Datum publikace 04. 03. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za únor 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Únor přivítal kromě nového čínského roku řadu podnikatelských událostí. Česká vláda se věnovala EET, premiér Babiš začal usilovat o nové možnosti podnikání v Asii a Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo průvodce k dopadům brexitu. Dočtete se také, jaké firmy vedou v žebříčku inovativnosti.

blank

1. Novela EET slibuje snížení DPH a offline režim

Ve sněmovně prošla prvním čtením novela zákona o EET, která navrhuje zařazení některých služeb a zboží do snížené sazby DPH ve výši 10 %. To se týká například kadeřnictví, holičství nebo úklidů vnitřních prostor v domácnostech.

Podnikatelé s hotovostními příjmy do 200 tisíc Kč by mohli nově evidovat i v offline režimu. Podle ministryně financí Aleny Schillerové se tato částka možná ještě zvýší.

V praxi by si podnikatelé na finančním úřadě vyzvedli blok, ze kterého by vystavovali účtenky. K němu by dostali speciální formulář pro zapsání údajů o výši tržeb a počtu účtenek za každý den, který by poslali zpět na FÚ za dané čtvrtletí.

Co dalšího přináší novela zákona o EET se dozvíte zde.

2. Otevírají se nové podnikatelské příležitosti v Asii

Delegace českých podnikatelů v čele s premiérem Babišem a osobnostmi z oblasti vývoje a inovací zamířila do Asie. V Singapuru, Thajsku a Indii chtějí vyjednat intenzivnější zapojení českých firem do obchodních a výzkumných projektů. Pokud uspějí, otevřou tak českým podnikatelům bránu k trhu o dvou miliardách obyvatel.

Cesta plní ještě jeden účel – představení nové inovační strategie „Czech Republic: Country for Future.“ Zaměřuje se na nové způsoby podpory výzkumu a zakládání startupových projektů. Věnuje se prohlubování vzdělávání v technologických oborech. Zabývá se mobilitou, digitální výrobou a investicemi. Projekt má za cíl ukázat ČR jako technologického a inovačního lídra v řadě oborů.

Záznam z Babišovy obchodní návštěvy v Singapuru si prohlédněte zde.

3. Vláda vydala průvodce, jak přežít brexit

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce českým firmám pomoci zmírnit dopady vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Průvodce počítá i s nevýhodným scénářem, kdy by z výstupové dohody zmizelo přechodné období, Británie by se stala tzv. třetí zemí a obchodování s ní by se značně zkomplikovalo.

Dokument nabízí přehled a možnosti řešení různých situací, které v rámci brexitu mohou nastat.

Průvodce si můžete přečíst zde.

4. Apple prohrál závod v inovaci s asijskými aplikacemi

Jako jablko ze stromu spadla firma Apple z první pozice na 17. příčku žebříčku inovativních firem. Prvenství převzala čínská tech platforma Meituan Dianping, která přes internet poskytuje různé služby – od lístků do kina přes kupony na slevu do restaurace po rozvoz jídla.

Žebříček publikoval magazín Fast Company, úspěšnost firmy posuzoval podle:

  • dopadu na průmysl,
  • dopadu na kulturu,
  • míry prosperity.

Na výsluní končí i další giganti technologického zaměření – Amazon a Google. Překonaly je asijské mobilní aplikace, Alibaba a Disney.

Jaké další firmy se umístily na špici žebříčku, si přečtěte zde.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 1
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek