto vstříc,“ říká generální ředitel banky Jiří Jirásek.

Zjistěte více o zvýhodněném podnikatelském úvěru

3. Zjednoduší se výběr autorských poplatků OSA

Poplatky sice bude stále muset platit každá provozovna, který chce hostům pouštět hudbu či televizní vysílání, od 1. ledna 2018 ale bude stačit pouze jediná licence, která pokryje veškeré veřejné vysílání.

V ČR působí 6 tzv. kolektivních správců, kteří zastupují práva autorů. Do minulého roku za ně vybíraly poplatky Ochranný svaz autorský (za hudební díla) a Integram (za výkonné umělce a výrobce). Často však docházelo ke zmatkům, proto bude nyní veškeré poplatky vybírat pouze OSA.

Přečtěte si více o zjednodušení autorských poplatků

4. Obchodníci už nesmí vybírat zvláštní poplatky za platby kartou

Od 13. ledna provozovatelé nemají nárok na účtování speciálních poplatků za bezhotovostní platby. Zákaz se vztahuje na běžné karty MasterCard a Visa. Cílem je rozšíření používání bezhotovostních plateb v ČR.

Poplatek se obvykle pohyboval okolo 2 % z placené částky. Zákaz jejich účtování je, mimo jiné, zdůvodňován regulací Evropské Unie, která platby kartami zlevnila. Dodržování nového pravidla bude kontrolovat Česká obchodní inspekce, o sankcích však diskutuje s Ministerstvem financí.

Prozkoumejte podrobněji problematiku poplatků za platby kartou

5. Od 1. ledna přibylo způsobů, jak se stát nespolehlivým plátcem DPH

Nově se nespolehlivým plátcem může stát i ten kdo poruší zákonné povinnosti, což povede ke stanovení jiné daně, než plátce uvádí v podaném daňovém přiznání.

„Při rozhodování o nespolehlivosti plátce podle nového kritéria se bude přihlížet výhradně k porušením povinností nastalým v řízení nebo v souvislosti s řízeními, která byla zahájena po 1. 1. 2013 a která se takto projeví v rozhodnutích vydaných správcem daně po 1. 1. 2018,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Podívejte se na další možnosti, jak se stát nespolehlivým plátcem DPH

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek