Datum publikace 18. 01. 2024 Sdílet článek

IČO, nebo IČ? Co to vlastně je a jak ho získat

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 90
Náhledový obrázek

Identifikační číslo plní velmi důležitou funkci, protože od sebe odlišuje různé ekonomické subjekty. Potřebuje ho každý podnikatel, který jej musí dle zákona uvádět na svém e-shopu, na provozovně, ale i na účetních dokladech. Přesto lidé kvůli někdejším častým změnám v zákonech stále netuší, jak toto klíčové osmičíslí vlastně označovat.

Co je to IČO

IČO je zkratka pro identifikační číslo fyzické nebo právnické osoby. Má podobu osmimístného čísla a slouží k jasné identifikaci podnikatele. Důvod je zřejmý – v Česku existuje mnoho podnikatelů a řada z nich má velmi podobný či dokonce shodný název.

Když si třeba do živnostenského rejstříku zadáte jméno Jan Novák, vyjede vám mnoho živnostníků s tímto jménem. Právě díky IČO úřady poznají, který z nich s nimi komunikuje.

IČO, nebo IČ?

Lidé mají obecně v označování IČO poměrně zmatky, protože se zkratky v zákoně během posledních let několikrát měnily. Dříve jsme odlišovali IČ jako identifikační číslo a IČO jako identifikační číslo organizace, dnes zná český zákon už pouze označení IČO jako identifikační číslo osoby – ať už fyzické nebo právnické. Používat však můžete obě varianty, protože označování se dodnes liší i mezi samotnými úřady.

Kdo potřebuje IČO?

IČO musí mít každý, kdo chce v Česku legálně podnikat. Kromě fyzických a právnických osob potřebují IČO také:

  • sdružení,
  • nadace,
  • politické strany,
  • církve,
  • neziskové organizace,
  • a řada dalších.

Kdyby vás napadlo, že oněch osm čísel je přidělováno náhodně, mýlili byste se. Český statistický úřad, který spolu s dalšími úřady identifikační čísla přiděluje, má v určování čísel systém. Jakmile vám ČSÚ jednou přidělí unikátní IČO, toto osmičíslí už nikdy jiný subjekt nedostane, a to ani v případě, že by vaše podnikání zaniklo.

V procesu získávání IČO však se statistickým úřadem vůbec nepřijdete do kontaktu. Jako živnostníci vše potřebné zařídíte na živnostenském úřadě.

Podmínky pro získání IČO pro živnostníky

Abyste se stali podnikateli a získali IČO, musíte splňovat následující podmínky:

  • jste plnoletí,
  • způsobilí k právním úkonům,
  • trestně bezúhonní,
  • máte nulové závazky vůči finančnímu úřadu a žádné nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění (za předpokladu, že už jste v minulosti podnikali)
  • a splňujete případné kvalifikační požadavky.

Poslední zmíněný bod je důležitý, chystáte-li se na živnost vázanou (např. nakládání s nebezpečným odpadem, provozování autoškoly či psychologické poradenství), řemeslnou (např. pekařství, holičství či hostinská činnost) nebo koncesovanou (např. provozování pohřební služby, výroba a prodej zbraní či výroba a úprava lihovin).

TIP: Podívejte se na seznam a zjistěte, jestli vaše činnost spadá do vázané, řemeslné či koncesované živnosti.

Založení živnosti je rychlé. Stačí vám k tomu kromě splnění výše uvedených podmínek jen občanský průkaz a tisíc korun, se kterými zajdete na živnostenský úřad či CzechPOINT (žádost skrze tzv. „Jednotný registrační formulář“ můžete úřadům poslat i poštou či elektronicky přes datovou schránku). Zpravidla do týdne vám úřad vystaví IČO.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Podmínky získání IČO pro právnické osoby

Co se týče právnické osoby, podmínky pro vznik se zásadně liší v závislosti na jejím druhu (s ručením omezeným, akciová společnost, veřejná obchodní společnost, družstvo, spolek a mnoho dalších) a situace je pak podstatně složitější.

Pokud plánujete založit s. r. o., podrobný návod najdete v naší mini akademii pro začínající podnikatele. Právník Jaroslav Hroch z advokátní kanceláře SimpleTax & SimpleLaw vám ve videolekci vysvětlí postup krok za krokem.

Jak zjistit IČO firmy?

IČO jiné firmy nejčastěji potřebujete při fakturaci. Obvykle ho najdete na jejím webu na stránce Kontakt. Pokud tam IČO není, vyhledejte si ho dle jeho názvu v registru ARES (Administrativní registr ekonomických subjektů). V něm najdete veškeré údaje o podnikajících fyzických a právnických osobách.

Pokud pro fakturaci používáte iDoklad, máte zjišťování IČO bez starostí. iDoklad si ho při vystavení faktury sám zjistí z veřejně dostupných databází.

TIP: Projděte si našeho velkého průvodce fakturací a zjistěte, jak správně vystavovat různé typy faktur a dalších dokladů.

Vyhněte se problémům díky mini akademii

Vyvarujte se zbytečným začátečnickým chybám, které by mohly výrazně zpomalit váš podnikatelský růst, a podívejte se na vzdělávací videa v naší mini akademii. Čekají vás video přednášky od zkušených odborníků na téma daně, účetnictví, fakturace, právo či cenotvorba. Vstup do mini akademie je pro začínající podnikatele zdarma.

Související články

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

31. 05. 2024 6 minut čtení 73
Přečíst článek