Datum publikace 05. 01. 2024 Sdílet článek

Daňové přiznání: jak ho podat rychle a digitálně

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 12
Náhledový obrázek

Možná uvažujete nad tím, že rozjedete podnikání a možná už dělá váš business první krůčky. V obou případech nejspíš tušíte, co bude vaším tématem na začátku roku – daňové přiznání. Podání daňového přiznání je totiž povinností každého podnikatele.

Ve zkratce podávají daňové přiznání všichni s příjmy nad 15 000 Kč – kromě lidí, kteří mají příjmy výhradně ze zaměstnání. Například zaměstnanec banky, který pracuje na plný úvazek a jiné příjmy nemá, tak daňové přiznání neřeší. Podává ho za něj jeho zaměstnavatel, tedy banka.

Pokud přecházíte na živnost a z daňového přiznání máte obavy, nebojte se zbytečně. Daňové přiznání budete mít hotové do pár hodin, klidně i minut. A na finanční správu ho odešlete elektronicky.

Podíváme se, jak začínající OSVČ (neplátce DPH) podá daňové přiznání přes datovou schránku.

Kdo musí podat daňové přiznání?

Daňové přiznání nemusíte podávat, pokud ho za vás podává zaměstnavatel. Jinak se tomu nevyhnete. Nejčastěji návod, jak podat daňové přiznání, hledají:

  • OSVČ (hlavní i vedlejší činnost),
  • studenti či brigádníci, jejichž příjmy za rok přesáhly 15 000 Kč,
  • zaměstnanci s vedlejšími příjmy (například pronájem bytu, příležitostná brigáda) vyššími než 15 000 Kč.

Výše zmíněné platí i pro osoby v důchodu. Starobní důchod samotný však zdanitelný není. Daňové přiznání nepodáváte ani v případě, kdy máte příjem pouze z mateřské nebo rodičovské.

Příklad z praxe: 

Andrea, studentka vysoké školy si přivydělávala brigádou ve fitness centru (za 3 měsíce vydělala 24 670 Kč). Její zaměstnavatel odváděl srážkovou daň z příjmu, a proto Andrea podává daňové přiznání. Uplatní slevu na poplatníka a slevu na studenty, daňové povinnosti má nulové, a odvedená daň je jí vrácena zpět.

Daňové přiznání pro OSVČ: co si připravit?

Než se pustíte do daňového přiznání, shromážděte všechny vystavené faktury za daný rok. Protože neplatíte DPH a nevedete účetnictví, nepotřebujete žádné účtenky a paragony za nákup.

Při vyplňování daňového přiznání musíte znát souhrnnou částku všech vašich příjmů. Sečtěte všechny faktury a získáte výsledné číslo, například 590 000 Kč. Pokud jste měli ke své hlavní činnosti také brigádu (například na Dohodu o pracovní činnosti), příjem z ní uvádíte do daňového přiznání také. Požádejte proto všechny zaměstnavatele, aby vám zaslali potřebné doklady.

TIP: Pokud máte příjmy z různých zdrojů a v dokladech se neorientujete, nebojte se požádat o pomoc. Využijte služby účetní nebo daňového poradce.

Jak vyplnit daňové přiznání

Vyplnit můžete daňové přiznání online v elektronické podobě – pomocí aplikace Finanční správy. Pokud používáte online fakturační službu iDoklad, můžete si podklady pro daňové přiznání vygenerovat na pár kliknutí.

Pokud uplatňujete výdaje procentem příjmů, musíte znát svůj základ daně. Ten se vám v elektronickém formuláři vypočítá automaticky sám. Princip výpočtu vidíte níže:

  1. Vypočítejte své příjmy za uplynulý rok. Použijte kalkulačku nebo online fakturační službu typu iDoklad, která vám zobrazí úhrn.
  2. Vyčíslete výdaje procentem. Pokud jsou vaše roční příjmy například 590 000 Kč, pak činí vaše výdaje 60 % z příjmů (u volné živnosti), tedy 345 000 Kč.
  3. Vyčíslete základ daně. Od příjmů odečtete výdaje, v našem případě je základ daně 245 000 Kč (590 000 – 345 000).
  4. Vypočítejte daň z příjmů. Pokud uvažujeme 19% daň, vypočítáme ji z daňové základu (245 000 Kč) a získáme daň o výši 46 550 Kč. Odečteme slevu na poplatníka (30 840 Kč v roce 2023) a získáme finální daň ve výši 15 710 Kč. Tuto částku musíte zaplatit příslušnému finančnímu úřadu.

Všechny aktuální informace a sazby daně najdete na stránkách Finanční správy.

Pokud vám na základě daňového přiznání vychází daň z příjmů ve výši více než 30 000 Kč, vzniká vám povinnost hradit zálohy na daň z příjmů. Zálohy pak platíte v několika splátkách v průběhu roku. Návod, jak na to, najdete zde.

Digitální podání daňového přiznání

Daňové přiznání snadno elektronicky a interaktivně vyplníte i podáte.

Vyplněné podklady pro datové přiznání jednoduše stáhnete a přes datovou schránku je zašlete na územní pracoviště finančního úřadu podle vašeho bydliště. A je hotovo.

Do kdy se podává daňové přiznání?

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období.

Aktuální termíny vždy najdete na webu Finanční správy.

V roce 2023 byly pro představu lhůty následovné:

  • čtyřměsíční lhůta pro daňové přiznání v elektronické podobě (do 2. 5.),
  • šestiměsíční lhůta pro daňového poradce a advokáta.

Neřešíte pouze daňové přiznání?

Je možné, že s podnikáním teprve začínáte a z úředních povinnosti se vám točí hlava.

Zeptali jsme se desítek podnikatelů, co je v začátku nejvíce trápí, a vytvořili pro ně mini akademii na míru.

Přidejte se i vy, pro začínající podnikatele je akademie zdarma.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek