Datum publikace 08. 01. 2024 Sdílet článek

Dohody o práci (DPP, DPČ): Jejich limity i výhody

Author Seyfor, a. s. 5 minut čtení 264
Náhledový obrázek

Dohoda o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ) upravuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejedná se ale o klasický pracovní poměr a lze je ukončit bez udání důvodu. Zaměstnavatel po dohodách o práci sahá obvykle v případě brigády a jednorázové nebo mimořádné činnosti. Přečtěte si jejich výhody i limity.

DPP: do 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele

Dohoda o provedení (někdy taky méně přesně o vykonání) práce je určena pro příležitostný přivýdělek do 300 hodin ročně a musí být uzavřena písemně. Jestliže máte u stejného zaměstnavatele podepsaných DPP víc, tento rozsah se nijak nerozšiřuje. Omezení však neplatí v případě dohody o práci u různých zaměstnavatelů. Limit 300 hodin můžete v tomto případě využít u každého z nich.

DPP: Kolik si vydělám

Minimální výše odměny při práci na dohodu je stejná jako minimální mzda. Ta v přepočtu na hodinovou sazbu činí v roce 2023 103,80 Kč. Horní hranice omezená není a závisí na domluvě se zaměstnavatelem.

Při práci na DPP zaměstnanec nemá automaticky výhody plynoucí z práce v hlavním pracovním poměru. Všechny si ale se zaměstnavatelem může smluvně sjednat, např.:

  • nárok na dovolenou,
  • příplatky za práci přesčas nebo o svátcích,
  • cestovní náhrady,
  • náhrada mzdy při překážkách v práci na straně zaměstnance,
  • stravné,
  • odstupné.

Dohoda o provedené práci má však narozdíl od živnosti nebo HPP i výhody:

  • jednodušší administrativa,
  • nižší odvody na pojištění,
  • větší časová flexibilita.

DPP: Kdo platí sociální a zdravotní pojištění

Pokud vaše výplata při dohodě o práci nepřesáhne 10 000 Kč měsíčně, nemáte povinnost odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění. V případě, že si vyděláte víc, zálohy odvádíte a vzniká vám nárok na nemocenské dávky.

DPP: Mám podepsat růžový papír?

Prohlášení poplatníka k dani neboli tzv. růžový papírmůžete mít za daný měsíc podepsaný vždy jen u jednoho zaměstnavatele. Když je aktuální DPP váš jediný příjem, prohlášení podepište. Nebude vám odečtena srážková daň 15 %. Pokud máte více brigád, podepište papír u té s nejvyšším příjmem.

Dohoda o provedení práce a daňové přiznání

V některých případech se vám při práci na DPP může vyplatit podání daňového přiznání. Pokud totiž váš výdělek činí méně než 10 000 Kč měsíčně a nemáte podepsané prohlášení o dani, vztahuje se na vás srážková daň, kterou vám zaměstnavatel strhává z výplaty. Takto zdaněné příjmy si ale můžete zahrnout do daňového přiznání a započíst si je do úhrady celkové daňové povinnosti.

Daňové přiznání se u brigád a DPP vyplatí i v případě, že během jednoho měsíce pracujete u více zaměstnavatelů, u kterých jste si vydělali méně než 10 000 Kč. Jelikož můžete mít prohlášení o dani podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele, u zbytku vám je výplata daněna srážkově. Pokud si pak u každého z nich vyžádáte potvrzení o sražené dani a součet hrubých příjmů uvést do daňového přiznání jako základ daně z příjmu.

Tip: Pokud jsou vaše příjmy nízké, nemusíte se bát, že vám po zdanění zbyde málo. V daňovém přiznání nezapomeňte na daňovou vratku.

Místo dohody o provedení práce (DPP) mohu podepsat dohodu o pracovní činnosti (DPČ)

Tyto dvě dohody bývají často zaměňovány kvůli podobnému názvu. Jejich účel je však trochu jiný. DPČ musí být stejně jako DPP sjednána písemně.

Důležitý rozdíl mezi DPP a DPČ spočívá v tom, že DPČ omezuje maximální počet odpracovaných hodin u jednoho zaměstnavatele na 20 hodin týdně (polovina klasické pracovní doby).

V praxi se 20 hodin průměruje za celou dobu trvání DPČ, která může být uzavřena nejdéle na 52 týdnů. To znamená, že některé týdny můžete odpracovat klidně 40 hodin, ale musí sedět celkový průměr za dobu trvání smlouvy.

Narozdíl od DPP může počet odpracovaných hodin u jednoho zaměstnavatele přesáhnout 300 hodin ročně.

Výše odměny se řídí stejnými jako u DPP, takže minimálně 103,80 Kč za hodinu odvedené práce.

DPČ: Kdo platí sociální a zdravotní pojištění

Pojistné platíte jen v případě, že vyděláte alespoň 3 500 Kč měsíčně.

Pokud máte uzavřené dohody o pracovní činnosti s více zaměstnavateli, počítá se limit 3 500 Kč pro každého zaměstnavatele zvlášť.

DPP i DPČ: ukončení smlouvy

U obou zmíněných ukončíte spolupráci bez udání důvodů. Platí však 15denní výpovědní lhůta nebo datum, na kterém jste se dohodli při podpisu.

Tip: Existuje také dohoda o práci z domova. Ta však nepatří do kategorie dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Upravuje pouze podmínky na místo výkonu práce.

Co zkusit skutečné podnikání?

Pokud už vás neustálé brigády a podepisování dohod nebaví, zamyslete se nad podnikáním. V mini akademii nabízíme začínajícím podnikatelům 30 videí zdarma. V těch se od odborníků dozvíte vše potřebné do začátku. Navíc můžete mít nejhezčí faktury v okolí.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 16
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek