Datum publikace 18. 09. 2023 Sdílet článek

Obchodní a živnostenský rejstřík – víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 1
Náhledový obrázek
Obchodní a živnostenské rejstříky často podnikatelé zaměňují jako synonyma, ve skutečnosti ale mezi nimi jsou zásadní rozdíly. Podívejme se, jaké rozdíly to jsou.

Živnostenský rejstřík

Do tohoto rejstříku se povinně zapisují všichni noví živnostníci, resp. zápis je součástí celého procesu zahájení podnikatelské činnosti. Toto pravidlo platí pro fyzické i právnické osoby, z čehož vyplývá, že v rejstříku naleznete všechny držitele živnostenského oprávnění. 

Rejstřík (dříve znám i jako Registr živnostenského podnikání) je provozován ministerstvem průmyslu v elektronické podobě a je dostupný komukoliv.  U každého podnikatele ale uvidíte pouze ty údaje, které živnostenský úřad může zveřejnit dle zákona. Veřejnosti tak zůstávají skryta rodná čísla a přehled o uložených pokutách. 

Obchodní rejstřík 

Často se lze setkat s názorem, že pokud se podnikatel zapíše do živnostenského rejstříku, automaticky tím vzniká i zápis v rejstříku obchodním. To není pravda – oproti živnostenskému mají povinnost zápisu do obchodního rejstříku jen některé subjekty. 

Kdo se zapisuje do obchodního rejstříku?

  • obchodní společnosti a družstva,
  • některé zahraniční osoby podnikající na území ČR,
  • další osoby, u nichž povinnost zápisu stanovuje zákon nebo jiný právní předpis,
  • podnikatelé s bydlištěm v ČR, které o zápis samy požádají, nebo jim to ukládá zákon

V obchodním rejstříku (známém i jako registr firem) rovněž u každého zápisu naleznete i rodné číslo daného podnikatele a kompletní přehled uložených pokut. 

OSVČ a zápis v obchodním rejstříku

Z výše uvedeného vyplývá, že podnikatelé žijící v ČR se mohou dobrovolně zapsat do obchodního rejstříku. Prvním krokem je vyplnění tzv. návrhu na zápis do rejstříku, který se kromě prvotního zápisu využívá i pro případné změny údajů nebo žádost o vymazání z rejstříku. Formulář lze vyplnit i podat elektronicky; alternativou je jeho vytištění a odeslání poštou příslušnému krajskému soudu. 

Se zápisem se ale zároveň pojí i několik zásadních povinností, které pro vás budou znamenat výrazný nárůst administrativy. Jedná se o následující:

  • povinnost vést účetnictví,
  • povinnost zveřejňovat účetní závěrky,
  • povinnost vystavovat účetní doklady.

Zápisu v obchodním rejstříku se pak nevyhnete v případě, kdy vaše příjmy za dvě po sobě jdoucí účetní období přesáhly průměrnou částku 120 milionů Kč. Pokud se vás proto týká podnikání na této úrovni, bedlivě sledujte své příjmy a výnosy. V tom vám může pomoci mimo jiné i online fakturační služba iDoklad, v níž máte veškeré příjmy a výdaje přehledně na jednom místě.

H2: Mini akademie vám usnadní začátky v podnikání

Ve světě byznysu teprve začínáte a ocenili byste dobrou radu nejenom ohledně marží? Vyzkoušejte Mini akademii – soubor třiceti videí o celkové délce přes 8 hodin, v nichž naleznete mnoho užitečných tipů, triků a rad z každodenní podnikatelské praxe. Pro nové podnikatele je navíc vstup zdarma. 

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 20
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek