Datum publikace 21. 12. 2022 Sdílet článek

Zaokrouhlování faktur: jak na to při platbě v hotovosti nebo kartou

Author Seyfor, a. s. 3 minuty čtení 18
Náhledový obrázek
Ačkoliv v Česku nepoužíváme haléře už řadu let, při výpočtu DPH se jim nevyhneme. Zatímco DPH se od roku 2019 nezaokrouhluje a zůstává v haléřích, celkovou částku při platbě v hotovosti potřebujete zaokrouhlit. Přečtěte si, jak na to a jak postupovat při zaokrouhlování faktur, které vám klient platí bezhotovostně.

Zaokrouhlování DPH

Nejdřív si připomeneme novelu zákona o DPH z 1. 4. 2019, která upravila zaokrouhlování daně. Do té doby plátci daně mohli daň zaokrouhlit, ale nemuseli. Vznikaly tak rozdíly ve výši odváděné daně. Podle novely už zaokrouhlování DPH na faktuře není možné.

Podívejme se na příklad. Uskutečněné plnění bez daně je 160 Kč, 21% DPH tedy je 33,60 Kč (vypočítáme ji jako součin základu daně a sazby daně, tedy 160 × 0,21). Před úpravou zákona mohl plátce daně její výši zaokrouhlit na 34 Kč, nebo ji nechat na 33,60 Kč. Od roku 2019 je jediný správný výpočet daně bez zaokrouhlení.

TIP: Čtěte, jak vypočítat DPH.

Zaokrouhlování faktur a danění rozdílu

Protože ale od roku 2008 nepoužíváme haléřové mince, je potřeba při hotovostní platbě zaokrouhlovat celkovou částku včetně DPH. Podle novely z roku 2019 plátci daně při vystavování faktury – daňového dokladu postupovali následovně:

  • při platbě v hotovosti zaokrouhlili částku na celé koruny a rozdíl vzniklý zaokrouhlením nezahrnuli do základu daně,
  • při bezhotovostní platbě částku nezaokrouhlili a cenu na faktuře uvedli v haléřích (dvě desetinná místa)
  • nebo fakturu zaokrouhlili, ale rozdíl vzniklý zaokrouhlením museli zahrnout do základu daně (tedy z tohoto rozdílu spočítat základ daně a daň).

Vraťme se k příkladu uvedenému výše. Zboží stojí 160 Kč, daň vychází na 33,60 Kč a celková cena včetně DPH je 193,60 Kč:

  • při platbě v hotovosti jsme fakturu vystavili na částku 194 Kč a rozdíl 0,40 Kč na dokladu uvedli s 0% sazbou DPH,
  • při platbě kartou nebo převodem jsme fakturu nezaokrouhlili, částka byla 193,60 Kč,
  • pokud bychom se rozhodli částku zaokrouhlit (zákon to nezakazoval), vzniklý rozdíl 0,40 Kč jsme zahrnuli do daně,
  • pokud nakonec zákazník zaplatil hotově, částku jsme zaokrouhlili a rozdíl nedanili.

Do rozhodování o tom, zda částku na faktuře zaokrouhlit, nebo ne, ještě vstupoval zákon o ochraně spotřebitele, který zaokrouhlení zmiňuje pouze u platby v hotovosti.

Zaokrouhlování faktur u bezhotovostních plateb

Sporné výklady novely a dohady o tom, zda částku na faktuře zaokrouhlovat, nebo ne a zda rozdíl podléhá zdanění, ukončila další novela, platná od 1. 10. 2021.

Podle ní se rozdíl vzniklý zaokrouhlením nezahrnuje do základu daně – a je jedno, zda zákazník platí za zboží hotově nebo kartou či převodem nebo jiným bezhotovostním způsobem. Rozdíl má nulovou sazbu DPH.

Správné vystavení a zaokrouhlení faktur za vás pohlídá fakturační program iDoklad, kde si jen nastavíte používanou sazbu daně.

Danění rozdílu vzniklého zaokrouhlením

Výše zmíněná úprava se však týká pouze matematického zaokrouhlení na nejbližší celou korunu. Tedy hodnotu do 0,49 Kč zaokrouhlujeme dolů, od 0,50 Kč zaokrouhlujeme na celou korunu nahoru. Pokud byste z nějakého důvodu zaokrouhlili fakturu víc, rozdíl byste danit museli při hotovostní i bezhotovostní platbě.

Využijeme opět náš příklad. Pokud celkovou cenu včetně DPH 193,60 Kč zaokrouhlíte na 194 Kč, daň z rozdílu neřešíte. V případě, že částku zaokrouhlíte na 195 Kč, rozdíl 1,40 Kč musíte zdanit.

Vyznejte se v DPH

Pokud v DPH tápete, pomůže vám naše video akademie. Daňová poradkyně v ní srozumitelně vysvětluje, jak daň z přidané hodnoty vypočítáte, jakou sazbu pro své zboží zvolíte a jak si s DPH poradíte při fakturaci. V dalších videích vás lektoři seznámí se základy účetnictví a povinnostmi, které se vás při podnikání týkají. Začínající podnikatelé a uživatelé iDokladu mají vstup do akademie zdarma.

Související články

[Podnikání při zaměstnání] Jak začít a na co si dát pozor

07. 03. 2024 17 minut čtení 13
Přečíst článek

Co jsou to pohledávky a jak s nimi pracovat?

21. 02. 2024 4 minuty čtení 1
Přečíst článek