Datum publikace 09. 09. 2021 Komentáře 0 Sdílet článek

Jak vytvořit a získat elektronický podpis?

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 41
Náhledový obrázek

Elektronický podpis je jedna z možností, jak ověřovat úřední dokumenty namísto vlastnoručního podpisu. Slouží zejména k bezpečné komunikaci mezi podnikatelem a úřady a jeho zřízení je dobrovolné.

Zřízení elektronického podpisu

V Česku existuje několik subjektů s oprávněním vydávat kvalifikované certifikáty, které vytvoří zaručený elektronický podpis. Ten je uznávaný všemi úřady v ČR. Nejjednodušší cesta je navštívit libovolnou pobočku České pošty, kde vám elektronický podpis zřídí za pár stovek. Další možností jsou firmy eidentity a.s. či První certifikační autorita, a.s.

Výhody elektronického podpisu

Výhody elektronického podpisu lze definovat čtyřmi faktory:

  • Autenticita, skrze kterou potvrzujete svou identitu,
  • integrita, která zaručuje, že od podpisu nedošlo v dokumentu k žádné změně,
  • nepopiratelnost, která znamená, že podpis dokumentu nelze zpětně popřít,
  • a časové ukotvení, díky němuž vždy obě strany vědí, kdy k podpisu došlo.

Alternativou k elektronickému podpisu je datová schránka. Dokument odeslaný datovou schránkou má stejnou váhu jako dokument s elektronickým podpisem. Když máte datovou schránku, nemusíte už zřizovat elektronický podpis, protože schránka samotná už slouží jako identifikátor. Pokud ale využíváte elektronický podpis, můžete dokumenty posílat přímo z vašeho e-mailu.

Pozor: Jste-li právnická osoba, nemáte na výběr. Datovou schránku si totiž musíte zřídit povinně ze zákona.

Takto popisuje výhody elektronického podpisu oproti datové schránce daňový poradce Jaroslav Veselka: „Elektronický podpis je užitečný, pokud potřebujete se svými obchodními partnery komunikovat elektronicky a chcete mít jistotu, že dokumenty nikdo nezměnil nebo nepodvrhnul. Dokumenty byste si mohli sice posílat i datovkou, ale za poslání jiné firmě platíte. U elektronického podpisu neplatíte za konkrétní odeslání, ale pouze za vystavení a obnovení podpisu. Pokud tedy dokumentů odesíláte hodně, elektronický podpis může vyjít levněji.”

Mini akademie je tu pro vás

Potřebujete poradit i s dalšími úředními úkony, které vás v podnikání čekají? Není problém, právě pro vás jsme sepsali naší mini akademii, v níž se snažíme zejména začínajícím podnikatelům usnadnit vstup do světa podnikání.

Vstup do mini akademie je pro začínající podnikatele zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek