Datum publikace 07. 10. 2019 Sdílet článek

Novinky pro OSVČ a malé firmy za září 2019

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Michael Burry, který předpověděl finanční krizi z roku 2009 a vydělal na ní 2,5 miliardy dolarů, tvrdí, že další finanční krize je za dveřmi. Zjistěte více nejen o hrozící finanční krizi, ale také o další vlně EET, zneužívání e-shopů nebo ochranných známkách.

blank

1. Jsme ve stejné situaci jako v roce 2008, říká ten, kdo předpověděl tehdejší krizi

Na vině tentokrát nejsou hypotéky, ale takzvané pasivní investice. Skrze portfolia indexových fondů lidé investují vedle silných firem i do podniků, do nichž by se investovat nemělo. Fondy totiž nakupují ty akcie, které mají solidní tržní hodnotu. U těchto firem však hodnotu zvyšují pouze samotné investice. Čím více akcií fondy nakupují, tím se zvyšuje jejich hodnota a vzniká smyčka. Pasivní investice přitom v současnosti tvoří více než polovinu pohybů na akciovém trhu.

Podle Michaela Burryho se nyní smyčka začíná utahovat a situace je stejná jako v předkrizovém roce 2008. Michael Burry tehdy správně předpověděl splasknutí hypoteční bubliny a vydělal na něm miliardy dolarů.

Zjistěte více o hrozící krizi. >>

2. EET pro řemeslníky začne platit v květnu roku 2020

Novelu zákona o evidenci tržeb sice vetoval senát, ale poslanci veto přehlasovali. Novela tak vstoupí v platnost v květnu příštího roku.

Nově se EET bude týkat například tržeb z dodání zboží (například stravování, které není stravovací službou), pekařů, cukrářů, řezníků, právníků, účetních, lékařů, kadeřníků, opravářů nebo řemeslníků. Kromě startu 3. a 4. vlny novela uvede do praxe i off-line režim pro menší podnikatele nebo snížení DPH na vybrané zboží a služby jako například vodné a stočné, knihy, stravování nebo úklid.

Přečtěte si, co na další vlnu EET říkají politici. >>

3. Novela zákona, která má zabránit zneužívání e-shopů jako půjčoven, se odkládá

Chybná transpozice evropské směrnice do občanského zákoníku může za to, že si někteří zákazníci už 6 let dělají z českých e-shopů půjčovny. Podle zákoníku totiž zákazníci mohou před odstoupením od smlouvy zboží libovolně používat.

„Spotřebitel odpovídá podnikateli pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti,“ stojí v § 1833 občanského zákoníku. Zákazníci tak často využívají zboží 14 dní, poté odstoupí od smlouvy a e-shop jim musí vyplatit zpět plnou hodnotu zboží.

Podle novely občanského zákoníku budou moci zákazníci ve 14denní lhůtě zboží pouze vyzkoušet, aby se obeznámili s jeho povahou, vlastnostmi a funkčností. Legislativní rada vlády však novelu vrátila ministerstvu k přepracování – to ji chce do konce roku předložit k projednání znovu.

Sledujte vývoj novely občanského zákoníku. >>

4. S ochrannými známkami bude spojeno více administrativy

Podnikatelé a firmy v České republice zaostávají v počtu registrovaných známek za vyspělými zeměmi. Z části za to může i náročná administrativa, která je s registrací ochranných známek spojená. Situace se má nyní ještě zhoršit, protože úřad průmyslového vlastnictví přestane dohlížet na registrace shodných ochranných známek.

„Je tedy na vlastníkovi ochranné známky, aby sledoval přihlášky ochranných známek a včas proti nim uplatnil námitky,“ říká Jiří Sedlák ze společnosti PatentCentrum Sedlák & Partners.

To může být poměrně náročné, protože v Česku se registruje přibližně 1 000 ochranných známek ročně. Za úplatu však rešerši provede úřad průmyslového vlastnictví.

Proč se v Česku registruje méně ochranných známek než na západě. >>

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

15. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek