Datum publikace 02. 09. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za srpen 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Zavedení jednodušších paušálních odvodů pro OSVČ se opozdí, v plánu jsou pokuty za chybějící údaje v evidenci skutečných vlastníků a trvají spory o zvýšení minimální mzdy. Kromě legislativních novinek si přečtěte také o překotném vývoji e-commerce v České republice, který je nejrychlejší v Evropě.

blank

1. Zavedení paušálního odvodu pro OSVČ se opozdí

Měl být předložen v květnu, ale pořád nic. Zákon, který měl zavést jeden paušální odvod pro OSVČ, nabírá zpoždění. Podle Ministerstva financí stále probíhá odborná diskuze a spolupráce na přípravách s dalšími resorty. Účinnost zákona by se však měla stihnout nejpozději v roce 2021.

Jednotný odvod má sloužit všem OSVČ s ročním příjmem do 1 milionu korun ke zjednodušení odvodů. Tři různé formuláře a platby na daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění, by nově měl nahradit jeden paušální odvod v částce v průměru přibližně 5 100 až 5 500 Kč. Současně by odpadla povinnost podávat daňové přiznání.

Přečtěte si o zpoždění paušálních odvodů. >>

2. Podniky ignorují evidenci skutečných vlastníků. Nově jim budou hrozit pokuty

Všechny společnosti měly mít od ledna tohoto roku povinně evidovaného vlastníka v nové evidenci skutečných vlastníků. Zatím však tuto povinnost splnilo jen necelých 125https://www.podnikatel.cz/clanky/pausalni-odvod-pro-osvc-nabira-zpozdeni-zakon-stale-neni-pripraven/000 z celkového počtu 522 000 podniků zapsaných v obchodním rejstříku. Za správnost údajů ale nehrozí žádný trest. To má změnit nový zákon, podle kterého bude nedoplnění vlastníka možné potrestat pokutou až 50 000 Kč.

Evidence skutečných majitelů měla přitom zásadně pomoci při boji proti praní špinavých peněz a střetu zájmů. Na vině nízkého počtu zápisů však není pouze neochota podnikatelů, ale také nejasný výklad zákona. Není například zřejmé, koho zapsat jako vlastníka u společnosti vlastněné dalšími korporacemi nebo jak určit rozhodující vliv v případě holdingových struktur.

Zjistěte více o novém zákoně. >>

3. E-shopy v České republice rostou nejrychleji z celé Evropy. Pomáhají tomu i mobily

Česká republika je nejperspektivnější zemí ze států Evropy. Alespoň co se týče nákupů v e-shopech. Zatímco na velkých trzích, jako je Německo nebo Velká Británie, on-line nákupy zpomalují, v Česku má naopak tento trh do roku 2021 vyrůst o 16 % ročně. To je nejvíce ze všech evropských zemí.

Napomáhá tomu i trend placení mobilem. V České republice se uskuteční přes mobil už dokonce více než polovina plateb na e-shopech, konkrétně 54 %. Například v sousedním Rakousku nebo Polsku je to jen něco okolo 10 %.

V České republice je momentálně registrováno přibližně 41 000 e-shopů, ve kterých loni zákazníci utratili 135 miliard korun.

Zjistěte, jak jsou na tom Češi s on-line nákupy. >>

4. Odbory chtějí zvýšit minimální mzdu na 15 000 Kč měsíčně. Podnikatelé jsou proti

„Česká minimální mzda patří v zemích Evropské unie, ve kterých je tento institut zavedený, mezi absolutně nejhorší. A to jak v poměru k průměrné mzdě, tak z hlediska kupní síly,” říká Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Proto by si ČMKOS přála navýšit minimální mzdu ze současných 13 350 Kč na 15 000 Kč hrubého měsíčně.

Podnikatelé jsou však proti. Jan Weisner, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS), to komentuje takto: „Dvanáctiprocentní navýšení, jak o něm nyní hovoří pan Středula, by velmi razantně ohrozilo velké množství českých firem a podnikatelů. Tento krok by ve výsledku zdražil služby a zboží a negativně ovlivnil existenci ekonomicky nejslabších občanů. Pokud bychom měli hovořit o skokovém navýšení, tak určitě ne o 12 %, ale za KZPS maximálně o 5 %.”

Sledujte spor o minimální mzdu. >>

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek