Datum publikace 08. 12. 2021 Sdílet článek

[Návod pro OSVČ] Jak si vypočítat zdravotní a sociální pojištění nebo důchod

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 24
Náhledový obrázek

Dnem zahájení podnikání vám vznikají různé povinnosti. Jednou z nich jsou závazky vůči zdravotnímu a sociálnímu systému – platby pojištění. Podíváme se, jak si jako začínající i zkušenější OSVČ vypočítat, kolik správně na zdravotním a sociálním pojištění odvádět. Občas to je totiž oříšek.

Dozvíte se také, proč si dobrovolně platit nemocenské, a jak si vypočítat důchod.

Zabýváme se OSVČ, které podnikají na hlavní činnost.

Povinné platby na sociálním a zdravotním pojištění

Kdo si zakládá živnost, přihlašuje se ze zákona k platbě záloh na zdravotní pojištění vůči zdravotní pojišťovně a k platbě sociálního pojištění – to odvádí České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

K platbě záloh má OSVČ povinnost se přihlásit do 8 dnů od založení živnosti.

Zdravotní pojištění vám zajistí přístup ke zdravotní péči. Platbou sociálního pojištění příspíváte na důchody a podílíte se na státní politice zaměstnanosti.

Zaměstnanci pojištění platí také, automaticky ho ale odvádí jejich zaměstnavatel.

Vysvětlíme si princip, jak se platba záloh počítá. Kolik zaplatíte si pak rychle sami nebo za pomoci online kalkulačky spočítáte. Nejprve ale musíte znát vyměřovací základ.

TIP: Přečtěte si o povinnostech a rozdílech pro OSVČ na hlavní a vedlejší činnost.

Spočítejte si svůj vyměřovací základ

Pokud podnikáte první rok, vycházíte z minimálního vyměřovacího základu. Vyplývá z 50 % aktuální průměrné mzdy a každý rok se mění. Pro sociální (8 861 Kč) a zdravotní (17 720,5 Kč) pojištění se liší.

Svůj vyměřovací základ si spočítáte, pokud již chvíli podnikáte. K výpočtu potřebujete znát zisk (příjmy mínus výdaje), který jste uvedli v posledním daňovém přiznání. Zisk vydělíte dvěma a získáte svůj roční vyměřovací základ. Ten dále dělíte dvanácti a získáte měsíční vyměřovací základ.

Jak na to, si ukážeme na příkladu stavaře. Minulý rok měl zisk 300 000 Kč.

  1. Zisk vydělil dvěma: 300 000 / 2 = 150 000 Kč 
  2. Pokračoval v dělení dvanácti (měsíci): 150 000 / 12 = 12 500 Kč

Stavařův měsíční základ je 12 500 Kč.

Výpočet sociálního pojištění pro OSVČ

Odvod na sociální pojištění je 29,2 % z vyměřovacího základu. Ten je u sociálního pojištění pro rok 2021 stanovený na 8 861 Kč a minimální záloha proto činí 2 588 Kč.

Stavař, kterého jsme si představili výše, vypočítal, že na sociálním pojištění odvede 3 650 Kč (29,2 % z 12 500 Kč) měsíčně. Jeho měsíční vyměřovací základ je vyšší než stanovený – vyšší bude i záloha.

Výpočet zdravotního pojištění pro OSVČ

Odvod na zdravotní pojištění je 13,5 %. Vychází se z vyměřovacího základu, který je v roce 2021 stanovený 17 720,5 Kč. Minimální záloha je 2 393 Kč. 

Stavař vidí, že minimální vyměřovací základ je u zdravotního pojištění tentokrát vyšší než ten jeho (12 500 Kč). Proto bude muset platit minimální měsíční zálohy ve výši 2 393 Kč.

TIP: Od roku 2021 můžete platit sociální a zdravotní pojištění a daň v jedné platbě. Zda-li se vám jako OSVČ paušální daň vyplatí, si spočítejte v online daňové kalkulačce Ministerstva financí.

Dobrovolné nemocenské pojištění a jeho výpočet

Představte si, že stavař má manželku, která také podniká a je projektantka. V dohledné době uvažují nad pořízením potomka. Projektantka si proto začala dobrovolně platit nemocenské pojištění. Bude tak moci čerpat mateřskou, na kterou by jinak neměla nárok.

Nemocenské pojištění pro OSVČ se platí dobrovolně. Po určité době vzniká nárok na:

  • nemocenskou (po 3 měsících)
  • mateřskou neboli peněžitou pomoc v mateřství (po 9 měsících, více zde)
  • otcovskou (po 3 měsících)
  • dlouhodobé ošetřovné (po 3 měsících)

Jak na výpočet nemocenského pojištění

V roce 2021 se na dobrovolné nemocenské pojištění odvádí minimálně 147 Kč měsíčně. Částku spočítáte jako 2,1 % z minimálního vyměřovacího základu 7 000 Kč.

Projektantka si vypočítala svůj měsíční vyměřovací základ, ten je 12 700 Kč. Proto bude na nemocenském pojištění odvádět alespoň 267 Kč (2,1 % z 12 700). 

Jak jako OSVČ na výpočet důchodu? 

Výpočet starobního důchod pro OSVČ vychází z 2 faktorů:

  • délka pojištění (počet let, za které jste odváděli zálohy)
  • roční vyměřovací základ (za uplynulé roky podnikání)

Čím vyšší chcete mít důchod, tím déle byste měli pojištění odvádět – a v co nejvyšší hodnotě.

Očekávaný důchod si můžete vypočítat v informativní důchodové aplikaci. Tzv. důchodovou kalkulačku provozuje ČSSZ a vy si díky ní můžete udělat představu o budoucnosti. 

Podnikejte s přehledem

Vstupte do Mini akademie, která je otevřena všem podnikatelům, bezplatně. Profesionálové v oboru vás v krátkých videích provedou všemi pravidly pro OSVČ, ale také nastavením správné ceny nebo fakturací.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek