Datum publikace 29. 11. 2021 Sdílet článek

Jak na splatnost faktur dle zákona

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 26
Náhledový obrázek

Včas zaplacené faktury mohou vaše podnikání nakopnout, ty pozdě uhrazené ho při shodě okolností pohřbí. V Česku byla v roce 2019 každá desátá faktura uhrazena po splatnosti. Problematice je proto dobré rozumět a vědět, jak fakturací postavit na zdravých základech. 

Podíváme se, jak na splatnost faktury dle zákona, podle čeho nastavit datum splatnosti, či jak se vyvarovat neplatičům. A také co dělat, když jde do tuhého a hrozí vám platební neschopnost. 

Splatnost faktury je ze zákona 30 dnů, ale ne vždy

Splatnost faktur určuje občanský zákoník. Ten říká, že délka splatnosti faktur je nejdéle 30 dnů

Zákon umožňuje i delší lhůtu splatnosti faktury, ale jedině v případě, kdy to není vůči věřiteli „hrubě nespravedlivé“, tedy v rozporu s poctivým jednáním.

Uvedeme si příklad nespravedlivého jednání. Stánkař žádá o delší lhůtu splatnosti u dodavatele pečiva (dodává tedy rychloobrátkové zboží). Lze se domnívat, že nastavením delší lhůty splatnosti chce získat prostředky k financování stánku. Vzhledem k charakteru podnikání to nemusí být vůči dodavateli poctivé.

Faktura a datum splatnosti

Datum splatnosti představuje poslední možný den, ve který musí odběratel zaplatit za nakoupené služby nebo zboží. 

Běžně bývá datum splatnosti uvedené na faktuře či ve smlouvě, ale není to pravidlem. Pokud uvedené není, běží splatná lhůta 30 dnů dle zákona.

Pokud byste například jako elektrikář vystavili fakturu se splatností v pondělí 10. března, nejpozději v tento den by vám měla na účet dorazit platba za práci. V případě neuhrazení hrozí odběrateli sankce. Nejčastěji v podobě pokuty nebo načítajících se úroků.

TIP: Pokud jste v pozici věřitele a datum splatnosti vaší faktury se blíží, nebojte se své odběratele upozornit. Může se jednat o pouhou chybu z nepozornosti. Pokud jste v obrácené roli, je vhodné faktury platit dříve, ne všechny banky zprocesují platby ze dne na den.

Jak správně zvolit délku splatnosti faktury 

Podle průzkumu Equa bank nastavuje až polovina českých podnikatelů na své faktury délku splatnosti 14 dnů. Roli vždy hrají vyjednané podmínky, délka spolupráce a obchodní vztahy. 

Při volbě doby splatnosti nahlédněte do svého cash flow. Pomůže vám určit, v jakou dobu budete mít k dispozici kolik peněz a případně upravíte dobu splatnosti faktur.

Obecně platí, že pro odběratele bývá výhodnější delší doba splatnosti, zatímco pro dodavatele naopak. Čím dříve máte zaplacené faktury, tím rychleji je investujete do rozvoje podnikání a uhradíte vlastní závazky jako: 

  • nájem, 
  • energie, 
  • mzdy 
  • nebo nákup materiálu. 

Tipy, jak se vyhnout platební neschopnosti 

Až každý druhý český podnikatel občas zaplatí fakturu po termínu splatnosti, ukázal průzkum Equa bank z roku 2019. Platební morálka v Česku není ideální a až třetina podnikatelů musí kvůli pozdním splátkám faktur sahat do svých úspor.

V případě, že vám platba za fakturu nedorazila a výzvy k zaplacení nefungují, jednejte rychle. Můžete se totiž dostat do tzv. druhotné platební neschopnosti.

Druhotná platební neschopnost je situace, kdy nemůžete uhradit své závazky, protože ani vaše pohledávky nejsou uhrazené. Abyste neohrozili své podnikání, udělejte 4 snadné kroky, kterými nezaplaceným fakturám předejdete.

  1. Ověřujte platební schopnost svých odběratelů předem.
  2. Vystavujte faktury s kratší lhůtou splatnosti.
  3. Vystavujte zálohové faktury
  4. Hlídejte data splatnosti vydaných faktur a upozorňujte své odběratele na blížící se datum splatnosti.

Přečtete si článek s tipy, jak se vyhnout druhotné platební neschopnosti.

Abyste drželi finance pevně ve svých rukou, hlídejte si faktury vydané i přijaté. Lépe si tak naplánujete rozpočet a vyhnete se hrazení poplatků za pozdní platby.

S hlídáním data splatnosti vám pomůže chytrý účetní program nebo fakturační služba jako iDoklad. Pohlídají opozdilce a upozorní vás na nezaplacené faktury.

Ponořte se do fakturování

Chcete správně rozjet podnikání a fakturovat bez chyb? Navštivte bezplatnou Mini akademii pro podnikatele. Fakturací vás provede lektor Jaroslav Veselka.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 14
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek