Datum publikace 19. 11. 2021 Sdílet článek

Faktura a zálohová faktura: jak je vystavit

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Vystavení faktury se neomrzí. Nováčkům ani zkušeným podnikatelům. Je dobré si včas rozmyslet, jakým způsobem budete fakturovat, aby to bylo bez chyb a rychle. Vysvětlíme vám pojmy, o kterých by měl mít přehled každý podnikatel – zálohová faktura, proforma, dobropis a opravný daňový doklad.

Faktura představuje účet za provedenou službu či za prodané zboží. Pokud podnikáte na volné noze (například jako grafik nebo instalatér), vystavujete zákazníkům faktury za své služby – jedná se o faktury vydané. Na jejich základě vám zákazník zaplatí. Pokud si naopak pořídíte nový notebook nebo nářadí pro své podnikání, je to pro vás faktura přijatá.

Jak vystavit fakturu?

Fakturu vystavíte několika způsoby. Za starých časů byste na to šli ručně nebo pomocí šablony ve Wordu. Dnes vám fakturu v rychlosti vygeneruje účetní program nebo online fakturační služba – jako je iDoklad. Automatické vystavení faktury vám ušetří čas, který můžete věnovat práci, péči o stávající zákazníky nebo třeba obchodu. 

iDoklad vás při vyplňování faktury provede všemi kroky, neopomene náležitosti a faktura je hotová do minuty. Pokud chcete pravidelně vystavovat faktury méně než pěti zákazníkům, vystačíte si v bezplatné verzi iDokladu.

Vzor správně vyplněné faktury

Než začnete vyplňovat fakturu, ujasněte si, do jaké skupiny podnikatelů spadáte.

Náležitosti faktury se liší podle toho, zda-li:

  • jste neplátce DPH a vedete účetnictví,
  • jste neplátce DPH a účetnictví nevedete,
  • jste plátce DPH.

U každé vyplněné faktury uveďte datum splatnosti, tedy do kdy požadujete uhrazení faktury. Pokud datum na faktuře uvedené není, doba splatnosti je zákonem stanovená na 30 dnů.

Lhůta pro vystavení faktury je 15 dnů ode dne danitelného plnění.

TIP: Datum splatnosti stanovte takové, abyste nemuseli sahat do úspor. V Česku je běžnou dobou splatnosti lhůta 14 dnů. Pokud se datum splatnosti blíží a platba vám stále nedorazila, připomeňte se svým zákazníkům. V případě neúhrady běží promlčecí lhůta faktury, která je 3 roky.

blank

Vzor faktury vyplněné v iDokladu pro společnost Solitea, která je plátcem DPH.

Zálohová faktura a proforma: jak se liší

Představte si, že jste grafik a zahajujete práci na větším a časově náročném projektu. Abyste se nedostali do situace, kdy odvedete práci, ale zákazník vám nezaplatí, vyžádejte si od něj zálohu.

Zálohovou fakturu vystavíte například na 20 % z očekávané ceny projektu. Na zakázce začnete pracovat, jakmile vám záloha cinkne na účtě.

Podobně jako tzv. zálohovka funguje proforma faktura. U proformy typicky požadujete  zaplacení celé částky předem. Pokud jako grafik organizujete vzdělávací workshop a po účastnících chcete, aby zaplatili celý kurz předem, vystavujete proformu.

Pokud chcete vidět vzor zálohové faktury, podívejte se na její vystavení krok po kroku ve videonávodu.

Jak stornovat fakturu? Vystavte dobropis

Jste v situaci, kdy jste již odeslali zákazníkovi fakturu, ale dodatečně potřebujete její cenu snížit. Došlo k chybné objednávce a zákazník vaše služby reklamuje. Abyste snížili částku původně vystavené faktury, vystavíte opravný daňový doklad – lidově známý jako dobropis.

Pokud jste původní fakturu vystavili v iDokladu, dobropis vám služba vygeneruje za pár kliknutí. Vzor dobropisu a způsob jeho vystavení najdete v našem videonávodu.

Fakturujte s přehledem

Prošli jste si vzor faktury a už víte, jak ji správně vystavit. Ponořte se do tématu více s naším průvodcem fakturování a podívejte se, jak má vypadat faktura pro neplátce DPH. Nebo se podívejte na 4 nejčastější otázky podnikatelů v souvislosti s fakturami.

Začínáte podnikat a točí se vám z toho hlava? Navštivte Mini akademii, pro začínající podnikatele je zdarma. V krátkých videích vás odborníci provedou fakturováním, ale také cenotvorbou nebo pravidly pro OSVČ.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek