Datum publikace 15. 04. 2024 Sdílet článek

[Právní novinky pro OSVČ] Letos daně elektronicky, vyšší limit pro přiznání i školkovné + výhled na rok 2025

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 1
Náhledový obrázek
Loni byla finanční správa ještě shovívavá, letos však už musí všechny OSVČ podat daňové přiznání elektronicky – pokud si vydělaly více než 50 000 korun. Vládní konsolidační balíček se v daňových přiznáních projeví především za rok.

Článek pracuje s informacemi z března 2024. Pokud v průběhu roku dojde ke změnám, text aktualizujeme.

Při příjmech do 49 999 Kč máte klid

Daňové přiznání nemusíte letos řešit, pokud jste si jako OSVČ na hlavní činnost vydělaly méně než 50 000 korun. Vzrostla totiž hranice pro povinnost přiznat své příjmy – loni byla jen 15 000 korun. Jen pozor:

Pokud podnikáte „na vedlejšák“, zvýšil se limit i vám. Loni jste museli daňové přiznání podat při příjmech nad 6 000 korun, letos je to 20 000 korun.

Daňové přiznání jedině elektronicky

Základní lhůta pro podání daňového přiznání je do pondělí 1. dubna. Jelikož však stát všem podnikatelům zřídil datové schránky a musí s finanční správou komunikovat elektronicky, máte letos čas až do čtvrtka 2. května. Pokud za vás přiznání podá daňový poradce, máte ještě víc času, konkrétně do čtvrtka 1. července.

OSVČ musí podat přiznání elektronicky. Na výběr máte 2 způsoby:

  • vyplníte interaktivní PDF formulář a pošlete ho datovou schránkou na finanční správu
  • nebo využijete portál Moje daně.

Doporučujeme druhou variantu v kombinaci s přípravou podkladů v iDokladu. Ušetříte tím nejvíc času.

blank

Zvýšil se strop školkovného

Pokud máte předškoláka, můžete v daňovém přiznání uplatnit vyšší náklady na školkovné. Nově je to 17 300 korun za rok. Opět ale pozor: výdaje se uplatňují ve skutečné výši, tzn. pokud jste za umístění dítěte do školky nebo dětské skupiny v roce 2023 zaplatili 15 000 korun, odečtete si jako slevu na dani maximálně 15 000 korun.

Výdaje doložíte potvrzením ze školky, které přidáte jako přílohu k daňovému přiznání.

V příštím roce přijdou pro OSVČ větší změny

Konsolidační balíček veřejných financí ruší od příštího roku řadu osvobozených příjmů – nebude např. možné od základu daně odečíst úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Mění se také parametry daňových sazeb. V Česku existují dvě – 15 a 23 %. Fyzická osoba, která si za rok 2023 vydělala do 48násobku průměrné mzdy (cca 1,94 mil. korun) danila 15% sazbou, kdo vydělal víc, daní letos částku nad limit vyšší sazbou. Od příštího roku bude situace přísnější, rozhodující je totiž částka odpovídající 36násobku průměrné mzdy. Kdo si tedy letos vydělá nad cca 1,59 mil. korun, bude po Novém roce danit částku nad tento limit 23% sazbou.

Stát navíc sáhl na daňové slevy:

  • ruší školkovné a slevy pro studenty,
  • omezuje slevu na vyživovaného manžela (nově ji může uplatnit pouze poplatník, jehož manžel*ka pečuje ve společné domácnosti o dítě do 3 let).

Naopak bude možné od základu daně odečítat DIP (dlouhodobý investiční produkt) a pojištění dlouhodobé péče, a to až do výše 48 000 korun – doposud šlo odečítat pouze „penzijko“ a „životko“.

Úpravy pravidel pro podnikání bedlivě sledujeme

Pokud se v daňové oblasti cokoliv změní, napíšeme o tom na blogu i na sociálních sítích. Přidejte se do Fakturační poradny iDokladu na Facebooku, ať vám nic neunikne.

Související články

[Právní novinky pro OSVČ] Spravedlivější nemocenská, nárok na ošetřovné a méně návštěv na ČSSZ

12. 04. 2024 3 minuty čtení 0
Přečíst článek

Co se mění pro podnikatele v roce 2024: přehled změn v zákonech

12. 12. 2023 5 minut čtení 123
Přečíst článek