Datum publikace 03. 02. 2023 Sdílet článek

Jak na ověření zahraničního i domácího DIČ?

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 2
Náhledový obrázek
Daňové identifikační číslo je všudypřítomným údajem, které ze zákona musí mít každý plátce DPH. Jedná se tak o spolehlivý způsob, jak si ověřit identitu vašich obchodních partnerů. Jak ale ověříte DIČ u firmy ze zahraničí? Přesně na to odpovídá náš stručný průvodce.

Co je DIČ a jak se liší od IČ?

Nejprve je na místě si vysvětlit, co to vlastně DIČ je. Jedná se o zkratku spojení Daňové identifikační číslo, které slouží jako jedinečná a jednoznačná identifikace každého daňového subjektu (ať už jde o fyzickou nebo právnickou osobu). DIČ se skládá z kódu země a osmi až deseti číslic, tj. daňový subjekt v České republice může mít identifikátor například CZ446785495. Každý plátce DPH je pak povinen DIČ uvádět na všech dokladech.

Řada lidí DIČ zaměňuje s identifikačním číslem (IČ, případně IČO), oba identifikátory ale mají rozdílné využití i vztah k úřadům: 

Identifikační číslo

Slouží pro identifikaci konkrétního subjektu (právnická osoba, organizační složka státu, fyzická osoba aj.). Odběratelé i dodavatelé zboží či služeb jej musí uvádět na každé faktuře, výjimkou jsou pouze svobodná povolání.

Daňové identifikační číslo

DIČ se využívá primárně při komunikaci s finančním úřadem a má důležitou roli při odvádění daní. Plátce DPH jej musí uvádět na všech dokladech, neplátce pouze při jednání s úřady. 

Ověření DIČ v ČR

Nejjednodušším způsobem ověření v rámci ČR je zadat DIČ do registru plátců DPH dostupného skrze portál Moje daně provozovaný ministerstvem financí. Portál umožňuje zadat až dvacet kódů DIČ a nabízí i zohlednění spolehlivosti či nespolehlivosti plátce. Výstupem je pak nejen adresa a obchodní název daného subjektu, ale také řada dalších údajů jako například datum registrace k DPH, seznam bankovních účtů či adresa úřadu, kde je daný subjekt registrován. Alternativně můžete využít evropský portál VIES (viz níže), případně zadat IČO do českého registru ARES.

Ověření DIČ v SK

Na Slovensku slouží DIČ pouze pro účely daně z příjmu a od českého se liší i svým formátem. Slovenské DIČ je desetimístné a první dvě číslice určují druh subjektu (10 pro fyzické osoby, 20 pro právnické osoby, 40 pro zahraniční firmy registrované na Slovensku). Rovněž je také třeba myslet na to, že slovenské DIČ nikdy neobsahuje předponu SK. S tou se setkáte pouze u identifikačního čísla k DPH, které je od DIČ vždy odlišné.

Rozdíl mezi DIČ a IČ na Slovensku znamená, že pokud budete chtít od slovenského obchodníka daňové identifikační číslo, zašle vám pouze svou registraci k platbě daně z příjmů. Pro ověření, zda je dotyčný plátcem DPH, pak potřebujete jeho IČ DPH, které následně zadáte do evropského systému VIES (viz níže)

Ověření DIČ v EU

Ačkoliv prakticky všechny země Evropské unie používají nějakou formou daňové identifikace, její formát se od toho českého často výrazně liší; například Dánsko má čtyři dvojice čísel, zatímco v Itálii má DIČ čísel jedenáct a uvádějí význam i sídlo společnosti. Všem je ale společný kód státu tvořený předponou před číselným kódem. 

U firem působících v EU slouží pro ověření DIČ systém VIES (VAT Information Exchange Systém), kde naleznete data o všech plátcích DPH registrovaných v zemích Evropské unie. Pro vyhledání DIČ stačí v menu vybrat členský stát a poté zadat číselný identifikátor bez kódu země. Systém následně zobrazí platnost DIČ i informace o daném daňovém subjektu (jméno a adresu).

Ověření DIČ mimo EU

Pokud obchodujete s firmami mimo eurozónu, budete mít ověřování DIČ o poznání složitější. Za hranicemi EU totiž neexistuje jeden společný systém, což vám nedává jinou možnost než využít registr plátců DPH v dané zemi a v něm si příslušný ekvivalent DIČ dohledat. Zde mějte na paměti, že mimoevropské registry nejsou vždy dostupné v angličtině, a u některých vzdálenějších zemí se proto neobejdete bez překladatele či rodilého mluvčího. 

Poznámka: Členy Evropské unie nejsou ani Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. 

Ověřujte DIČ přímo v iDokladu

Online fakturační program iDoklad vyvíjíme tak, aby vám šetřil co nejvíce práce i času. Výjimkou není ani ověřování DIČ, kde máte při práci s kontakty k dispozici našeptávač využívající propojení iDokladu s registrem ARES i jeho slovenským protějškem. Ten dokáže na základě názvu najít české i slovenské firmy a automaticky do karty kontaktu vyplnit všechny údaje daného podniku včetně IČO a DIČ. Kromě zadávání kontaktů můžete našeptávač využít i v detailu faktur. Vedle názvu firmy se pak automaticky zobrazí barevná ikona indikující spolehlivost daného plátce. 

To ale není jediný způsob, jak vám iDoklad pomůže. Pokud jste ve světě byznysu noví, jistě vám přijde vhod i naše Mini akademie – online soubor 30 videí o celkové délce 8 hodin, kde naleznete mnoho užitečných informací nejen o DIČ a IČO. Pro začínající podnikatele je pak přístup zcela zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek