Datum publikace 26. 11. 2019 Komentáře 0 Sdílet článek

S námi EET zvládnete. Čtěte, koho se od jara 2020 týká a jak vám pomůžeme

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

3. a 4. vlna EET odstartuje 1. května 2020. Novela zákona kromě přesného termínu přináší i další novinku – režim takzvaného „off-line EET”. Přečtěte si, kdo musí od jara začít evidovat, které platby do elektronické evidence nespadají a jak konkrétně při zavádění EET postupovat.

Získat kontrolu nad přijímanými tržbami a zabránit krácení daní – to je cíl, s jakým se ministerstvo financí pustilo do projektu EET. První vlna odstartovala v prosinci 2016 a zapojili se do ní restauratéři a hoteliéři, od jara 2017 evidují obchodníci. Teď přichází na řadu podnikatelé ze 3. a 4. vlny, kam patří:

  • svobodná povolání,
  • řemeslníci,
  • výrobci,
  • podnikatelé z oblasti zemědělství, lesnictví, průmyslu či stavebnictví,
  • finančníci a pojišťováci,
  • podnikatelé z oblasti vzdělávání, sociální péče či kultury,
  • prodejci jídla s sebou
  • a další.

Podrobnější přehled naleznete v naší EET poradně, kde také najdete návod na vyhledávání v databázi RES, kde si ověříte pomocí IČ, do které fáze spadáte.

Typy plateb a EET

blank

Novinka: off-line neboli papírová EET

Nejmenší podnikatelé budou nově moci zvolit off-line EET, se kterou přišla novela zákona. Na finančním úřadu si vyzvednou bloček papírových účtenek, které budou předávat zákazníkům a jednou za čas pošlou souhrn o svých tržbách na finanční úřad.

Zatím se ale ukazuje, že off-line EET bude výhodná opravdu jen pro nejmenší podnikatele, takže například uživatelům Money ji nedoporučujeme.

EET v iDokladu je připravené. Zjistěte, jak na to

Uživatelé iDokladu mají funkci Elektronická evidence tržeb ve své aplikaci automaticky. Týká se to vás, pokud máte tyto předplatné:

  • Základní,
  • Oblíbený
  • nebo Prémiový.

Ideální řešení do terénu je pro uživatele iDokladu aplikace Profi Účtenka. Svůj iDoklad propojíte s Profi Účtenkou nainstalovanou v mobilu, tabletu nebo třeba na dotykové pokladně ProfiPAD Plus a evidujete v ní tržby.

Přečtěte si, jak propojit iDoklad s Profi Účtenkou >>

Že používáte Profi Účtenku, ocení také vaše účetní. Z Profi Účtenky totiž odešlete data do iDokladu a z něj do Money, ve kterém účetní pracuje. Nebo pro ni vytisknete přímo z Profi Účtenky například denní či měsíční uzávěrku, kterou můžete odeslat účetní také e-mailem.

EET vyřešíte také pomocí dalších pokladních zařízení, které vám představíme v některém z dalších článků.

blank

Buďte v obraze a mějte informace o všem, co se v EET děje

Čím blíž ke startu posledních vln EET, tím víc se objevuje článků a nepodložených informací. Proto pro vás naši kolegové denně sledují všechny novinky, komunikují s finanční správou a připravují aktuální a ověřené články na web EET poradny.

Úřady pravidla pro 3. vlnu EET neustále zpřesňují. Proto doporučujeme, abyste se přihlásili k odběru aktualit z EET poradny. Dvakrát měsíčně vám pošleme souhrn nových článků, takže máte jistotu, že o všem důležitém víte.

Související články

Vyřešte daňové přiznání za rok 2021 pomocí iDokladu

09. 03. 2022 2 minuty čtení 3
Přečíst článek

Detailní návod zdarma, jak vyplnit daňové přiznání svépomocí [živé vysílání]

24. 02. 2022 2 minuty čtení 2
Přečíst článek