Datum publikace 23. 12. 2013 Komentáře 16 Sdílet článek

Příběh iDokladu

Author Seyfor, a. s. 7 minut čtení 0
Náhledový obrázek

Vážení přátelé,

iDoklad má za sebou tři roky. Ještě letos zřejmě překročí hranici 40 000 zákazníků a na českém, slovenském i mezinárodním poli už posbíral více ocenění než všechny srovnatelné služby v obou zemích dohromady. Opravdu si myslím, že se nám povedl, a Vás by možná dnes zajímalo, jak vlastně začal.Původně iDoklad, jak už to u dobrých nápadů bývá, vznikl zcela náhodou. V roce 2006 jsem v Microsoft Innovation Centre u Kodaně ladil s kolegy výkon jádra našeho ERP systému Money S5 a Michel Baladi, šéf vývojářského centra a naprosto excelentní softwarový architekt, se mne zeptal: „Už jsi slyšel o SAAS?“ Chvíli jsem se na něj nechápavě koukal, pak Michel vyprskl smíchy a řekl: „Pššt, za chvíli o tom bude mluvit celý svět.“ A já jsem vzápětí poprvé uslyšel termíny jako Software as a Service (SAAS) či cloud.

Dnes je cloudu plný internet a výrobci se předhánějí prezentací výhod online aplikací, služeb a celých řešení. V roce 2006 však ještě nebyl ani iPhone, ani Android, a cloud se teprve začínal drát na svět – např. Amazon se připravoval uvést svůj Amazon Web Services. Termíny IAAS či PAAS teprve čekaly na vynalezení. A já seděl s Michelem v jedné kodaňské restauraci a spřádal plány, jak by to vlastně mělo fungovat. Dodnes si pamatuji, že jsme si k tomu objednali krokodýla, který chutnal jako kuře.

Tyhle obrázky jsem ve svých archívech hledal hodně dlouho. Dneska je sice všechno jinak, a navíc už vím, že by některé věci takto ani fungovat nemohly, ale základní myšlenka i po osmi letech zůstává stejná:

schema_idoklad

Základem všeho mělo být řešení s multitenantní architekturou – tedy velmi zjednodušeně řešení, kdy jsou v jedné datové struktuře umístěna všechna data všech firem, které software zpracovává. U informačních systémů tato architektura vede k nepraktické velikosti dat, ale iDoklad v cloudu tuto architekturu s výhodou využívá. Dokonce začínáme naplňovat i původní základní myšlenku, že software je pouze nástroj pro řešení potřeb zákazníků a že jejich potřeby neobsahují jen pouhý účetní program. Že by se vlastně mělo jednat o portál, na kterém si firma řeší všechno, co potřebuje: od svého založení přes práci s doklady a správu obchodu na internetu až po komunikaci s bankou a výměnu dokladů s partnery či účetním, daňovým poradcem nebo auditorem.

Dalším krokem k iDokladu byla Microsoft World Wide Partner’s Conference v Denveru v roce 2007. Doba pokročila a cloud právě prožíval svá dětská léta. S kolegou Jarkem jsme strávili dva dny posloucháním vizí SAAS, PAAS (Platform as a Service), IAAS (Infstrastructure as a Service), ale hlavně jsme si poslechli vizi Windows Azure a pochopili jsme, že doba klasického hostingu je překonaná. Vize Windows Azure byla tehdy těžko pochopitelná, protože hovořila o vzdáleném operačním systému, který uživatel používá přes internet. Ztrácíte se? Pak věřte, že přesně tuto technologii dnes iDoklad využívá a my se ani v nejmenším nestaráme o to, jaký máme server, ale ani o to, kde ten server vlastně je. Prostě jen sledujeme zatížení, a pokud se Vás připojí současně více, zvýšíme výkon celé infrastruktury (a zaplatíme o pár eur za den více). Celá technologie a architektura iDokladu je ovšem na delší povídání a pokud budete mít zájem, můžu Vám jej slíbit někdy napříště.

Vraťme se však k začátku. Poslední krok, který nás k iDokladu dovedl, už pak na sebe nenechal dlouho čekat. Vývojáři u nás tradičně dostávají velký prostor k vyzkoušení nových technologií, a tak pár kolegů v létě 2010 oprášilo základy architektury, která vznikla v roce 2006 v Dánsku nad krokodýlem. Jako platformu použili Windows Azure a v březnu 2011 měl iDoklad už prvních 100 klientů. A současně u nás dostal zelenou jako samostatný projekt.

Ne vždy se ale daří. Když jsme v roce 2010 s vývojem začínali, použili jsme jako jednu z technologií Microsoft Silverlight. Ten se tehdy jevil jako moc krásný nástroj pro tvorbu uživatelského rozhraní, současné HTML5 bylo tehdy ještě zcela v plenkách. Silverlight byl dostupný pro tehdy již existující Android, v přípravě byl Silverlight pro MAC a vše se jevilo velmi růžově. Podle mne asi každý pátý z Vás ještě pamatuje tento iDoklad:

idoklad_silverlight

Líbí? Mně už taky moc ne. A hlavně se to hned z počátku nelíbilo všem těm majitelům nových notebooků se svítícím logem Apple, které právě přicházely na trh a byly děsně cool. Vzpomínám na příspěvky do různých konferencí, z nichž 10 % mělo naprostou pravdu (že Silverlight je mrtvé řešení), a 90 % byly komunitní příspěvky typu „orientace na Mikrošrot je úplně blbě“, nebo rovnou že „Cígler Software neumí napsat webovou aplikaci“. My už jsme však nějakou dobu věděli, že se ti první nemýlí, a v roce 2011 už nám bylo naprosto jasné, že HTML5 Silverlight převálcuje, což o rok později potvrdil Microsoft výrokem, že Silverlight končí a bude podporovaný jen do roku 2020. Což je sice na jedné straně v IT docela dost času, ale na straně druhé, kdo by chtěl vyvíjet něco zastaralého, že?

A tak jednoho teplého červnového dne roku 2012 u nás proběhla docela dramatická porada, jejímž výsledkem ve zkratce bylo, že všechno, co jsme dosud naprogramovali, vyhodíme do koše. Že použijeme pouze know-how jak psát webovou aplikaci, kterou běžně používají tisíce lidí současně a která vůbec nemá malá data. Rozhodli jsme se také vyladit vše, co nám na iDokladu 1.0 vadilo, a napsat nový iDoklad v HTML5 tak, aby fungoval v téměř jakémkoliv prohlížeči na skoro jakémkoliv zařízení. A že to stihneme za šest měsíců. Nakonec nám skoro všechno vyšlo, jen těch měsíců bylo plných jedenáct. A tak jsme na Mezinárodní den dětí v roce 2013 spustili iDoklad 2.0:

idoklad_dashboard_new

Po spuštění se začaly dít věci. Applisti a ostatní úhlavní nepřátelé Microsoftu nás vzali na milost hned v prvním měsíci, soudě alespoň podle toho, že náhle přibylo skoro 4000 uživatelů. A to i přes to, že některé funkce starého iDokladu nová verze neuměla, protože už jsme uvedení už nechtěli odkládat a vynechali jsme věci, které používalo méně než 5 % lidí (ano, mluvím třeba o elektronickém podepisování dokladů, které neumíme dodnes, vím). Ale hlavně nám kompletní přepracování architektury otevřelo dveře do budoucnosti k funkčnostem, které nás na začátku ještě ani nenapadly.

Poslední velký skok jste možná dosud nepostřehli, protože se vůbec neudál ve vlastní aplikaci, ale na homepage www.idoklad.cz. Konečně jsme totiž začali naplňovat tu úplně původní vizi komunitního portálu a udělali k němu první důležitý krok: spustili jsme databázi účetních, kteří poskytují služby uživatelům iDokladu. Databáze se dnes ještě neumí přepnout do cizího jazyka (omlouvám se tímto všem Slovákům), ale nechtěli jsme spuštění před novým účetním rokem odkládat.

prehled_ucetnich

Co bude dál? Asi těžko můžete čekat, že tady vyzradím všechny nápady, které bych rád realizoval v příštích dvou letech. Ale určitě mohu prozradit, že chci využít všechny výhody, které cloud jako takový nabízí, a posunout iDoklad skutečně tam, kam to naznačuje ten úplně první, skoro devět let starý obrázek. Že z něj chci udělat službu, která bude otevřená, která výrazně usnadní podnikání a hlavně která bude podnikatelům a malým firmám řešit veškeré potřebné zázemí. Jednoduše, levně (ano, přiznávám, že některé náročnější části iDokladu bych v budoucnu rád měl placené), a zejména na jednom jediném místě.

Přeji Vám šťastné a veselé Vánoce,

mc_scan_podpis_full

Martin Cígler

Související články

Připravujeme iDoklad na změny DPH: po Novém roce si zkontrolujte sazby

18. 12. 2023 1 minuta čtení 116
Přečíst článek

Šablony dokladů i v mobilní aplikaci

27. 11. 2023 2 minuty čtení 3
Přečíst článek