Datum publikace 22. 03. 2023 Sdílet článek

Proč je dobré míti NDA neboli smlouvu o mlčenlivosti

Author Seyfor, a. s. 6 minut čtení 1
Náhledový obrázek
Když jste na špici svého oboru, konkurence vás začne kopírovat. Říká to teorie (příručky o podnikání) i praxe (zkušenosti firem). NDA smlouva je jedním ze způsobů, jak své nápady chránit. Přečtěte si, proč je podpis NDA s obchodním partnerem dobrý nápad a co se může stát, pokud NDA neuzavřete.

Co je to NDA

Správně česky je to smlouva o mlčenlivosti – i v Česku už se ale běžně setkáte se zkratkou NDA (z anglického Non Disclosure Agreement) nebo pěkně po našem endéáčko. Někdy se také používají zkratky CDA (Confidential Disclosure Agreement) nebo PIA (Proprietary Information Agreement), znamenají ale všechny totéž – ochranu důvěrných informací smluvních stran.

Startup s revolučním nápadem

Představte si malou softwarovou firmu, typický garážový startup. Přijde s inovativním řešením, pro svůj další rozvoj ale potřebuje investora. Majitel firmy obchází jednoho potenciálního investora za druhým a potřebuje pádné argumenty, aby zkušené odborníky či mecenáše přesvědčil o tom, že jeho řešení je životaschopné a na trhu se mu bude dařit. 

‚‚Když jsem s podnikáním začínal, neměl jsem ponětí o tom, co je to NDA a jak mi může pomoct. Byl jsem proto dost opatrný s tím, co jsem potenciálním investorům říkal – bál jsem vytáhnout všechny trumfy z rukávu. To pochopitelně dost ubralo na přesvědčivosti celého mého vystoupení, hlavně pro lidi z oboru byly moje argumenty vágní. Pak mi známý poradil, ať s potenciálními partnery podepisuji NDA, že se pak nemusím obávat zneužití informací. Dost mi to pomohlo – dodalo mi to klid, nemám strach, že mi někdo ukradne nápad, můžu investorovi představit celé řešení a nebýt nervózní z toho, co ještě říct můžu a co už radši ne.”

Martin, majitel softwarové firmy

 

Martinovy zkušeností dokládají, že požadavkem na podpis NDA investora neodradíte. Obzvlášť v oblasti technologických startupů je to obvyklý postup.

Náš tip: Na internetu najdete spoustu vzorů NDA i návodů, na co si dát při sepisu pozor. NDA smlouvu zvládnete sestavit i svépomocí. Pokud ale chcete mít 100% jistotu, že je neprůstřelná, nechte si NDA sepsat od advokáta. Bude to dražší, ale smlouvu využijete opakovaně – situace, ve kterých NDA s obchodními partnery podepisujete, jsou typově natolik podobné, že posléze zvládnete sami smlouvu obměňovat pro další obchodní partnery.

Inovativní výrobní postup

NDA smlouva ochrání také inovativní výrobní řešení. Setkala se s tím třeba Jitka – ta měla představu o tom, že začne podnikat s luxusními šátky na nošení miminek. Svůj business rozjela na rodičovské dovolené, s několikaměsíční dcerou tehdy jezdila každý týden do tkalcovny, kde s výrobcem řešila, jak vyrobit pevnou látku specifických parametrů.

Nakonec společně s výrobcem dospěli k výslednému produktu – originální tkanině pro nosící šátky. Jitčině firmě se rychle začalo dařit a šátky se prodávaly (a stále se prodávají) dobře. Bohužel si ale Jitka nijak neošetřila své vztahy s tkalcovnou, a tak ji nemile překvapilo, když zjistila, že se na trhu objevil konkurenční šátek, vazbou naprosto identický s tím jejím. Tkalcovna neměla morální zábrany začít s výrobou totožného produktu pro konkurenci, dokonce jim Jitčino řešení aktivně nabídla.

NDA smlouva by v tomto případě Jitce dost pomohla. Neznamená to sice, že by tkalcovna pod hrozbou sankcí z NDA Jitčin postup konkurenci ‚‚nepropálila‘‘. Jitka by ale měla možnost odvolat se na uzavřenou NDA, uplatnit sankce z ní plynoucí a dostat alespoň nějakou finanční kompenzaci za ukradený nápad.

Náš tip: U NDA, které si podnikatelé sepisují svépomocí, se občas zapomíná na sankce za porušení povinností z NDA plynoucích. Bez nich je ale NDA smlouva bezzubá. Vůbec se nebojte se smluvní pokutu v NDA stanovit vysoko. Obchodního partnera s čistými úmysly to neodradí a vy budete mít jistotu, že v případě porušení NDA se domůžete slušného finanční odškodnění.

Můžu se pochlubit prací pro klienta, se kterým mám podepsanou NDA?

Říká se tomu zlaté pravidlo a mluví se o něm už v Bibli: Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim. Závazky z NDA bývají oboustranné a platí jak pro vašeho partnera, tak pro vás. A některé velké společnosti jsou na únik dat obzvlášť citlivé (např. banky).

Mohou nastat situace, u kterých si ani neuvědomíte, že se schyluje k porušení NDA. Už jsme zmiňovali softwarový startup – takový startup třeba postaví parádní web nebo vyvine inovativní aplikaci a chce se tím pochlubit. To je samozřejmě v pořádku, ale musí si dát pozor na to, že pokud má se svým klientem uzavřenu NDA, nemůže ve své propagaci odhalit příliš důvěrných informací.

Obchodním vztahům samozřejmě prospívá, pokud se svého klienta předem zeptáte vždycky, když chcete nějakou část své práce pro něj zveřejnit. Nicméně někdy je obtížné souhlas dostat – třeba jste se s klientem nerozešli v dobrém. Nebo se u něj obměnilo vedení. V takovém případě postupujte tak, že při propagaci nezmíníte jméno konkrétního klienta ani nic specifického, z čeho by bylo možné klienta jednoznačně identifikovat. Napíšete třeba o tom, ‚‚jak jsme vyvinuli unikátní aplikaci pro banku‘‘. Pro váš marketing to není ideální, ale důvěrné informace vašeho klienta je třeba respektovat. 

Co NDA upravovat nesmí

Do NDA si můžete napsat, co chcete – ale musí to být v mezích zákona. Smluvní strany NDA se nemohou zavázat třeba k tomu, že budou zachovávat mlčenlivost o své trestné činnosti

NDA v osobních vztazích

V USA se v souvislosti s kauzou #metoo řešilo třeba to, že Harvey Weinstein (proti kterému desítky žen vznesly obvinění ze sexuálního obtěžování), nutil své oběti podepisovat NDA, které je zavazovalo k mlčenlivosti i o záležitostech osobní povahy. Právní řád USA se od českého velmi liší, takže američtí právníci vášnivě diskutovali o tom, zda by Weinstein mohl vyhrát (hypotetický) soud s některou z obětí, pokud by se dovolával porušení podepsané NDA. Názory se různily, někteří právníci se odvolávali na zásadu ‚‚smlouvy se mají dodržovat‘‘, jiní argumentovali narušením ‚‚veřejného zájmu‘‘ a tvrdili, že dodržování takového NDA by soudně vymáhat nešlo.

Harvey Weinstein (či jeho právnický tým) byl naštěstí natolik soudný, že nikdy žádnou oběť s odvoláním na porušení NDA nežaloval. K ověření názorů právníků v praxi tak nedošlo.

V českém právním řádu by se právní komunita do této diskuse nejspíš nedostala – sexuální útoky jsou zásahem do tělesné integrity, se kterými by oběť musela dát v NDA výslovný souhlas. V NDA, které se svými oběťmi uzavíral Weinstein, se podle všeho hovořilo pouze o informacích ‚‚osobní povahy‘‘, sexuální útoky explicitně zmiňovány nebyly.

Podnikatelské smlouvy

Jak na další smlouvy, se kterými se v rámci své podnikatelské činnosti můžete setkat? To se dozvíte v miniakademii pro začínající podnikatele, kde vám problematiku smluvního práva vysvětlí advokát Mgr. Tomáš Pauch z advokátní kanceláře eLegal.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 11
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek