Datum publikace 21. 02. 2023 Sdílet článek

Rychlý přehled pojištění pro živnostníky

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 2
Náhledový obrázek
Vytopená dílna nebo chyba při instalaci, kterou způsobíte svému zákazníkovi újmu na zdraví. V podnikání někdy stačí drobnost a musíte zaplatit statisíce korun. Vytipujte všechna klíčová rizika a ta pojistěte. Čtěte, kdy se hodí pojištění odpovědnosti za škodu, před čím můžete ochránit pracovní budovu či dílnu a proč si pojistit zásoby nebo stroje k výrobě.

Článek je pro menší živnostníky, kteří se potřebují zorientovat v pojištění při podnikání. O povinném zdravotním a sociálním pojištění jsme už psali dříve.

Pojištění je prevence, která ochrání vás i zákazníky

Důvodů k pojištění při podnikání je řada, vždy však pojištění vybírejte na míru své živnosti. Pokrýt se vyplatí rizika, která mohou podnikání znemožnit nebo vás ohrozit v osobním životě, třeba zadlužením nebo odebráním rodinného majetku.

Při výběru zvažte hlavně:

  • Činnost podnikání a hlavní rizika: proberte je i s pracovníkem pojišťovny.
  • Reputaci pojišťovny: řeší úhrady pojištění i komunikaci s dalšími subjekty. Její zástupci by vám měli vždy poskytnout perfektní servis. Ověřte si recenze a dejte na zkušenosti jiných podnikatelů.

Pojištění, která živnostníci pořizují nejčastěji

Jde o pojištění:

  • odpovědnosti za škodu, 
  • budov,
  • movitých věcí (zásob, strojů, elektroniky a dalšího vybavení), 
  • přerušení provozu.

Platba pojištění je dobrovolná, pokud ji nemáte ze zákona povinnou. Jako například pojištění odpovědnosti za škodu u soudních znalců, lékařů či veterinářů, kteří mají vysokou míru odpovědnosti.

Pojištění odpovědnosti za škodu

Pojištění odpovědnosti za škodu zmírní následky omylu nebo chyby, kterých se dopustíte při podnikání. Pokryje za vás škody a ochrání i poškozeného.

Nejčastěji se vztahuje na:

  • škody na zdraví či usmrcení,
  • škody na hmotných věcech nebo objektech,
  • škody způsobené vadným výrobkem,
  • finanční škody,
  • škody z výkonu vlastnických nebo nájemních vztahů,
  • náklady na právní zastoupení.

Pojištění budov 

Dílna, sklad nebo třeba kancelář. Pojistěte budovu, která je pro podnikání klíčová a kdybyste ji ztratili, přijdete o příjmy či majetek. Budovy se nejčastěji pojišťují před živelným nebezpečím (jako je třeba požár, výbuch, záplava, vichřice), vandalismem i terorismem.

Pojištění movitých věcí

Pod movité věci spadají zásoby, věci převzaté a užívané, ale také cennosti či stavební součásti. Nejčastěji je pojistíte před živelnou škodou, vandalismem nebo krádeží.

  • Pojištění zásob. Jde o materiál, který pro podnikání využíváte, zboží nebo vlastní výrobky. Pojistit se vyplatí, pokud u věcí snadno dojde k úhoně, třeba při přepravě.
  • Pojištění strojů, elektroniky a dalšího vybavení. Škody způsobené požárem, záplavou, vichřicí i zloději pojistíte i na strojích a elektronice, které využíváte. Pojistit můžete i technickou poruchu, při které vám pojišťovna zaručí náhradu výdajů.

Pojištění přerušení provozu

Pojištění přerušení provozu pokryje finanční ztráty, které živnostníkovi způsobí živelná pohroma, odcizení nebo vandalismus. Pojistěte si ušlý zisk, pravidelné náklady či nečekané ztráty.

Uzavření provozu kvůli vládním nařízením do tohoto typu pojištění nespadá. Můžete však využít produkt některých pojišťoven, který pojišťuje přerušení či omezení podnikání zásahem orgánu veřejné moci.

Posouvejte své podnikání už od prvního dne

Pro podnikatele, kteří byznys teprve rozjíždějí, jsme připravili mini akademii plnou užitečných rad.

V krátkých videích zjistíte, jak ošetříte právní vztahy s investory i společníky nebo třeba jakými různými způsoby ochráníte podnikání před riziky.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek