Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Vše, co potřebujete vědět o sociálním pojištění OSVČ

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 2
Náhledový obrázek

Sociální pojištění patří mezi povinné náklady všech podnikatelů. Co vlastně tato platba zahrnuje, komu se platí a kolik vás to bude měsíčně stát?

Je třeba si uvědomit, že sociálním pojištěním přispíváme do pomyslného fondu, který mohou využívat občané v různých životních situacích. Platit ho povinně musí zaměstnavatelé, zaměstnanci, osoby samostatně výdělečně činné a také lidé, kteří se k němu přihlásili dobrovolně.

Co zahrnuje

Sociální pojištění se dělí na tři složky:

  • Důchodové pojištění, které slouží k financování starobních a invalidních důchodů,
  • politika nezaměstnanosti, ze které se vyplácí podpora z pracovního úřadu,
  • a nemocenské pojištění, z něhož se platí dávky v pracovní neschopnosti.

Kolik dělá pro rok 2021

Minimální částka, kterou musí OSVČ každý měsíc posílat na sociální pojištění, se každoročně zvedá. Zatímco např. v roce 2014 se platilo 1894 Kč, pro rok 2021 je už sazba podstatně vyšší, konkrétně 2588 Kč. Nepřijdou-li úlevy pro podnikatele v souvislosti s koronavirem, i pro příští rok se částka zvedne o pár desítek korun.

Kdy a kam platit

V současnosti je vaše platba záloh sociálního pojištění splatná k danému měsíci, za nějž ji hradíte. To znamená, že platba by měla přistát na účtu okresní správy sociálního zabezpečení nejpozději poslední den v měsíci.

Kdo ho platit nemusí

Sociální pojištění v určitých případech platit nemusíte. Lze říct, že jako zaměstnanec se o něj nemusíte starat, protože ho za vás odvádí zaměstnavatel. Platit ho nemusíte v případě, že jste evidován na úřadu práce, jste nepracující student, starobní důchodce, dohodář nebo v některých případech, kdy podnikáte na vedlejší činnost.

Podnikáte-li jako OSVČ na vedlejší činnost, neplatíte první rok žádné zálohy na sociální pojištění. V následujících letech platíte zálohy pouze v případě, že jste měli vyšší zisk, než je rozhodná částka. Pro zisk za rok 2021 je tato rozhodná částka 85 059 Kč.

Co jsou přehledy OSVČ

S pravidelnou platbou pojistného jsou spojeny přehledy OSVČ, které musíte podat každý rok, nejpozději měsíc od podání daňového přiznání. Přehled podáváte na příslušnou správu sociálního zabezpečení.

V přehledu uvedete váš daňový základ za patřičný rok, celkovou částku zaplacených záloh a úřad vám na základě toho vystaví účet, který může být buď vyrovnán, případně může zahrnovat nedoplatek či přeplatek. “Pokud jste ale na zálohách platili pouze minimální částku, s přeplatkem nepočítejte. Minimální pojistné musíte odvádět i tehdy, když se vám v podnikání nedaří,” uzavírá téma přehledů Vladimíra Přibylová z účetní firmy Grantex.

Potřebujete poradit? Obraťte se na mini akademii

Připravili jsme pro vás podnikatelskou mini akademii, abyste měli přehled o tom, jaké máte jako začínající podnikatel povinnosti zejména vůči úřadům, ale i zákazníkům a dalším subjektům. Vstup do mini akademie je pro začínající podnikatele zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek