Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Jak funguje DIČ u firem a kde ho získat

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 9
Náhledový obrázek

Daňové identifikační číslo a úkony s ním související jsou pro řadu začínajících podnikatelů nesrozumitelné. V tomto článku se dozvíte, co DIČ znamená, jak ho získat, kde ho zjistí a kdo ho vlastně má a kdo ho nemá.

DIČ je zkratka pro daňové identifikační číslo. Plní podobnou funkci jako IČO – primárně usnadňuje komunikaci mezi podnikatelem a úřady. Není pravda, že DIČ mají pouze plátci DPH, jak se někteří začínající podnikatelé domnívají.

DIČ má ve skutečnosti každý podnikatel a nezáleží na tom, jestli je plátcem DPH, nebo není.

Formát daňového identifikačního čísla je jednoduchý:

CZ12345678 nebo

CZ1234567890

Začíná vždy kódem země, v našem případě CZ, a následuje zpravidla buď vaše IČO (případně jiné přiřazené číslo) v případě právnické osoby (např. 12345678), nebo rodné číslo v případě osoby fyzické (např. 1234567890). O seznam přiřazených DIČ se stará Finanční správa České republiky. Pokud hledáte informace o plátci DPH, můžete si ho ověřit v Registru plátců DPH.

Jste-li plátcem DPH, máte zákonnou povinnost uvádět své DIČ na všech účetních dokladech, které lze charakterizovat jako daňové. O jednotlivých dokladech a náležitostech, které se jich týkají, jsme psali ve velkém průvodci. Ale dejte si pozor: pro obchodní vztahy a fakturování do zahraničí platí ještě další povinnosti, o kterých si přečtete v tomto článku.

Jak zjistit DIČ

Budete-li potřebovat zjistit svoje DIČ, případně DIČ jiné firmy, u které znáte pouze IČ, můžete tak učinit jednoduše na této stránce. Vaše vlastní DIČ získáte už při první registraci k dani z příjmů, ale nejste-li plátci DPH, neuvádějte ho na vašich dokladech, protože byste mohli vzbuzovat mylný dojem, že jste plátcem. DIČ musíte používat až na základě osvědčení, které dostanete po registraci k platbě DPH.

Potřebujete-li zjistit DIČ zahraniční firmy, můžete tak učinit on-line. Pro země, které jsou členy Evropské unie, slouží registr VIES, mimo EU však musíte pátrat v lokálních registrech.

Nejen o DIČ v naší mini akademii

Abyste uspěli jako podnikatelé, musíte se alespoň trochu orientovat v daních, účetnictví, fakturaci, právu a třeba cenotvorbě. Abychom vám začátek podnikání usnadnili, připravili jsme mini akademii pro podnikatele. Ve více než 30 videích vám odborníci z praxe vysvětlí to nejdůležitější. Zaregistrujte se do akademie, vzdělávejte se a vyhnete se tak různým průšvihům.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek