Datum publikace 13. 01. 2023 Komentáře 0 Sdílet článek

Místo podnikání: co to je, jak ho vybrat a jak se liší od provozovny

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 0
Náhledový obrázek
Ať už podnikáte z domova, se svými zákazníky se potkáváte v provozovně, nebo docházíte ke klientům, musíte mít místo podnikání, tedy své sídlo. Čtěte, jak ho vybrat a na co při tom nezapomenout.

Místo podnikání = sídlo podnikatele

Místo podnikání je sídlo živnostníka, tedy fyzické osoby. Jde o místo, odkud řídíte své podnikání, rozhodujete o byznysu, uzavíráte smlouvy, přijímáte korespondenci nebo komunikujete s úřady. Právě podle adresy sídla se stanoví například místně příslušný živnostenský nebo finanční úřad.

I když se s pojmem místo podnikání běžně setkáte, od roku 2018 už právně neexistuje. V živnostenském zákoně ho nahradilo spojení sídlo fyzické osoby (terminologie se tím přiblížila právnickým osobám, které mají sídlo právnických osob).

Každý podnikatel musí mít své sídlo

Místo podnikání je jednou z podmínek založení živnosti. Své sídlo hlásíte na živnostenském úřadě při zakládání podnikání.

TIP: Čtěte, co všechno potřebujete pro založení živnosti.

Kromě živnostenského rejstříku pak sídlo uvádíte také na všech daňových dokladech, na paragonech i fakturách nebo třeba na svém webu.

Daňové doklady včetně všech náležitostí vytvářejte ve fakturačním programu iDoklad.

Když místo podnikání změníte, nezapomeňte novou adresu do osmi dnů nahlásit na finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Jak vybrat místo podnikání

Místo podnikání volí podnikatel sám podle sebe. Často jde o adresu trvalého bydliště. Protože je místo podnikání veřejně k dohledání, podnikatelé někdy za sídlo společnosti volí raději třeba adresu provozovny nebo úplně jiné místo.

Pokud máte sídlo mimo své trvalé bydliště, musíte na živnostenském úřadě doložit, že daný prostor můžete k podnikání používat. Jde o tzv. souhlas s umístěním sídla fyzické osoby – stačí písemné prohlášení vlastníka nemovitosti.

Sídlo můžete mít také na virtuální adrese. Poskytovatelé tzv. virtuálních sídel pronajímají adresu podnikatelům i firmám, aby si ji uvedli jako sídlo. Obvykle jej využívá několik podnikatelů zároveň.

Místo podnikání versus provozovna

Ačkoliv místo podnikání potřebujete, nemusíte tu podnikání přímo vykonávat. Právě k tomu slouží výše zmíněná provozovna. Je to místo, kde prodáváte zboží nebo poskytujete své služby.

Podnikatel provozovnu může, ale nemusí mít. Když ji má, musí ji zvenčí trvale a viditelně označit – svým jménem, příjmením a identifikačním číslem.

  • Pokud jste například copywriter, marketingový specialista nebo účetní na volné noze a práci vykonáváte z domova, pak tu nejspíš budete mít i své sídlo (místo podnikání). Provozovnu nepotřebujete.
  • Pokud provozujete kavárnu, prodáváte zboží v kamenné prodejně nebo máte třeba kadeřnický salon, jsou tato místa vaší provozovnou a musí být zvenčí viditelně označena. Místo podnikání ale můžete mít jinde, například na adrese trvalého bydliště nebo jinde.
  • Pokud jste instalatér, dělník či opravář a pracujete přímo u klientů, nepotřebujete provozovnu, ale místo podnikání mít musíte.
  • Pokud máte víc provozoven (například pobočky obchodu), stále máte jen jedno místo podnikání – buď na adrese některé z provozoven, nebo jinde.
  • Pokud máte více živností, všechny je můžete provozovat z jednoho místa podnikání.

Bojíte se, abyste v podnikání nic důležitého nepodcenili?

Povinností, které musíte při rozjezdu podnikání hlídat, je spousta. Abyste na nic podtstaného nezapomněli, pomůže vám naše mini akademie. Ve více než 30 videích vám odborníci poradí, jak na daně, fakturaci, účetnictví a další povinné disciplíny. Pro začínající podnikatele je zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 2
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek