Datum publikace 09. 09. 2021 Sdílet článek

Vše, co potřebujete vědět o slevě na poplatníka

Author Seyfor, a. s. 6 minut čtení 17
Náhledový obrázek
S výpočtem daně z příjmů se neodmyslitelně pojí také daňové úlevy v podobě slev na dani a dalších zvýhodnění. Ty vám sníží výslednou daň při podání daňového přiznání i měsíční zálohy. Přečtěte si, kdo má nárok na základní daňovou slevu na poplatníka, jak se uplatňuje a kolik činí. Poradíme vám, co dělat, když si neprávem uplatníte slevu dvakrát (či dokonce víckrát).

Kdo může uplatnit slevu na poplatníka

Sleva na poplatníka je jediná sleva, na kterou mají nárok všichni poplatníci daně z příjmů, tedy:

  • zaměstnanci,
  • pracující studenti,
  • OSVČ,
  • ženy na mateřské dovolené, které si přivydělávají,
  • nebo pracující důchodci.

Jestliže využíváte tzv. paušální daň, měsíční částka, kterou správci daně odvádíte, již zahrnuje veškerá zvýhodnění, a proto si nemůžete dodatečně odečíst žádné slevy na dani. Pozor – paušální daň se občas zaměňuje s paušálními výdaji uplatňovanými OSVČ místo skutečných výdajů.

Uplatnění slevy v plné výši

Sleva na poplatníka se uplatňuje vždy v plné výši. Roční sleva na poplatníka činí 30 840 Kč (v roce 2024). A nezáleží na tom, jestli jste pracovali v průběhu celého roku nebo jen pár měsíců.

Setkáte se ale i s částkou 2 570 Kč, která představuje měsíční slevu na poplatníka. Využívají ji zaměstnanci. OSVČ slevu uplatňují pouze jednou ročně při podání daňového přiznání.

Tip: Výše slevy na poplatníka se často mění – např. v roce 2021 byla o 3 tisíce nižší. Pokud si daňové přiznání podáváte sami, zkontrolujte si, zda je hodnota daňové slevy aktuální.

Jak uplatnit slevu na poplatníka jako OSVČ

Pokud podnikáte a zároveň vykonáváte práci v zaměstnaneckém poměru, nemá pro vás velký význam slevu na poplatníka u zaměstnavatele uplatňovat. Jako OSVČ si totiž sami po skončení zdaňovacího období podáváte daňové přiznání, kde uplatníte všechny slevy a daňová zvýhodnění pro fyzické osoby.

Pokud slevu na poplatníka u zaměstnavatele uplatňovat chcete, postupujte podle pokynů pro zaměstnance. Pamatujte však na to, že daňové přiznání si zpracujete sami (tzn. nemůžete zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně), protože máte kromě příjmů ze zaměstnání také příjmy z vlastního podnikání.

Jak uplatnit slevu na poplatníka jako zaměstnanec

Abyste mohli slevu na poplatníka využít, musíte vyplnit tzv. růžový papír, tedy Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob.

Prohlášení můžete podepsat jen u jednoho zaměstnavatele za měsíc. To je obzvlášť důležité v situaci, kdy máte několik prací najednou. Ale pokud uzavřete pracovní smlouvu u jedné firmy například v období od ledna do května a poté v jiné společnosti od června do prosince a u obou podepíšete růžové prohlášení, je to v pořádku. Nedochází totiž k souběhu činností.

Pokud máte více prací najednou, vyberte tu brigádu s nejvyšším měsíčním příjmem. U tohoto zaměstnavatele podepište prohlášení poplatníka k dani. U dalších slevu neuplatníte a z odměny vám zaměstnavatel odečte srážkovou daň. Pokud máte nízké příjmy (pouze z brigád), můžete v daňovém přiznání požádat o daňovou vratku.

Růžový formulář má povinnost vyplnit zaměstnanec. V praxi často údaje předvyplní zaměstnavatel a zaměstnanec ho jen podepíše, aby se předešlo chybám při jeho vyplnění. Pokud si chcete být jistí, že chybu neuděláte, přečtěte si návod, jak na to.

Podepsáním růžového prohlášení zajistíte, že váš zaměstnavatel bude slevu na poplatníka (a další slevy či daňová zvýhodnění, na která máte nárok) uplatňovat každý měsíc. Když ho nepodepíšete, můžete si slevy a další daňová zvýhodnění uplatnit až v daňovém přiznání nebo při ročním zúčtování záloh.

Prohlášení můžete podepsat při:

  • klasickém zaměstnaneckém poměru,
  • dohodě o provedení práce nebo dohodě o provedení činnosti.

Podepsaný tiskopis je nezbytné zaměstnavateli odevzdat při nástupu do práce a poté každoročně v termínu do 15. února.

Dvakrát uplatněná sleva na poplatníka

Pokud omylem podepíšete prohlášení u dvou a více zaměstnavatelů najednou, znamená to, že došlo k nesprávnému dvojímu (či vícenásobnému) uplatnění u dalších zaměstnavatelů.

Tito zaměstnavatelé vám nevědomky srazili ze mzdy zálohu na daň:

  • v nižší výši, než měli,
  • v nulové výši,
  • nebo měli správně srazit srážkovou daň ve výši 15 %.

Jakmile problém zjistíte, ihned o svém pochybení informujte vašeho zaměstnavatele, u kterého jste podepsali prohlášení neoprávněně (tedy u toho, kde jste prohlášení podepsali později). Následně může nastat několik scénářů, přičemž opravy provádí buďto zaměstnavatel, nebo zaměstnanec:

  1. Zaměstnavatel vám vzniklý rozdíl na dani z příjmů strhne z vaší nejblíže vyplacené mzdy (pokud neuplynula lhůta pro podání vyúčtování daně, nebo pro stanovení daně), učiní dodatečné vyúčtování daně.
  2. Zaměstnavatel pochybení oznámí finančnímu úřadu, který si dluh se zaměstnancem vyrovná sám.
  3. Pokud už u zaměstnavatele nepracujete, podáte nové daňové přiznání za rok, ve kterém jste udělali chybu. Zaměstnavatel vám k tomu vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech.

Chybné jednání zaměstnance často vyplave na povrch při zpracovávání ročního zúčtování daně.

Další slevy na dani fyzických osob

Mimo základní slevu na poplatníka můžete daň snížit o slevu:

  1. na manžela či manželku s nízkými vlastními příjmy,
  2. na studium (od 1. 1. 2024 se ruší, takže ji naposled využijete v daňovém přiznání za rok 2023),
  3. na invaliditu,
  4. pro držitele průkazu ZTP.

Pro tyto slevy je typické, že daň sníží maximálně do nuly.

Dále svoji daňovou povinnost snížíte např. daňovým zvýhodněním na vyživované děti, které s vámi žijí ve společné domácnosti. V případě, že je po odečtení daňového zvýhodnění výsledná část daně záporná, vznikne vám tzv. daňový bonus. Ten vám vyplatí správce daně.

Buďte v obraze i v dalších oblastech podnikání

Získejte přehled jako stovky dalších majitelů firem a manažerů a získejte spoustu užitečných informaci v naší mini akademii, které využijete při svém podnikání.

Pro začínající podnikatele je vstup do akademie zdarma.

Související články

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

31. 05. 2024 5 minut čtení 30
Přečíst článek

Začátek podnikání OSVČ: co vás čeká v prvním roce

31. 05. 2024 6 minut čtení 73
Přečíst článek