Datum publikace 09. 09. 2021 Komentáře 0 Sdílet článek

Používáte pro podnikání auto? Odečtěte si z daní paušální výdaje za dopravu

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 14
Náhledový obrázek

Jestli ve své firmě rozvážíte zboží nebo třeba jezdíte za klienty, můžete si náklady na služební auto odečíst z daní. Víte, kdy máte na slevu nárok? Přečtěte si, jak fungují takzvané paušální výdaje za dopravu.

Jak si nárokovat slevu?

Podle zákona můžete uplatnit do daňových nákladů paušál na auto nebo motorku za každý měsíc ve výši 5 tisíc korun. Musíte ho však využívat přímo ke svému podnikání.

Motorové vozidlo musí sloužit k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů.

Paušální daň v sobě zahrnuje i výdaje za pohonné hmoty nebo parkovné. Náhradu výdajů za benzín ani peníze za parkování si tak zvlášť nárokovat nemůžete.

Pokud používáte ve svém podnikání auto, máte nárok na snížení základu daně z příjmů. Stačí uplatnit takzvané paušální výdaje za dopravu (hovorově paušál na auto).

Pokud používáte ve svém podnikání auto, máte nárok na snížení základu daně z příjmů. Stačí uplatnit takzvané paušální výdaje za dopravu (hovorově paušál na auto).

Kdy máte na snížení daně nárok?

I když máte větší firmu, kde používáte třeba desítku aut, paušální výdaje na dopravu se vztahují maximálně na tři motorová vozidla. To však není jediná podmínka. Abyste si mohli snížení daně nárokovat, týkají se vás i další požadavky:

  1. Auto nesmíte půjčit jiné osobě, výjimkou jsou spolupracovníci nebo zaměstnanci, kteří vůz využijí na služební cestu.
  2. Pokud auto používáte i pro soukromé účely, můžete použít paušální výdaj na dopravu jen ve výši 80 % – za jeden vůz tak uplatníte měsíčně pouze 4 tisíce korun.
  3. Jestli máte vozidlo ve společném jmění manželů nebo ho vlastníte ještě spolu s dalšími lidmi, paušální daň můžete uplatnit dohromady ve výši 5 tisíc korun.

Výjimka pak platí pro veřejně prospěšné poplatníky – ti nemají na paušální výdaje na dopravu žádný nárok.

Pokud evidujete skutečné výdaje související s vozidlem v podnikání, vztahuje se na vás povinnost vedení knihy jízd. Při uplatňování paušálu na auto knihu jízd vést nemusíte.

Chcete si rozšířit obzory i z dalších oblastí podnikání? V naší mini akademii se dozvíte spoustu užitečných informací o vedení účetnictví a daňové evidence, daních, fakturaci, smlouvách nebo cenotvorbě.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek