Datum publikace 28. 08. 2019 Sdílet článek

[Novinky] Zavádíme přednastavitelné šablony a přizpůsobujeme iDoklad novele zákona o DPH

Author Seyfor, a. s. 4 minuty čtení 0
Náhledový obrázek

Vyplňování stejných údajů na faktury znovu a znovu má rád málokdo. V iDokladu odteď ušetříte čas vyplněním údajů do přednastavitelných šablon. Podobně jako třeba v internetovém bankovnictví. Čtěte více o srpnových novinkách v iDokladu. Mimo jiné i o novém výpočtu DPH.

Šetřete čas s šablonami dokladů

Ve svém iDokladu si nově můžete vytvářet předvyplněné vzory dokladů. Náležitosti faktury si nastavíte jednou a při stejném typu fakturace příště použijete šablonu. Kdy se šablony hodí?

  • Když fakturujete do zahraničí. Přednastavíte si bankovní účet v eurech, vložíte cizojazyčné texty do polí před a za položkami, vyberete tiskovou sestavu v cizím jazyce a nastavíte cizí měnu a také členění DPH, pokud jste plátci..
  • Při fakturaci v režimu přenesené daňové povinnosti. Na šabloně zvolíte Typ ceny Jen základ, Členění DPH pro přenesenou daňovou povinnost, Kód plnění a případně změníte texty před a za položkami.
  • Když vystavujete doklad v cizí měně s pevným kurzem. Na šabloně nastavíte cizí měnu, zatrhnete možnost Pevný kurz a zadáte jej do zobrazeného pole.
  • Při pravidelné fakturaci stejných položek stejným odběratelům. Vyberete odběratele a zadáte položky, které pravidelně fakturujete ručně nebo z ceníku včetně jejich cen a počtu.

Jak šablonu vytvoříte?

Běžte do Nastavení – Prodej – Šablony.

blank

Zde klikněte na Nová.

Šablonu vytvoříte také z již existující faktury. V detailu vydané faktury, zálohové faktury nebo cenové nabídky klikněte na Uložit jako šablonu. Šablony vytvoříte k vydané faktuře, zálohové faktuře i cenové nabídce.

blank

Jak vytvoříte fakturu ze šablony?

Tak, jak jste zvyklí – zvolte vystavení nové faktury. V jejím detailu pak najdete vedle číselné řady rolovací nabídku s názvem Šablona. Po kliknutí vám vyjede nabídka s přednastavenými doklady. Například Zahraniční faktury nebo Přenesená daňová povinnost. Je jen na vás, jak si šablony pojmenujete.

Šablony můžete využít jen při vystavování nové fakury. Při opravě již uloženého dokladu tuto možnost nemáte.

blank

Tip

V šabloně můžete nastavit také variabilní symbol (pro všechny faktury ze šablony stejný) nebo pevný kurz (nebude se aktualizovat na základě aktuálního kurzu ČNB). Toto nastavení najdete v detailu šablony pod nabídkou Více podrobností.

blank

Při platbě předplatného už nemusíte hledat kartu

Další novinkou, kterou jsme do iDokladu přidali, je zapamatovatelná karta. Při platbě nového předplatného u posledního kroku – Rekapitulace objednávky – máte na výběr tři způsoby úhrady:

  • platbu kartou,
  • okamžitý převod peněz z účtu – online
  • nebo zálohovou fakturu.

U způsobu úhrady kartou nově najdete checkbox Automaticky obnovovat předplatné, kterým nastavíte nebo vypnete pravidelné obnovování předplatného na konci předplaceného období. Zatrhněte checkbox a předplatné se vám po uplynutí období automaticky prodlouží (na stejný předplatné a stejnou dobu jako při poslední platbě). Částka se vám automaticky strhne z karty a nemusíte si tak hlídat konec předplatného.

blank

Opakování platby kartou lze samozřejmě kdykoliv zrušit na záložce Moje předplatné ve vašem iDokladu.

blank

Pokud chcete změnit předplatné, nechte při novém nákupu tlačítko Opakování zatržené – systém si zapamatuje novou platbu v zadané délce trvání a bude ji opakovat. Necháte-li tlačítko při platbě nezatržené, žádná další platba už se vám z karty nestrhne. Platby se přestanou opakovat i v momentě, kdy zvolíte jiný druh platby než kartou.

iDoklad se přizpůsobuje novému znění zákona o DPH

Od 1. 4. 2019 platí novela zákona o DPH, která drobně mění způsob výpočtu DPH shora (výpočet daně z částky včetně DPH). Doposud se pro výpočet používal koeficient zaokrouhlený na 4 desetiny. Nově se ale bude využívat koeficient přesný.. V iDokladu se tento výpočet používá u položek se zadaným typem ceny „S daní”.

Například daň z částky 1 000 Kč včetně 21 DPH se vypočítá takto:
Částka s DPH − [částka s DPH/(1 + sazba DPH)]

Pro lepší pochopitelnost uvádíme příklad dosavadního a nového výpočtu DPH z částky 1 000 Kč včetně 21% DPH.

  • Dosavadní výpočet s použitím zaokrouhleného koeficientu:
    1000 × 0,1736 = 173,6 Kč
  • Nový způsob výpočtu:
    1000 − (1000/1,21) = 173,55 Kč

iDoklad začne počítat DPH novým způsobem u dokladů s datem uskutečnění zdanitelného plnění 1. září 2019 a novější. Doklady se starším DUZP bude počítat podle starého způsobu. Zákon totiž umožňuje využití dosavadního způsobu až do 30. září 2019.

Při platbě v hotovosti zaokrouhlování částky na dokladu nepodléhá DPH

U dokladů se způsobem úhrady hotově zařadí iDoklad položku zaokrouhlení do 0% sazby DPH. A nerozhoduje přitom skutečný způsob úhrady, ale způsob zadaný na dokladu. Podle novely zákona o DPH totiž haléřové dorovnání hotovostních faktur nevstupuje do DPH.

Tato úprava se týká vydaných faktur (i zálohových), dobropisů, prodejek i pravidelných faktur.

Související články

Lepší přehled o podnikání v mobilní appce a další novinky

03. 04. 2024 2 minuty čtení 10
Přečíst článek

Připravujeme iDoklad na změny DPH: po Novém roce si zkontrolujte sazby

18. 12. 2023 1 minuta čtení 116
Přečíst článek