Datum publikace 05. 10. 2018 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za září 2018

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Českých podnikatelů přibývá, přestože v Rakousku je údajně šikanují a české úřady proti nim postupují tak tvrdě, že se musí bránit u soudu. Dále se chystá zjednodušení evidence tržeb v podobě off-line režimu a změnil se certifikát zabezpečení pro EET. Čtěte ty nejzajímavější zářijové novinky ze světa podnikatelů.

Bannery_kalendare_iDoklad_FB_09

1. Chystá se zavedení off-line evidence tržeb

Pokud nejste plátce DPH, nemáte více než dva zaměstnance a výše vašich hotovostních příjmů z evidovaných tržeb v každých po sobě jdoucích 12 měsících nepřesahovala 200 000 Kč, možná brzy nebudete potřebovat k evidenci svých tržeb internet.

Ve sněmovně se totiž momentálně projednává novela zákona o evidenci tržeb, která počítá se zavedením off-line evidence. Místo každé účtenky (na které bude mnohem méně dat než na té pro EET) tak podnikatelé budou podávat oznámení o tržbách jen jednou za čtvrtletí.

Zjistěte více o novele zákona o evidenci tržeb.

2. V srpnu přibylo nejvíce podnikatelů za 6,5 roku

Vzniklo 2 500 společností a živnost si založilo asi 5 000 podnikatelů. Zároveň 1 000 společností zaniklo a 2 000 podnikatelů ukončilo činnost. Výsledkem je nejvyšší přírůstek podnikatelských subjektů od roku 2012.

Nejvíce podnikatelů a firem přibylo tradičně v Praze a nejvíce jich tam také zaniklo. Živo bylo také na živnostenských úřadech na jihu a severu Moravy.

Projděte si statistiky přírůstku podnikatelů.

3. Změnil se certifikát pro zabezpečení EET

10. září se změnil certifikát, který se stará o zabezpečení spojení mezi pokladnami a EET. Nově se využívá SSL certifikát DigiCert Global Root 2, který podporuje většina operačních systémů, ale může se stát, že není v systému nastaven jako důvěryhodný.

V takovém případě se nemusí podařit navázat zabezpečené HTTPS spojení. Finanční správa proto doporučila, aby podnikatelé zkontrolovali své systémy.

Přečtěte si více o změně certifikátu.

4. Rakušané prý šikanují české OSVČ

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR obviňuje rakouské úředníky z toho, že se českým OSVČ snaží zamezit v podnikání v Rakousku. Rakouské úřady podle ní vyhledávají podnikatele řádně pracující pro rakouské firmy na živnostenský list, označují je za „zjevné zaměstnance” a vyměřují jim nepřiměřeně vysoké pokuty.

„Pod rouškou boje proti mzdovému a sociálnímu dumpingu dochází k nárůstu překážek pro volný pohyb služeb,” říká předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Přečtěte si více o postupu rakouských úředníků vůči českým OSVČ.

5. Finanční úřady postupují při kontrolách příliš tvrdě. Soudy je trestají

Zavírání podniků bez vědomí majitele nebo neoprávněné tzv. zajišťovací příkazy k zabavení majetku. Úředníci finančních úřadů si při kontrolách podniků neberou servítky a podnikatelům se to přestává líbit. Brání se u soudu. Úspěšně.

Úřady začaly u soudu prohrávat častěji po nástupu současného premíéra Andreje Babiše na ministerstvo financí. Současná ministryně Schillerová uznává, že sankce se budou muset zmírnit: „Musí samozřejmě postupovat striktně podle zákona a vývoje judikatury, kterému musí být neprodleně přizpůsobena vnitřní metodika,” říká.

Jak postupují úřady při kontrolách.

Související články

Novela zákona o účetnictví: 5 změn, které v roce 2025 čekají podnikatele

06. 05. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 2
Přečíst článek