Datum publikace 22. 12. 2022 Sdílet článek

Novinky v iDokladu pro rok 2023

Author Seyfor, a. s. 1 minuta čtení 35
Náhledový obrázek
I v roce 2023 se můžete spolehnout na to, že iDoklad drží krok s legislativou. Přinášíme přehled změn, které jsme do aplikace pro rok 2023 zanesli.

Konec EET

Největší změnou je ukončení provozu elektronické evidence tržeb (EET). Pokud jste EET doposud v iDokladu využívali, nemusíte mít obavy – procesy v aplikaci jsme nastavili tak, aby na vás zrušení EET nemělo žádný negativní dopad. 

Pokud ale používáte pro evidenci tržeb vedle iDokladu i jiné řešení či pokladní systém, důrazně doporučujeme informovat se u svého dodavatele o případných dopadech zrušení EET. Zajímejte se zejména o to, zda konec EET nemůže způsobit nějaké problémy a jak případné překážky řešit.  

Zvýšení hodnoty pro vznik plátcovství DPH 

Limit, po jehož překročení se stáváte plátcem DPH, se od 1. ledna 2023 zvyšuje na 2 miliony Kč. I na tuto změnu je iDoklad připraven – informace o obratu za posledních 12 měsíců a případné upozornění na dosažení hranice již budou nový limit reflektovat.  

Další změny

Vedle výše uvedeného jsme rovněž aktualizovali parametry pro výpočet daně z příjmu fyzických osob (DPFO).  

Pro pořádek pak uvádíme i další změny v legislativě, o kterých byste měli vědět:                 

Zvýšení limitu pro podání daňového přiznání 

V současnosti podnikatelé nemusí podávat daňové přiznání tehdy, pokud jejich příjem za kalendářní rok nepřesáhl hranici 15 000 Kč. Od roku 2023 se tato hranice zvyšuje na 50 000 Kč.

Změny v paušální dani 

Paušální daň byla zavedena v roce 2021, nově pak došlo ke zvýšení paušální zálohy a zavedení tří pásem. Od ledna 2023 se pak zvyšuje limit pro vstup do paušálních režimu pro podnikající osoby, a to na částku 2 miliony Kč.  

Povinná datová schránka 

Od roku 2023 bude všem podnikajícím fyzickým i právnickým osobám povinně zakládána datová schránka. Mimo jiné to znamená, že podnikatelé již nebudou moci daňové přiznání podávat osobně a čeká je povinnost využít k tomu datovou schránku.  

Související články

Lepší přehled o podnikání v mobilní appce a další novinky

03. 04. 2024 2 minuty čtení 10
Přečíst článek

Připravujeme iDoklad na změny DPH: po Novém roce si zkontrolujte sazby

18. 12. 2023 1 minuta čtení 117
Přečíst článek