Datum publikace 27. 10. 2021 Sdílet článek

Pozor na nespolehlivé obchodní partnery: jak ověřit spolehlivost plátců DPH

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 2
Náhledový obrázek
Jako plátce DPH si můžete v pravidelném přiznání k DPH zaplacenou daň nárokovat nazpět prostřednictvím tzv. nadměrného odpočtu. Jenže co když máte mezi obchodními partnery neplatiče? Přečtěte si, jak a proč byste si měli ověřit DIČ u každého obchodního partnera a co vám hrozí, když to neuděláte.

Kdo je dle zákona o DPH nespolehlivý plátce

Zákon o DPH používá označení nespolehlivý plátce pro podnikatele, který:

  • má dluh vůči finančnímu úřadu vyšší než 500 000 Kč,
  • je podezřelý ze zapojení do podezřelých obchodů,
  • nereaguje na výzvy správce daně
  • nebo opakovaně neplní lhůty pro podání a odvody daňového přiznání.

Nálepku nespolehlivého plátce podnikatel získá minimálně na jeden rok. Jestliže během roku řádně plní své povinnosti, může po roce požádat o zrušení označení u správce daně.

Nespolehlivý plátce je pro podnikatele nebezpečný, protože pokud nesplní své povinnosti plynoucí ze zákona o DPH, může se stát, že DPH místo dodavatele zaplatí odběratel. Vzhledem k tomu, že toto označení dostal právě za neplnění svých povinností, ideálně se obchodu s ním vyhněte.

Ručení za DPH a komplikace s ním spojené

Aby stát zamezil daňovým únikům, zavedl tzv. ručení za dodavatele (přesněji řečeno ručení za jeho DPH). To spočívá v tom, že pokud váš dodavatel řádně neodvede DPH, musíte ho za něj odvést vy (takže DPH zaplatíte dvakrát). Na co si musíte dát pozor a jak tomu můžete předejít?

  1. Skrz příslušný registr plátců DPH si ověřte, zda u obchodního partnera nesvítí označení „nespolehlivý plátce“. Pokud od takového subjektu zboží (příp. službu) nakoupíte, ručíte za odvod DPH, kterou má finančnímu úřadu odvést dodavatel z vašeho uskutečněného nákupu.
  2. U každého dodavatele si ověřte, jaký účet má zveřejněný v registru plátců. Pohlídejte si, aby byl shodný s účtem uvedeným na faktuře. Jestliže se liší, kontaktujte ho a poproste o vyjasnění. Pokud totiž zaplatíte na jiný než zveřejněný účet v registru plátců, ručíte za odvod DPH z uskutečněného nákupu vy sami.
  3. Jestliže zaplatíte fakturu za zboží či službu na účet vedený v cizí zemi, opět ručíte za odvod DPH z uskutečněného nákupu. Týká se to však jen nákupů se zdanitelným plněním v tuzemsku.
  4. Pokud od dodavatele nakoupíte zboží či službu za nezvykle nízkou cenu, ručíte za DPH svého dodavatele. Obvyklou cenu zjistíte např. srovnáním cen automobilů z bazaru v katalogu, kde se dá filtrovat podle stáří automobilu, typu i značky auta. Ne vždy je to ale tak snadné – v tom případě může být nápomocný komentář od Ministerstva financí.
  5. Pokud nakupujete pohonnou hmotu od distributora (ne na čerpací stanici), ověřte si, že ho naleznete v registru distributorů, který vede celní správa. Pokud v okamžiku nákupu není distributor v registru vedený, ručíte za nezaplacenou daň.

Ručení se dá vyhnout tzv. zajištěním DPH. To v praxi funguje tak, že místo toho, abyste dodavateli uhradili celou částku za nakupovanou službu či zboží, pošlete DPH přímo na účet finančního úřadu dodavatele. Dodavateli zaplatíte částku sníženou o DPH. V každém případě si při takovém postupu zajistěte souhlas dodavatele (nejlépe písemný).

Kontrola údajů v příslušných registrech vám ušetří vrásky na čele a ochrání vás před finanční ztrátou.

Jak na ověření plátce DPH

K ověření plátce DPH musíte znát alespoň jeden z níže uvedených údajů:

  • identifikační číslo (IČ nebo IČO),
  • daňové identifikační číslo (DIČ),
  • název obchodní firmy, příp. jméno živnostníka.

Ověření plátce DPH a jeho kontrolu je možné provést prostřednictvím registru plátců DPH. Na celostátní kontrolu vám dobře poslouží celostátní registr plátců DPH, který provozuje Ministerstvo financí a vyžaduje zadání DIČ. Využijete také ARES (administrativní registr ekonomických subjektů), kde jako vstupní údaj zadáte IČO nebo název.

Systém VIES využijete pro kontrolu plátců DPH, který sdružuje plátce z Evropské unie.

Dohledat potřebné údaje můžete také na serveru www.justice.cz, kde si např. zjistíte IČO společnosti a následně v příslušném registru ověříte, zda je plátcem DPH.

Zkontrolujte zejména:

  • DIČ,
  • právní formu subjektu,
  • zveřejněný účet
  • a spolehlivost plátce.

Na co ještě dát pozor

Jako by toho už tak nebylo málo, můžete se v praxi setkat i s dalšími situacemi, které vás mohou dostat do potíží.

Třeba když obchodujete se zákazníkem, který si na všech fakturách uvádí svůj DIČ, ale přitom není plátcem DPH. Neplátci DPH by na svých fakturách neměli DIČ vůbec uvádět, protože je to matoucí. Přidělený DIČ by měli používat výhradně pro komunikaci s finančním úřadem (např. při placení daní či podání daňového přiznání). Případně, pokud ho na fakturách uvedený mají, měli by za něj dopsat „nejsem plátce DPH“.

Neplátci by na fakturách neměli uvádět ani formulaci „daňový doklad“, protože se o daňový doklad nejedná.

DPH při podnikání není jedinou nástrahou, ke které se váže plnění spousty povinností. Proto jsme pro vás připravili mini akademii, která vás seznámí se všemi důležitými informacemi.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek