Datum publikace 31. 01. 2022 Komentáře 0 Sdílet článek

Co obnáší volná živnost?

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 45
Náhledový obrázek

Volná živnost je nejjednodušší cestou do světa podnikatelů, kde stačí k živnostenskému listu provést jen pár jednoduchých kroků. I zde ale existují jistá pravidla a je třeba znát znění určitých zákonů. Přinášíme stručný přehled všeho, co k volné živnosti potřebujete vědět.

Co jsou to volné živnosti?

Takzvané živnosti volné je pojem shlukující širokou paletu činností, které mají společnou jednu charakteristiku – lze je provozovat coby osoby výdělečně činné (OSVČ) bez jakýchkoli speciálních podmínek. Stačí tak pouze splnit všeobecné podmínky (viz níže). Přehled volných živností nalezneme v živnostenském zákoně, konkrétně pak v jeho příloze č. 4. Naopak mimo oblast volné živnosti se nachází obory a činnosti řazené mezi živnosti vázané, řemeslné a koncesované.

Obory volné živnosti

Co do konkrétních činností lze říct, že volná živnost zahrnuje většinu oborů běžně provozovaných OSVČ. Jedná se tak například o maloobchod a velkoobchod (včetně e-shopů), ubytovací služby, poradenské služby, průvodcovství, překladatelství, případně pořádání kulturních, sportovních a jiných produkcí. Kromě explicitně vyjmenovaných činností pak živnostenský zákon pod bodem „Výroba, obchod a služby jinde nezařazené“ uvádí i například zemědělské služby, chov zvířat, lesní hospodářství, vydavatelské činnosti, výrobu strojů a podobně.

Co má živnost volná za podmínky a jak ji získám?

Založení volné živnosti je nanejvýš jednoduché. Stačí pouze navštívit pobočku živnostenského úřadu, kde svou živnost ohlásíte. Pozor – od června 2021 již musíte jednoznačně specifikovat svou činnost, jinak vám hrozí pokuta.

Následně doložíte, že splňujete následující všeobecné podmínky:

  • plná svéprávnost: volnou živnost mohou založit pouze osoby starší 18 let a způsobilé k právním úkonům,
  • trestní bezúhonnost: živnostenský úřad sám ověřuje, zda žadatel nemá zápis v trestním rejstříku.

Pro začínající podnikatele je nejjednodušším způsobem vyplnění jednotného registračního formuláře, s jehož pomocí můžete v rámci jednoho dokumentu ohlásit živnost, přihlásit se k dani z příjmu fyzických osob a registrovat se na zdravotní a sociální pojištění.

Kromě výše zmíněného po vás rovněž úřad bude chtít poplatek 1000 Kč za ohlášení živnosti. Nejpozději do pěti dnů následně úředníci provedou zápis do živnostenského rejstříku, vydají vám výpis a přidělí IČO. Své údaje si můžete zkontrolovat snadno – stačí jen nahlédnout do živnostenského rejstříku.

I zkušení živnostníci uvítají pomoc

S volnou živností se pojí řada povinností, od účetnictví přes běžnou administrativu. Pokud nevěříte na papírové šanony a kalkulačku, přijde vám vhod fakturační služba iDoklad – praktický pomocník, se kterým je fakturace hračkou. Služba vám výrazně usnadní komunikaci s institucemi, pohlídá náležitosti dokladů a umožní vám generovat faktury či podklady pro daňové přiznání doslova na několik kliknutí.

Zvládněte přechod s námi

Založili jste si volnou živnost a přemýšlíte, jak ve světě podnikání pokračovat? Právě pro vás jsme připravili naši Mini akademii – online soubor třiceti videí o celkové délce téměř 8 hodin. Naleznete v nich mnoho užitečných informací, rad, tipů a triků týkajících se každodenní podnikatelské praxe. A co je nejlepší – začínající podnikatelé mají vstup do Mini akademie zcela zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek