Datum publikace 17. 03. 2023 Komentáře 0 Sdílet článek

[Daňové přiznání a formulář] Kde ho najít a jak si usnadnit jeho podání

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 4
Náhledový obrázek
Podání daňového přiznání bývá strašákem mnoha podnikatelů. Obavy ze správného vyplnění všech potřebných kolonek ale zažene interaktivní formulář daňového přiznání. Přečtěte si, jaké jsou možnosti jeho podání a jak vám usnadní práci.

Daňové přiznání – tištěný formulář

Formulář daňového přiznání si stáhněte na webu Finanční správy, nebo zajděte na nejbližší finanční úřad pro tiskopis. S vyplněním jednotlivých kolonek vám pomohou podrobné pokyny, které najdete také on-line na webu.

Vyplněný a podepsaný formulář odnesete osobně na finanční úřad nebo jej odešlete poštou. I se všemi přílohami (potvrzujícími váš nárok na slevy apod.).

Interaktivní formulář pro daňové přiznání

Pokud nechcete ztrácet čas a nervy, otevřete si interaktivní formulář daňového přiznání v aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu (EPO) a vše vyplňujte přímo v něm. Formulář můžete průběžně ukládat a opakovaně se k němu vracet.

Rozhraní interaktivního formuláře je intuitivní, celým postupem vás provede a zkontroluje, že jste na nic nezapomněli. Navíc za vás vypočítá základ daně a další údaje – nemusíte se tak bát, že byste v přiznání udělali chybu. K vyplňování si jen připravte potřebné podklady, např. faktury nebo dokumenty potvrzující nárok na slevy.

TIP: Přečtěte si, co všechno uvést do daňového přiznání.

Pokud používáte fakturační program iDoklad, vygenerujete si podklady a do interaktivního formuláře je pouze nahrajete bez ručního přepisování.

Jak podat interaktivní formulář daňového přiznání

Takto vyplněný formulář máte během chvíle připravený k podání. Poté jej rovnou elektronicky podáte bez nutnosti formulář tisknout a chodit na úřad nebo poštu.

Pokud byste přece jenom chtěli daňové přiznání odevzdat osobně, formulář si uložte, vytiskněte a podejte. EPO vám alespoň poslouží ke kontrole správného vyplnění.

Daňové přiznání podané přes datovou schránku

Vyplněný on-line formulář můžete z aplikace EPO uložit ve formátu XML a odeslat přes datovou schránku. Ve formuláři stačí kliknout na Uložit k odeslání do datové schránky. Poté se přihlásíte do své datové schránky a soubor odešlete příslušnému finančnímu orgánu.

TIP: Přečtěte si, jak vám datová schránka usnadní komunikaci s úřady.

Pokud máte datovou schránku, máte zároveň povinnost podávat daňové přiznání touto cestou.

Formulář daňového přiznání s elektronickým podpisem

Interaktivní formulář daňového přiznání můžete z aplikace EPO rovnou odeslat finančnímu úřadu, pokud máte svůj elektronický podpis. Nemusíte tedy formulář tisknout a podepisovat.

Pokud elektronický podpis nemáte, můžete přes to formulář elektronicky podat. Zároveň ale musíte po vyplnění a odevzdání přiznání vytisknout dokument Potvrzení o podání a ten do 5 kalendářních dnů doručit na finanční úřad.

Daňové přiznání a online finanční úřad

Využít můžete také služby online finančního úřadu – na portálu Moje daně klikněte na Online finanční úřad, do kterého se přihlásíte pomocí:

  • identity občana – pokud máte např. MojeID nebo bankovní identitu, případně eObčanku,
  • údajů pro přihlášení do datové schránky,
  • nebo přístupových údajů od Finančního úřadu.

Kdy odevzdat formulář daňového přiznání

Možností, kde najít a jak si usnadnit vyplnění formuláře daňového přiznání, je spousta. Nejjednodušší je vyplnit interaktivní formulář on-line a rovnou jej elektronicky podat – buď přímo na online finanční úřad nebo přes datovou schránkou (podle toho, co používáte).

Kromě toho, že za vás interaktivní formulář pohlídá správnost vyplnění daňového přiznání, budete mít na jeho podání víc času. Na elektronické podání totiž máte o měsíc víc, než kdybyste přiznání podávali písemně:

  • základní lhůta pro podání daňového přiznání v listinné podobě je 3 měsíce od konce roku, za který přiznání podáváte (termín odevzdání je na začátku dubna),
  • lhůta pro podání daňového přiznání elektronicky je 4 měsíce (začátek května).

Pokud si s daňovým přiznáním nevíte rady, pomůže vám daňový poradce. Termín podání tak budete mít posunutý o další měsíc – na začátek července.

Jde vám z formuláře daňového přiznání hlava kolem?

Podávání daňového přiznání je oblast, ve které minimálně na začátku podnikání tápe skoro každý. Abychom vám rozjezd usnadnili, připravili jsme více než 30 videí, ve kterých vám odborníci z praxe radí nejen jak na daně, ale i fakturaci nebo účetnictví. Pro začínající podnikatele je vstup do naší mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 3
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek