Datum publikace 29. 03. 2023 Sdílet článek

Víte, jak na výpočet čisté mzdy u DPČ?

Author Seyfor, a. s. 2 minuty čtení 8
Náhledový obrázek
Dohoda o provedení činnosti (DPČ) je oblíbeným způsobem přivýdělku. Víte ale, kolik si vlastně na DPČ vyděláte a zda budete muset řešit daně či odvody? Odpověď vám poskytne náš stručný průvodce.

Výpočet čisté mzdy u DPČ a daně

To, kolik přesně od zaměstnavatele dostanete za nasmlouvanou činnost peněz, určuje vícero faktorů. Na každý pád ale platí, že mzda u DPČ nesmí být nižší než státem stanovená minimální mzda. Ta se v roce 2023 zvyšuje na 17 300 Kč měsíčně; minimální hodinová mzda tím pádem vzroste na 103,80 Kč. Zároveň je ale třeba myslet na to, že u jednoho zaměstnavatele můžete na DPČ odpracovat maximálně 20 hodin týdně. 

Poznámka: pokud máte podepsané DPČ u více zaměstnavatelů současně, limit 20 hodin týdně platí pro každého zvlášť. V případě více DPČ u jednoho zaměstnavatele se pak odpracované hodiny sčítají.

To, zda budete muset řešit i placení daní, závisí na tom, zda máte u zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka daně z příjmu a zda mzda nepřekročila limit 3 500 Kč. Pokud se vejdete do limitu a prohlášení podepsané nemáte, uplatňuje se 15% daň srážková. Tu si odečte již váš zaměstnavatel a vy ji tak nemusíte (ale můžete) uvádět v daňovém přiznání. 

Při překročení limitu 3 500 Kč se na vás vztahuje daň zálohová. Stejná daň vás čeká i tehdy, když nepřekročíte 10 000 Kč, ale máte podepsané prohlášení poplatníka daně z příjmu. V takovém případě se zároveň uplatňuje i sleva na poplatníka, která pro činí 2570 Kč měsíčně. Zvláštní slevu mohou navíc uplatnit studenti (335 Kč), případně zdravotně postižené osoby (až 420 Kč v závislosti na stupni invalidity). Výsledná zálohová daň tak může být dokonce až nulová.

Práce na DPČ a odvody

Velkou výhodou práce na dohodu o provedení činnosti je fakt, že pokud vaše mzda nepřekročí 3 500 Kč měsíčně, nemusíte jako DPČ platit odvody sociálního ani zdravotního pojištění. Pokud tuto hranici překročíte, nevyhnete se odvodu 11 % hrubé mzdy (6,5 % sociální a 4,5 % zdravotní pojištění). Stejný případ nastane i tehdy, když vaše odměna sice nepřekročí 3 500 Kč, ale vaše práce není ve smlouvě uvedena jako práce malého rozsahu. 

Konkrétní výpočet DPČ – praktický příklad

Student Karel si na základě dohody o pracovní činnosti přivydělává u jednoho zaměstnavatele a za práci mu náleží hrubá měsíční odměna 3000 Kč. Zároveň má u daného zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka daně a uplatňuje slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč.

Jelikož je Karlův hrubý příjem nižší než hranice 3500 Kč, neplatí žádné daně. Zároveň neodvádí žádné zdravotní ani sociální pojištění, a sleva na poplatníka je vyšší než daň z příjmu (450 Kč). Jeho čistá mzda tak činí celých 3000 Kč. 

Navštivte Mini akademii

Je pro vás práce na DPČ jen prvním krokem na cestě za vlastním podnikáním? Do začátku vám pomůže Mini akademie – online soubor 30 videí o celkové délce přes 8 hodin, kde naleznete mnoho užitečných informací, tipů a rad z každodenní podnikatelské praxe. Pro začínající podnikatele je vstup do Mini akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek